Mateusz Krojenka: Ceviche z dorsza, Polędwiczki wieprzowe, Kaczka z sosem, lody, mufinki

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Mateusz Krojenka: Ceviche z dorsza, Polędwiczki wieprzowe, Kaczka z sosem, lody, mufinki
MasterChef 


1. Ceviche z dorsza na salsie z awokado i pomidora
-Filet z dorsza
-sok z 2 cytryn i 1 limonki
-pół awokado
-1 pomidor
-2 cebulki szalotki
-pół papryczki chili
-sól, cukier
-sok z połowy pomarańczy
-garść kolendry
Filet z dorsza pokrój w kostki 1x1 cm. Do soku z limonki i cytryny wrzuć pokrojoną szalotkę, posiekaną kolendrę, dopraw solą i cukrem, wrzuć do tego dorsza i marynuj ok 5 minut. Awokado pokrój w drobną kostkę, tak samo cebulkę, pomidora i chili, wymieszaj wszystko razem, dodaj sok z pomarańczy, dopraw solą. Tak przygotowane składniki zaserwuj na talerzu
2. Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym i różyczkami z marchewki
-Polędwiczki wieprzowe
-cząber, sól, pieprz
-ser gorgonzola
-śmietana 36%
-marchewka baby
Polędwiczki marynuj z cząbrem, solą i pieprzem ok 15 minut. Z marchewki wykrój cienkie plasterki, które gotuj w osolonej wodzie ok 2 minuty. Ser rozpuść w śmietanie, gotując i redukując, żeby się zagęścił, dopraw pieprzem do smaku. Polędwiczki smaż na maśle ok 3 minuty z każdej strony. Na talerz na środku połóż polędwiczki, sos polej z boku, z marchewek ułóż różyczki
3. Kaczka z sosem z truskawek z karmelizowanym jabłkiem i gotowanym brokułem
-Pierś z kaczki
-truskawki 400g
-cukier
-sól, pieprz
-masło
-5 brokułów
-1 jabłko
-wino białe
-tymianek
Truskawki pokrój w plasterki, wrzuć na patelnię, zalej woda, wsyp ok 100 g cukru i pozostaw, żeby się gotowało i redukowało, po czym przecedź, sos gotowy, można doprawić pieprzem. Jabłko pokrój w kostkę, po czym wrzuć na patelnię i zasyp cukrem, po 3 minutach zalej winem ok 150 ml. Redukuj, wyłóż na talerz. Brokuły ugotuj w osolonej wodzie przez ok 3 minuty. Natnij skórę na piersi z kaczki, osól mięso i połóż na rozgrzaną patelnię od strony skóry, smaż ok 4 minuty, żeby tłuszcz się wytopił, następnie obróć, dorzuć 70 g masła i podlewaj pierś przez ok 5 minut. Odłóż, żeby mięso odpoczęło na 7 minut. Ułóż wszystko na talerzu – pokrój kaczkę w plastry, ułóż na środku, obok jabłko i brokuły, sos wyłóż z drugiej strony mięsa. Można przystroić kiełkami lub ziołami.
4. Świeże owoce z bitą śmietaną z mięta
-Nektarynki, brzoskwinie
-pomarańcza
-śmietana 36%
-świeża mięta
-cukier puder
Owoce pokrój w kostkę lub w plastry, ułóż na talerzu. Ubij śmietanę  z cukrem pudrem, daj do syfonu, wbij 2 naboje. Wyciśnij śmietanę na owoce i posyp kruszonką z ciasta kruchego: 150 g mąki, 85 g masła, 30 g cukru, 1 żółtko
Wszystkie składniki wymieszaj szybko, włóż do lodówki na 4 minuty, następnie rozwałkuj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Wyciągnij ciasto i skrusz na śmietanę.
5. Lody śmietankowe z kawiorem z truskawek
-Śmietana 36%
-cukier puder
-2 g agaru
-litr oleju
-400 g truskawek
- azot ciekły
Śmietankę ubij z cukrem pudrem, wlej do tego azot, mieszaj, aż powstaną lody, włóż do zamrażarki. Olej wlej do miski i włóż do zamrażarki, żeby go schłodzić. Na patelnię daj pokrojone truskawki, zalej je 100 ml wody i dodaj ok 80 g cukru. Następnie odcedź sok, w 50 g soku rozpuść 2 g agaru, po czym maszynką do robienia kawioru zrób z tego kawior, dozując na zimny olej, wypłucz w wodzie. Na talerz wyłóż lody, obok kawior z truskawek, posyp kruszonką, którą zrobiłeś do wcześniejszego deseru.
6. Muffinki czekoladowe
-75g czekolady
-75 g rozpuszczonego masła
-150 g mąki
-2 łyżki kakao
-1 szklanka mleka
-1 jajko
-50 g cukru
Czekoladę pokrój w kostkę. Mąkę wymieszaj z kakao oraz cukrem dodaj do nich mleko, jajko oraz masło wymieszaj wszystko razem. Na koniec dodaj pokrojoną czekoladę. Przełóż do foremek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20 min. No i gotowe :D

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix