Mateusz Krojenka Smaki Świata

_JW_9231Mateusz K - 6A.jpg
_JW_9231Mateusz K - 6A.jpg

Sajgonki :

- 200 g mięsa wieprzowego mielonego

- pół główki kapusty pekińskiej

– jedna duża marchewka

– 100 g makaronu ryżowego

– 50 g grzybków mun

– sos rybny

-łyżeczka mąki ziemniaczanej

- jedno jajko całe

- jedna cebula

- papier ryżowy

Makaron ryżowy moczymy w zimnej wodzie tak samo grzybki mun. Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach . Cebulę siekamy w drobną kostkę. Następnie Łączymy je z mięsem mielonym makaron siekamy na 0,5 cm paski ,grzybki tak samo. Łączymy wszystko razem dodajemy jajko oraz mąkę. Doprawiamy solą, cukrem, sosem rybnym i pieprzem. Papier lekko moczymy wodą tak aby był elastyczny tak aby dał się zawinąć. Uformowane sajgonki smażymy na głębokim oleju .

Sos do sajgonek:

-Cebula

-Sos rybny oraz sojowy

-Kolendra świeża

-Czosnek

-Papryczka chilli

-Cukier

Papryczkę ,czosnek, cebulę, kolendrę siekamy drobno . Do posiekanych składników dolewamy sos rybny oraz sojowy. Dolewamy troszkę wody doprawiamy cukrem .

Ceviche z Dorsza :

-Sok z 2 cytryn i jednej Limonki

-Kolendra świeża

-Cebula czerwona

-Cukier

-200 g Dorsza

Dorsza kroimy w kostkę 1 cm / 1 cm. Do soku z cytryny dodajemy posiekaną kolendrę i cebulę w kostkę . Doprawiamy do smaku cukrem . W takiej zalewie moczymy dorsza około 4-5 min.

Bakłażan w cieście z mąki ciecierzycy.

-bakłażan

-sól

-mąka

-jajo

-woda

-olej

Bakłażana kroimy w paski około 2 mm. Przyprawiamy solą. Do mąki dodajemy jedno jajko wodę oraz szczyptę soli. Mieszamy tak aby mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Panierujemy bakłażana w nim i smażymy na głębokim oleju.

Tatar wołowy :

-150 g mięsa wołowego

-Jedna cebula

-Pół papryki czerwonej

-Ogórek zielony

-Ocet winny

-Cukier

-Sól

-Pieprz

-Ziele angielskie

-Liść laurowy

Ogórek obieramy i usuwamy pestki. Kroimy w cienkie plastry. Ocet winny gotujemy z zielem angielskim liściem laurowym doprawiamy cukrem oraz dodajemy wodę aby złagodzić kwasowość. Marynujemy w tym ogórka około 15 min. Mięso wołowe siekamy nożem tak samo cebulę oraz paprykę. Łączymy razem doprawiając pieprzem oraz solą. Układamy na talerzu otulając ogórkiem.

Kurczak curry :

-100 g Piersi z kurczaka

-Sól

-Pieprz

-Curry żółte

Pierś z kurczaka kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Przyprawiamy solą, curry i smażymy na rozgrzanym oleju około 2 min z każdej strony.

Krewetki w tempurze :

-3 krewetki duże

-Mąka pszenna, kukurydziana oraz ziemniaczana

-Sól

-Papryczka chilli

-Jajko

-Woda

-olej

Krewetki obieramy i czyścimy. Przyprawiamy solą oraz posiekaną papryczką chilli. Do zrobienia ciasta potrzebujemy 100 g mąki pszennej 50 g maki ziemniaczanej oraz mąki kukurydzianej. Dodajemy jedno jajko oraz wlewamy wodę. Mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Panierujemy nim krewetki i smażymy na głębokim oleju około 3 min.

podziel się:

Pozostałe wiadomości