Martyna Chomacka PRZEPISY FINAŁOWE

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Martyna Chomacka PRZEPISY FINAŁOWE
MasterChef 

 

GOŁĄBKI;

 

-cukinia

-pomidorki koktajlowe

-szczypior

-bób

-cebula

-oliwa z oliwek

-czosnek

-masło

-czerwona kapusta

-ocet winny

-syrop klonowy

-ziele angielski

-cukier

-sól i pieprz

-tabasco

 

Bób gotujemy we wrzątku z odrobiną soli przez 3-5 minut a następnie hartujemy w zimnej wodzie i obieramy. Odstawiamy na bok.

 

Kapustę czerwoną siekamy bardzo drobno i piklujemy w roztworze  wody i octu 1:1. Ma mieć wyraźny słodki smak i lekko słony. Na pół szklanki octu i pół szklanki wody polecam 5 szczyt cukru i jedną soli. Kapustę zalewamy gorącą marynatą i odstawiamy na bok.

 

Cebulę siekamy bardzo drobno i przesmażamy na oliwie, dodajmy czosnek i pomidorki, smażymy razem. Dodajemy odrobinę wody, dusimy . Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i tabasco. Blendujemy  i przecieramy przez sitko aby sos był gładki.

 

Cukinię kroimy na cienkie paski i grillujemy mocno na patelni grillowej tak aby pokazały się na niej ciemne paski. doprawiamy solą i pieprzem.

 

Do miseczki wkładamy odsączoną z zalewy kapustę, dodajemy posiekany szczypior, bób, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i syropem klonowym aby zrównoważyć smaki.

 

Na talerz wykładamy kilka łyżek sosu a na niego kładziemy rollsy. Małą garść kapusty ze szczypiorem i bobem wkładamy razem do cukinii  i zawijamy.

 

 

STEK Z SOSEM GRZYBOWYM I PORAMI

 

-polędwica wołowa 200 gramów

-kurki

-borowiki

-por

-cebula

-czosnek

-śmietana 36%

-masło

-pietruszka

-ocet

-sól i pieprz

 

Cebulkę drobno siekamy i szklimy na maśle klarowanym. Grzyby oczyszczamy i kroimy na dość spore kawałki. Przesmażamy razem, dodajemy czosnek, dusimy. Dolewamy odrobinę śmietanki i równoważymy solą i pieprzem, na koniec wrzucamy garść pietruszki posiekanej. Odstawiamy.

 

Pora najpierw blanszujemy we wrzątku a następnie smażymy go na mocno rozgrzanej patelni tak aby dół i góra mocno się zwęgliły.

 

Steka smażymy wedle upodobań na maśle, ciągle go bastując razem z tymiankiem i ząbkiem czosnku na patelni. Przed podaniem ściągamy mięso na deskę aby mogło odpocząć.

 

Na talerz wykładamy sos, na niego steka, na górze układamy kilka pięknych kawałków  grzybów a obok układamy pory. Możemy je skropić odrobiną octu winnego dla równowagi.

 

 

 

TIRAMISU

 

-2 opakowania mascarpone

-7 żółtek

-cukier puder wedle upodobań

-2 laski wanilii

-biszkopty

-amaretto

-potrójne espresso

-kawa rozpuszczalna

-truskawki

 

Mascarpone ubijamy z żółtkami i odpowiednią ilością cukru. Dodajemy wanilię. Espresso mieszamy z kilkoma łyżkami amaretto. W pucharku na przemian wykładamy biszkopty obficie nasączone kawą z likierem i kremem tak, aby każda z warstw była wyraźna. Na koniec posypujemy deser kawą rozpuszczalną bardzo drobno zmieloną i dekorujemy truskawkami

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A gdzie białka?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość
      • Gość554:
      • A gdzie białka?

      Nam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          tvnpix