Mateusz Krojenka - Tort, tarta, mus

_JW_9696Mateusz K 10A.jpg
_JW_9696Mateusz K 10A.jpg

Biszkopt z makiem

-6 jajek

-2 łyżki mąki pszennej

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-30 g cukru drobnego

-500 g maku

-100 g masła

-Skórka z całej pomarańczy

-5 łyżek miodu

-400 ml mleka

Białka z 4 jaj oddzielamy od żółtek następnie je ubijamy. Dodajemy po woli po 1 łyżce cukru. Gdy białka mamy już ubite dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy po jednej łyżce mąki. Do biszkoptu można dodać 2 łyżki maku. Następnie przelewamy naszą masę do tortownicy i pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 min.

Masa makowa:

Mak gotujemy w mleku przez około 30 min. Odcedzamy go. Następnie mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy nasz mak . Smażymy przez około 10 min. W misce ucieramy żółtka z 2 jaj dodajemy nasz mak i mieszamy dodając miód, skórkę z pomarańczy. Można dodać troszkę soku z pomarańczy.

Do uformowania tortu będziemy potrzebować :

-50 ml likieru owocowego

-Rozpuszczoną czekoladę

-Wiśnie bez pestek

Z biszkoptu wykrawamy małe ringi. Kroimy je wzdłuż. Spód tortu moczymy w likierze . Następnie nakładamy masę makową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu na który wylewamy czekoladę . Układamy na górze wiśnie i delikatnie polewamy czekoladą.

Tarta z masą makową:

-150 g maki

-80 g masła

-30 g cukru

-1 żółtko

Wszystkie składniki mieszamy razem. Trzeba pamiętać o tym aby ciasto szybko wyrabiać. Zawijamy urobione ciasto w folię spożywczą i dajemy na 15 min do lodówki. Foremki smarujemy masłem i następnie nakładamy cienką warstwą ciasta. Pieczemy w temp 180 stopni przez 18 min.

Masa makowa:

-400 g maku

-2 żółtka

-100 g masła

-400 ml mleka

-5 łyżek miodu

-Skórka z jednej pomarańczy

-50 g rodzynek

Mak gotujemy w mleku przez około 30 min. Odcedzamy go. Następnie mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy nasz mak . Smażymy przez około 10 min. W misce ucieramy żółtka z 2 jaj dodajemy nasz mak i mieszamy dodając miód, skórkę z pomarańczy. Można dodać troszkę soku z pomarańczy. Rodzynki rozdrabniamy i dodajemy do naszej masy.

Tarte wypełniamy masą makową . Można mak polać czekoladą oraz dodać owoce.

Mus z makiem:

-300 ml śmietany 36 %

-150 g serka mascarpone

-2 łyżki cukru pudru

-100 g maku

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy mascarpone i mak . Mieszamy wszystko razem . Można dodać sok z pomarańczy oraz skórkę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości