Mateusz Ratajczyk Comber z sarny na kaszotto z grzybami.

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Mateusz Ratajczyk  Comber z sarny na kaszotto z grzybami.
Mateusz Ratajczyk Comber z sarny na kaszotto z grzybami. 

 

Składniki :

-1 polędwica z sarny

-200g. Kaszy pęczak

- 150g. grzybów pioppino

- 150g. nameko

- 250ml. Czerwonego wina wytrawnego

- 50ml. Białego wina wytrawnego

- 200g. Masła

- 50g. Parmezanu

- 1,5 marchwi

- 1,5 pietruszki

- 300g. Mięsa wołowego

- 150g. Piersi z kurczaka

- 1 por

- 1 cebula

- 1 cebula dymka

- 1l. Wody

- 2 baby marchewki

- 50ml. Śmietanki 30%

- 50ml. Śmietany 18%

- Kilka gałązek świeżego rozmarynu

- 3 ząbki czosnku

- 3 gałązki świeżej  natki pietruszki

- Sól oraz pieprz

- Oliwa do smażenia

 

 

Kaszotto :

Bulion- Pokrój 1 marchew oraz jedną pietruszkę, por przetnij na 2 części, opal połowę cebuli, zgnieć 2 ząbki czosnku, wrzuć wszystko do garnka i zalej wodą, dorzuć pokrojone mięso wołowe oraz pierś z kurczaka, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj całość około 25min.

Na patelni rozpuść 50g. masła i podsmaż posiekane pół cebuli oraz 1 ząbek czosnku, dorzuć drobno pokrojoną marchew, pietruszkę oraz po 50g. Pokrojonych grzybów , smaż przez 5min, następnie dodaj kaszę i podlej bulionem, gdy bulion odparuje dolej kolejną porcję, gotuj około 30min ( tak aby pęczak był miękki ) 5min przed końcem gotowania wlej białe wino i dodaj parmezan, na sam koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki.

Polędwica z sarny :

Polędwicę oczyść z błonek, zalej czerwonym winem oraz dodaj kilka gałązek rozmarynu, marynuj około 30min. Polędwicę wyciągnij z marynaty dopraw pieprzem i smaż na rozgrzanej oliwie po około 1.5min. z każdej strony następnie dodaj 80g. masła, gałązkę rozmarynu i smaż jeszcze przez 0.5min. z każdej strony. Mięso ściągnij z patelni dopraw solą i pozostaw mięso aby odpoczęło.

Sos grzybowy :

Na 50g masła podsmaż szalotkę dodaj grzyby i smaż przez 8min. Następnie dolej śmietankę oraz śmietanę i duś przez 15min. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

 

Grzyby smażone :

Na patelni rozpuść resztę masła i smaż na nim resztę grzybów przez 15min, na koniec dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.

 

Marchewka baby :

Marchewkę zagotuj w wodzie ze szczyptą soli, odcedź ją i przełóż na patelnię podsmaż ją z odrobiną cukru oraz pieprzu. Ściągnij z patelni i pokrój na 4 części

 

Sposób podania :

Na talerz wyłóż kaszotto, na to połóż pokrojoną polędwicę z sarny, polej delikatnie sosem, obok ułóż smażone grzyby a z drugiej strony marchewkę.

SMACZNEGO !!!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix