Mateusz Krojenka Krab w sosie słodko kwaśnym

1j2a0326nataliamrozed_42776768660_o.jpg
1j2a0326nataliamrozed_42776768660_o.jpg

-1 krab

-2 jabłka

-3 pomidory

-szczypiorek

-sok z 1 limonki ,sok z 1 cytryny

-sos ostrygowy 40 ml

-sos sojowy jasny 50 ml

-2 cebule

-1 szalotka

-1 marchewka

-pieprz syczuański, sól

-1 papryczka chilli

-1papryka czerwona

-50 g masła

Jabłka obierz i pokrój w kostkę tak samo pomidorki i cebulkę .Wszystko wrzuć na patelnię razem z masłem i smaż przez około 5 min. Pózniej dodaj pokrojoną papryczkę chilli oraz paprykę czerwona następnie po około 5 min wlej sok z limonki oraz cytryny sos ostrygowy oraz sojowy i gotuj przez około 5 min.dopraw solą i pieprzem. Kraba zabij jeśli jest żywy umyj go usuń ogon oraz buzię. Następnie do woka wlej nasz sos gdy jest za gęsty dolej wody ,dorzuć do niego kraba i gotuj go w nim przez około 12 min. na koniec dodaj pokrojony szczypiorek. Tak przygotowanego kraba można serwować na talerz.

Krab w sosie z curry i pora

-4 ząbki czosnku

-1 średni por

– 1 cebula biała

– proszek curry

– kolendra

– pieprz biały

– orzeszki (mogą być ziemne)

– sos sojowy jasny 30 ml

– sos sojowy ciemny 50 ml

– sos ostrygowy 40 ml

– kmin rzymski

– ocet ryżowy 25 ml

– skórka z cytryny

– sól

– pieprz czarny

– cukier

– 50g masła

– 1 krab.

Pora pokrój w piórka ,cebulę oraz czosnek w drobną kostkę i przesmaż na maśle. Orzechy rozgnieść w moździerzu a następnie dorzuć do naszego pora wraz z kminem rzymskim tak gdzieś szczyptę i smaż przez około 5 min. następnie zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do sosu. Pózniej wlej do tego ocet oraz sos ostrygowy i wsyp rozgnieciony w możdzierzu pieprz biały . Potem dolej sos sojowy jasny wraz z ciemnym, przemieszaj wszystko razem dolej około 100 ml wody , wsyp około pół łyżeczki curry dopraw solą ,pieprzem. Kraba zabij jeśli jest żywy. wyczyść go usuń ogon oraz buzię. Sos przelej do woka dodaj do niego kraba i gotuj go w nim przez około 12 min. Gotowe.

podziel się:

Pozostałe wiadomości