Mateusz Ratajczyk Smaki Świata

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Mateusz Ratajczyk Smaki Świata
Mateusz Ratajczyk Smaki Świata 

Sajgonki Z sosem słodko kwaśnym, Krewetki w tempurze, Carpacio z tuńczyka, Guacamole, Curry z ryżem, Ziemniak po turecku, Ceviche z łososia,

 

Sajgonki z sosem słodko kwaśnym.

Skład:

- 200g. Mięsa mielonego wołowego

- 100g. Mięsa mielonego jagnięcego

- 70g. Grzybów mun

- 50g. Makaronu ryżowego

- 50g. Pędów bambusa

- Pół główki kapusty pekińskiej

- 1 Marchew

- 1 Mini por

- 20ml. Sosu rybnego

- 10ml. Sosu sojowego

- Papier ryżowy

- 5ml. Sosu sriracha

- sól, Pieprz do smaku

- 1l. Oleju rzepakowego do smażenia

 

Do miski przełóż mięso, dodaj drobno pokrojone warzywa oraz pędy bambusa, grzyby. Makaron wcześniej mocz w zimnej wodzie przez 10minut, następnie odsącz , pokrój i dołóż do miski z mięsem i warzywami, dokładnie wymieszaj masę, następnie dodaj sosy oraz szczyptę soli i pieprzu , wszystko wymieszaj jeszcze raz. Papier nawilż delikatnie wodą, na środek papieru ułóż 2 łyżki masy i zawiń to. Sajgonki włóż na rozgrzany olej i smaż przez 2min, następnie wyciągnij je na papier, odsącz je z tłuszczu i smaż je jeszcze przez 1min.

 

Sos do sajgonek :

- 50ml. Syropu z marynowanych wiśni

- 20ml. Sosu rybnego

- 10ml. Sosu sojowego

- szczypta cukru

- Odrobina posiekanej kolendry

- pół posiekanego czosnku

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i sos jest już gotowy 

 

 

Krewetki w tempurze

- 3 krewetki tygrysie.

- 50g. Mąki kukurydzianej

- 50g. Mąki krupczatki

- 50g. Mąki pszennej

- 1 jajko

- 20ml sosu sriracha

- sól i pieprz

- 150ml. Wody

- 0,5l. Oleju rzepakowego do smażenia

 

Przesiej przez sitko do miski wszystkie rodzaje mąki, dodaj jajko, wlej wodę, dodaj sos sriracha oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu, wszystko wymieszaj dokładnie żeby nie było grudek. Krewetki obierz z pancerzy i oderwij głowę oraz usuń jelita. Gdy krewetki masz oczyszczone obtocz je dokładnie ciastem, wrzuć je na rozgrzany olej i smaż przez 4-5min.

 

Carpaccio z tuńczyka :

 

- 100g. Fileta z tuńczyka

- smoczy owoc

- gałązka koperku

- sól oraz pieprz

- kilka kropel soku z limonki

 

Tuńczyka kroimy na cieniutkie plasterki, skrapiamy limonką,  dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu na to układamy 3 cienkie plasterki smoczego owocu i dekorujemy koperkiem.

Guacamole:

- 1 dojrzałe awokado

- Pół dużego pomidora malinowego lub 1 mniejszy.

- Łyżeczka świeżej posiekanej kolendry

- pół łyżeczki soku z cytryny

- ¼ cebuli czerwonej

- sól oraz pieprz

 

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę a miąższ wyciągamy łyżką i przekładamy do miski. Awokado rozgniatamy w misce widelcem, następnie dodajemy pokrojonego pomidora i cebulę w kostkę, dodajemy sok z cytryny, kolendrę i doprawiamy solą i pieprzem, wszystko mieszamy. Całość przekładamy do miseczki a na wierzch dajemy odrobinę kolendry.

 

Curry z ryżem:

- 1 pierś z kurczaka

- 1 mała paczka ryżu

- 1 łodyga trawy cytrynowej

- łyżka czerwonej pasty curry

- pół łyżeczki kminku

- pół papryczki chili

- łyżeczka przyprawy curry

- puszka mleka kokosowego

- łyżeczka soku z limonki

- 1 posiekany ząbek czosnku

- pół cebuli pokrojonej w piórka

- 2cm. Kawałek galangalu ( drobno pokrojony )

- 2cm. Kawałek imbiru ( drobno pokrojony )

- 10ml. Sosu sriracha

- 20ml oleju rzepakowego

 

Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i obsmażamy z każdej strony, następnie dodajemy pastę curry i wlewamy połowę mleka, gotujemy to przez 5min, następnie dodajemy resztę składników i gotujemy jeszcze przez około 1h.

Ryż wkładamy do lekko osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez około 10-12min ( ryż nie powinien być rozgotowany ). Gotowy ryż nakładamy na talerz i polewamy curry.

 

Ziemniaki po turecku:

- 2 ziemniaki

-  150g. Serka ricotta

-  50ml. Śmietany 18%

- 50ml. Śmietany 12%

- 1 cebula dymka

- sól oraz pieprz

 

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie około 40min ( nie mogą być za  miękkie ). Do miski przekładamy serek, śmietanę oraz posiekaną dymkę doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przecinamy na pół i nakładamy farsz.

 

Ceviche z łososia :

- 200g. Stek z łososia bez skóry

- Sok z 1 limonki

- Pół czerwonej cebuli

- ¼ dojrzałego mango

- 1/3 smoczego owocu

- Łyżeczka świeżego posiekanego koperku

- Sól oraz pieprz

 

Łososia kroimy w kostkę, zalewamy sokiem z limonki i dodajemy posiekaną cebule, odstawiamy to na 5 min. Mango oraz smoczy owoc kroimy w kostkę i przekładamy do łososia, dodajemy koperek oraz doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy jeszcze na około 15min, po tym czasie Ceviche jest gotowe do jedzenia ( można podawać na grzance).

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix