Mateusz Ratajczyk Menu urodzinowe

_JW_9302Mateusz R - 6B.jpg
_JW_9302Mateusz R - 6B.jpg

Stek z polędwicy z dodatkami

-200 g steku z polędwicy wołowej

-50 g kurek

-1 marchew

-1 pietruszka,

-1 por mały

-pół cebuli

-4 ząbki czosnku

-50 ml oliwy

-50 g groszku zielonego

-200 g mięsa wołowego

-400 ml wody

-świeży tymianek

-1 ziemniak

-20 ml śmietanki 30%

-50 g sera cheddar

-100 g masła

-100 ml wina czerwonego wytrawnego

sól, pieprz

-3 ziemniaki

Por, pietruszkę, marchew, cebulę kroimy na duże kawałki, wrzucamy do garnka i podsmażamy na oliwie. Mięso wołowe kroimy na kawałki, podsmażamy i przekładamy do garnka z warzywami, dorzucamy 2 zgniecione ząbki czosnku, zalewamy wodą i winem i redukujemy do ¼ płynu. Odcedzamy, dodajemy 50 g masła i wstawiamy na średni ogień na ok 10 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Polędwicę obieramy z błonek, posypujemy pieprzem z obu stron i wkładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy po 1,5 minuty z każdej strony. Dodajemy 2 zgniecione ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego tymianku i 50 g masła i smażymy jeszcze po minucie z każdej strony. Stek ściągamy z patelni i posypujemy go solą z każdej strony. Przed podaniem musi odpocząć ok 10 minut.

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki kroimy na plasterki, wkładamy do ringa jeden plaster ziemniaka, polewamy delikatnie śmietanką i kładziemy na to plaster sera, czynność powtarzamy, aż ring będzie wypełniony. Ring z nadzieniem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut Groszek gotujemy 2 minuty, potem podsmażamy na masełku przez minutę. Kurki podsmażamy na maśle przez ok 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Na talerz układamy steka, na niego kładziemy kurki, przy steku układamy groszek, obok na talerzu kładziemy zapiekankę ziemniaczaną. Dekorujemy tymiankiem i polewamy sosem.

Wulkan czekoladowy z sosami

-100 g czekolady mlecznej

-100 g czekolady białej

-200 gram masła

-4 jajka, 2 żółtka

-2 łyżki mąki

-5 łyżek cukru

-200 g malin, 100 g jeżyn

-cukier 200 g

-50 ml wina czerwonego

Sos:

-6 żółtek

-250 ml śmietanki 30%, 250 ml mleka

-2 laski wanilii

-50 g masła

Czekolady rozpuszczamy osobno w kąpielach wodnych ze 100 g masła. Gdy czekolada z masłem się rozpuści, odstawiamy na bok. W dwóch osobnych miskach ubijamy po 2 jajka i po 1 żółtku, po łyżce mąki i po 2,5 łyżki cukru, aż masa będzie puszysta. Do masy dolewamy rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy, masę przelewamy do kokilek wysmarowanych masłem i posypanych cukrem. Do połowy lejemy ciemną masę, a na to masę z białej czekolady. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 10 minut.

Maliny i jeżyny przekładamy do garnka, wsypujemy 100 g cukru wlewamy wino i gotujemy przez 20 minut. Następnie przecedzamy przez sitko do drugiego garnka, dodajemy 50 g masła i gotujemy przez 5 minut.

Sos waniliowy: Mleko i śmietankę wlewamy do garnka, wrzucamy 2 przekrojone laski wanilii, zagotowujemy. W misce ucieramy żółtka z cukrem, przelewamy do nich masę waniliową wolnym strumykiem, ciągle mieszając. Wszystko przecedzamy przez sitko do drugiego garnka i gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć (powinna mieć 85 stopni Celsjusza)

Na talerz wykładamy ciasto, nacinamy nożem, żeby środek wypłyną, sosy podajemy obok w sosjerkach.

podziel się:

Pozostałe wiadomości