Mateusz Krojenka - Pieczona perliczka

_JW_7469Mateusz K - 3A.jpg
_JW_7469Mateusz K - 3A.jpg

Pieczona perliczka faszerowana kaszą gryczaną z wątróbką, jabłkami i grzybkami z sosem jabłkowo-grzybowym:

Składniki:

-1 cała perliczka

-kasza gryczana

-2 jabłka

- 2 duże prawdziwki

-śmietana 30 %

- 2 cebule czerwone

- miód

- świeży tymianek

- 1 główka czosnku

- 150 ml wino białe wytrawne

- masło 200 g

- 150 g wątróbki drobiowej

-odrobina tartego imbiru

-świeży tymianek, sól, pieprz, majeranek

Perliczkę oczyść z pierza , opal ją nad ogniem. Do osolonej wrzącej wody wrzuć jedną torebkę kaszy gryczanej i gotuj aż napęcznieje. Rozpuść około 50 g masła na patelni dodaj drobno pokrojoną cebulkę, czosnek, połowę jabłka oraz pokrojoną wątróbkę w kostkę. smaż przez około 5 min. Dopraw solą, majerankom i pieprzem. Kaszę gryczaną połącz razem z naszą podstawa do farszu, którą smażyłeś .Podlej odrobiną śmietany dorzuć świeżego tymianku i wymieszaj. Tak przygotowanym farszem nadziej swoją perliczkę, zaszyj ją przypraw solą i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz około 50 min często podlewając rozpuszczonym masłem z czosnkiem, miodem, cebulką. Aby zrobić sos pokrój cebulkę, jabłka, czosnek w kostkę , smaż na masełku podlewając winem, dodaj pokrojone prawdziwki. dopraw solą oraz pieprzem. Następnie rozdrobnij blenderem. Podlej delikatnie śmietaną i zagotuj. Tak Przygotowaną perliczkę podawaj z warzywami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości