Mateusz Krojenka Dorsz z kaszą gryczaną szpinakiem i sosem grzybowym

_5JW7816MAteusz K - 7A.jpg
_5JW7816MAteusz K - 7A.jpg

-grzybki pioppino 50 g

-grzybki shitake 50 g

-boczniaki cytrynowe 50 g

-dorsz 100 g

-szpinak 50 g

-5 szalotek

-4 ząbki czosnku

-śmietana 18% 250 ml

-pietruszka natka

-tymianek

-1 woreczek kaszy gryczanej

-liść laurowy

-sól, pieprz,oliwa z oliwek

-masło 200g

Dorsz:

Rybę marynujemy w oliwie, natce pietruszki, szalotce, soku z cytryny, soli i pieprzu. Po 30 min smażymy na masełku 2 min z każdej strony. W trakcie smażenia masełkujemy dorsza.

Sos grzybowy:

Szalotkę kroimy w drobną kostkę tak samo jeden ząbek czosnku. Następnie smażymy na maśle. Gdy cebulę mamy zeszkloną dodajemy nasze grzyby i smażymy przez około 2 min. Na koniec dolewamy śmietanę- około 150 ml ,doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż nasz sos się zagęści.

Szpinak:

Szalotkę kroimy w kostkę a czosnek kroimy w paski. Smażymy na maśle po czym dodajemy szpinak doprawiamy solą i pieprzem . Na koniec wlewamy śmietanę i gotujemy aż nam się troszkę zagęści. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Kasza gryczana :

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Do wody dodajemy liść laurowy oraz troszkę grzybków aby nabrała fajnego grzybowego smaku. Jak kasza jest już miękka możemy przystąpić do łączenia naszych składników na talerzu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości