Mateusz Krojenka Smaki Świata

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Mateusz Krojenka Smaki Świata
Mateusz Krojenka Smaki Świata 

Sajgonki :

 

- 200 g mięsa wieprzowego mielonego

- pół główki kapusty pekińskiej

–                 jedna duża marchewka

–                 100 g makaronu ryżowego

–                 50 g grzybków mun

–                 sos rybny

-łyżeczka mąki ziemniaczanej

- jedno jajko całe

- jedna cebula

- papier ryżowy

 

Makaron ryżowy moczymy w zimnej wodzie tak samo grzybki mun. Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach . Cebulę siekamy w drobną kostkę. Następnie Łączymy je z mięsem mielonym makaron siekamy na 0,5 cm paski ,grzybki tak samo. Łączymy wszystko razem dodajemy jajko oraz mąkę. Doprawiamy solą, cukrem, sosem rybnym  i pieprzem. Papier lekko moczymy wodą tak aby był elastyczny tak aby dał się zawinąć. Uformowane sajgonki smażymy na głębokim oleju .

Sos do sajgonek:

 

-Cebula

-Sos rybny oraz sojowy

-Kolendra świeża

-Czosnek

-Papryczka chilli

-Cukier

 

Papryczkę ,czosnek, cebulę, kolendrę siekamy drobno . Do posiekanych składników dolewamy sos rybny oraz sojowy. Dolewamy troszkę wody doprawiamy cukrem .

 

 

Ceviche z Dorsza :

 

-Sok z 2 cytryn i jednej Limonki

-Kolendra świeża

-Cebula czerwona

-Cukier

-200 g Dorsza

 

Dorsza kroimy w kostkę 1 cm / 1 cm. Do soku z cytryny dodajemy posiekaną kolendrę i cebulę w kostkę . Doprawiamy do smaku cukrem . W takiej zalewie moczymy dorsza około 4-5 min.

 

 

Bakłażan w cieście z mąki ciecierzycy.

-bakłażan

-sól

-mąka

-jajo

-woda

-olej

Bakłażana kroimy w paski około 2 mm. Przyprawiamy solą. Do mąki dodajemy jedno jajko wodę oraz szczyptę soli. Mieszamy tak aby mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Panierujemy bakłażana w nim i smażymy na głębokim oleju.

 

Tatar wołowy :

 

-150 g mięsa wołowego

-Jedna cebula

-Pół papryki czerwonej

-Ogórek zielony

-Ocet winny

-Cukier

-Sól

-Pieprz

-Ziele angielskie

-Liść laurowy

 

Ogórek obieramy i usuwamy pestki. Kroimy w cienkie plastry. Ocet winny gotujemy z zielem angielskim liściem laurowym doprawiamy cukrem oraz dodajemy wodę aby złagodzić kwasowość. Marynujemy w tym ogórka około 15 min. Mięso wołowe siekamy nożem tak samo cebulę oraz paprykę. Łączymy razem doprawiając pieprzem oraz solą. Układamy na talerzu otulając ogórkiem.

 

 

Kurczak curry :

 

-100 g Piersi z kurczaka

-Sól

-Pieprz

-Curry żółte

 

Pierś z kurczaka kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Przyprawiamy solą, curry i smażymy na rozgrzanym oleju około 2 min z każdej strony.

 

Krewetki w tempurze :

 

-3 krewetki duże

-Mąka pszenna, kukurydziana oraz ziemniaczana

-Sól

-Papryczka chilli

-Jajko

-Woda

-olej

 

Krewetki obieramy i czyścimy. Przyprawiamy solą oraz posiekaną papryczką chilli. Do zrobienia ciasta potrzebujemy 100 g mąki pszennej 50 g maki ziemniaczanej oraz mąki kukurydzianej. Dodajemy jedno jajko oraz wlewamy wodę. Mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Panierujemy nim krewetki i smażymy na głębokim oleju około 3 min.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix