Matuesz Pietruszewski

Matuesz Pietruszewski
Ma 29 lat i mieszka w Nowym Tomyślu niedaleko Poznania. Z zawodu jest ślusarzem.

CARBONARA

Makaron spaghetti:

- 200 g mąki Typ 00

- 1 jajko

- 1 żółtko

- 50 ml wody

 

Na stolnicę wysypujemy mąkę, wbijamy jajko i wlewamy wodę. Ciasto wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą.

Gotowe ciasto przepuszczamy najpierw przez wałek w maszynce, a następnie przez nakładkę Spaghetti

Wrzucamy do gotującej i osolonej wody i gotujemy przez 3-4 min.

 

Carbonara:

-  3 jajka

-  100 g Grana Padano

-  100 g boczku wędzonego

-  posiekana natka pietruszki

-  pieprz kolorowy

 

W misce należy roztrzepać jajka i połączyć je z drobno startym serem. W tym samym czasie pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na patelni, aż się zarumieni.

Gdy boczek już jest gotowy wrzucamy do niego wcześniej przygotowany makaron, delikatnie podsmażamy i wlewamy sos, w tym samy czasie naczynie zdejmujemy z ognia i szybko mieszamy by sos się nie ściął i pozostał kremowy.

Na talerzu danie należy posypać pietruszką.

 

Smacznego

tvnpix