Michel Moran

Urodził się we Francji, chociaż jego rodzice to Hiszpanie. Doświadczony szef kuchni i restaurator, który z szacunkiem i pasją wykonuje zawód kucharza i tego samego oczekuje od swoich pracowników.

Tajniki kuchni zaczął zgłębiać już jako 14 letni chłopiec. Wykształcenie zdobywał w paryskiej szkole hotelarstwa „Jean Doruant” . Natomiast praktyki zawodowe odbywał w pięciogwiazdkowym hotelu „Royle Monceau” zlokalizowanym w samym sercu Paryża oraz w restauracji „Le Jardin”(oznaczonej 2 gwiazdkami Michelin), gdzie szefem kuchni był sam Gabriel Biscaye czy Bernard Loiseau. Jego kolegą, również praktykantem, był słynny Yannik Alleno.
Od 33 lat pracuje w gastronomii, zdobywając doświadczenie w różnych regionach Europy. Gotował m.in. w jednej z najstarszych restauracji w Paryżu „Auberge du Vert Galant”, a także w Szwajcarii w hotelu „La Reserve”, oraz w pięciogwiazdkowym hotelu „Beau Rivage” usytuowanym w samym sercu Genewy oraz w elitarnym klubie „Griffings”.
W Niemczech gotował we francuskiej restauracji „Erno´s Bistro” (1 gwiazdka Michelin) oraz w Luksemburgu w restauracji „La Lorraine”, a następnie w restauracji „Mosconi”.
W Luksemburgu poznał swoją żonę Halinę i dla niej przeprowadził się do Polski. Od 2004 jest szefem kuchni i właścicielem restauracji „Bistro de Paris”, mieszczącej się w budynku Opery Narodowej w Warszawie. Bistro od 2005 roku nieprzerwanie jest rekomendowane przez przewodnik Michelin.
W 2006 roku Michel został wyróżniony francuskim odznaczeniem narodowym, „Ordre du Mérite Agricole”, przyznanym przez ministra rolnictwa, Dominique Bussereau, za promowanie narodowych produktów rolnych oraz ryb i owoców morza.
Pozostałe wiadomości