Martyna Chomacka PRZEPISY FINAŁOWE

180720045.JPG
180720045.JPG

GOŁĄBKI;

-cukinia

-pomidorki koktajlowe

-szczypior

-bób

-cebula

-oliwa z oliwek

-czosnek

-masło

-czerwona kapusta

-ocet winny

-syrop klonowy

-ziele angielski

-cukier

-sól i pieprz

-tabasco

Bób gotujemy we wrzątku z odrobiną soli przez 3-5 minut a następnie hartujemy w zimnej wodzie i obieramy. Odstawiamy na bok.

Kapustę czerwoną siekamy bardzo drobno i piklujemy w roztworze wody i octu 1:1. Ma mieć wyraźny słodki smak i lekko słony. Na pół szklanki octu i pół szklanki wody polecam 5 szczyt cukru i jedną soli. Kapustę zalewamy gorącą marynatą i odstawiamy na bok.

Cebulę siekamy bardzo drobno i przesmażamy na oliwie, dodajmy czosnek i pomidorki, smażymy razem. Dodajemy odrobinę wody, dusimy . Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i tabasco. Blendujemy i przecieramy przez sitko aby sos był gładki.

Cukinię kroimy na cienkie paski i grillujemy mocno na patelni grillowej tak aby pokazały się na niej ciemne paski. doprawiamy solą i pieprzem.

Do miseczki wkładamy odsączoną z zalewy kapustę, dodajemy posiekany szczypior, bób, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i syropem klonowym aby zrównoważyć smaki.

Na talerz wykładamy kilka łyżek sosu a na niego kładziemy rollsy. Małą garść kapusty ze szczypiorem i bobem wkładamy razem do cukinii i zawijamy.

STEK Z SOSEM GRZYBOWYM I PORAMI

-polędwica wołowa 200 gramów

-kurki

-borowiki

-por

-cebula

-czosnek

-śmietana 36%

-masło

-pietruszka

-ocet

-sól i pieprz

Cebulkę drobno siekamy i szklimy na maśle klarowanym. Grzyby oczyszczamy i kroimy na dość spore kawałki. Przesmażamy razem, dodajemy czosnek, dusimy. Dolewamy odrobinę śmietanki i równoważymy solą i pieprzem, na koniec wrzucamy garść pietruszki posiekanej. Odstawiamy.

Pora najpierw blanszujemy we wrzątku a następnie smażymy go na mocno rozgrzanej patelni tak aby dół i góra mocno się zwęgliły.

Steka smażymy wedle upodobań na maśle, ciągle go bastując razem z tymiankiem i ząbkiem czosnku na patelni. Przed podaniem ściągamy mięso na deskę aby mogło odpocząć.

Na talerz wykładamy sos, na niego steka, na górze układamy kilka pięknych kawałków grzybów a obok układamy pory. Możemy je skropić odrobiną octu winnego dla równowagi.

TIRAMISU

-2 opakowania mascarpone

-7 żółtek

-cukier puder wedle upodobań

-2 laski wanilii

-biszkopty

-amaretto

-potrójne espresso

-kawa rozpuszczalna

-truskawki

Mascarpone ubijamy z żółtkami i odpowiednią ilością cukru. Dodajemy wanilię. Espresso mieszamy z kilkoma łyżkami amaretto. W pucharku na przemian wykładamy biszkopty obficie nasączone kawą z likierem i kremem tak, aby każda z warstw była wyraźna. Na koniec posypujemy deser kawą rozpuszczalną bardzo drobno zmieloną i dekorujemy truskawkami

podziel się:

Pozostałe wiadomości