Mateusz Krojenka Dorsz z kaszą gryczaną szpinakiem i sosem grzybowym

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Mateusz Krojenka     Dorsz z kaszą gryczaną szpinakiem i sosem grzybowym
Mateusz Krojenka Dorsz z kaszą gryczaną szpinakiem i sosem grzybowym 

 

-grzybki pioppino 50 g

-grzybki shitake 50 g

-boczniaki cytrynowe 50 g

-dorsz 100 g

-szpinak 50 g

-5 szalotek

-4 ząbki czosnku

-śmietana 18% 250 ml

-pietruszka natka

-tymianek

-1 woreczek kaszy gryczanej

-liść laurowy

-sól, pieprz,oliwa z oliwek

-masło 200g

Dorsz:

Rybę marynujemy w oliwie, natce pietruszki,  szalotce, soku z cytryny, soli i  pieprzu. Po 30 min smażymy na masełku 2 min z każdej strony. W trakcie smażenia masełkujemy dorsza.

 

Sos grzybowy:

 

Szalotkę kroimy w drobną kostkę tak samo jeden ząbek czosnku. Następnie smażymy na maśle. Gdy cebulę mamy zeszkloną dodajemy nasze grzyby i smażymy przez około 2 min. Na koniec dolewamy śmietanę- około 150 ml ,doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż nasz sos się zagęści.

 

Szpinak:

 

Szalotkę kroimy w kostkę a czosnek kroimy w paski. Smażymy na maśle po czym dodajemy szpinak doprawiamy solą i pieprzem . Na koniec wlewamy śmietanę i gotujemy aż nam się troszkę zagęści. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

 

Kasza gryczana :

 

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Do wody dodajemy liść laurowy oraz troszkę grzybków aby nabrała fajnego grzybowego smaku. Jak kasza jest już miękka możemy przystąpić do łączenia naszych składników na talerzu.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix