Mateusz Krojenka - Tort, tarta, mus

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Mateusz Krojenka  - Tort, tarta, mus
Mateusz Krojenka - Tort 

 

Biszkopt z makiem

 

-6  jajek

-2 łyżki mąki pszennej

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-30 g cukru drobnego

-500 g  maku

-100 g masła

-Skórka z całej pomarańczy

-5 łyżek miodu

-400 ml mleka

 

Białka z 4 jaj oddzielamy od żółtek następnie je ubijamy. Dodajemy po woli po 1 łyżce cukru. Gdy białka mamy już ubite dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy po jednej łyżce mąki. Do biszkoptu można dodać 2 łyżki maku. Następnie przelewamy naszą masę do tortownicy i pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 min.

 

Masa makowa:

Mak gotujemy w mleku przez około 30 min. Odcedzamy go. Następnie mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy nasz mak . Smażymy przez około 10 min. W misce ucieramy żółtka z 2 jaj dodajemy nasz mak i mieszamy dodając miód, skórkę z pomarańczy. Można dodać troszkę soku z pomarańczy.

 

Do uformowania tortu będziemy potrzebować :

 

-50 ml likieru owocowego

-Rozpuszczoną czekoladę

-Wiśnie bez pestek

 

Z biszkoptu wykrawamy małe ringi. Kroimy je wzdłuż. Spód tortu moczymy w likierze . Następnie nakładamy masę makową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu na który wylewamy czekoladę . Układamy na górze wiśnie i delikatnie polewamy czekoladą.

 

Tarta z masą makową:

 

-150 g maki

-80 g masła

-30 g cukru

-1 żółtko

 

Wszystkie składniki mieszamy razem. Trzeba pamiętać o tym aby ciasto szybko wyrabiać. Zawijamy urobione ciasto w folię spożywczą i dajemy na 15 min do lodówki. Foremki smarujemy masłem i następnie nakładamy cienką warstwą ciasta. Pieczemy w temp 180 stopni przez 18 min.

 

 

Masa makowa:

-400 g maku

-2 żółtka

-100 g masła

-400 ml mleka

-5 łyżek miodu

-Skórka z jednej pomarańczy

-50 g rodzynek

Mak gotujemy w mleku przez około 30 min. Odcedzamy go. Następnie mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy nasz mak . Smażymy przez około 10 min. W misce ucieramy żółtka z 2 jaj dodajemy nasz mak i mieszamy dodając miód, skórkę z pomarańczy. Można dodać troszkę soku z pomarańczy. Rodzynki rozdrabniamy i dodajemy do naszej masy.

 

Tarte wypełniamy masą makową . Można  mak polać  czekoladą oraz dodać owoce.

 

Mus z makiem:

 

-300 ml śmietany 36 %

-150 g serka mascarpone

-2 łyżki cukru pudru

-100 g maku

 

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy mascarpone i mak . Mieszamy wszystko razem . Można dodać sok z pomarańczy oraz skórkę.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix