Michel Roux: Łosoś w cieście francuskim serwowany z białym masłem ā l’aneth

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Michel Roux: Łosoś w cieście francuskim serwowany z białym masłem ā l’aneth
Łosoś w cieście francuskim serwowany z białym masłem ā l’aneth 

Proporcje dla 6 osób /przystawka, lub 4 / danie główne

Czas przygotowania: 40-50 minut

 

½ z całego łososia (część od strony ogona, waga ryby 3 kg)

200 g posiekanych, małych bulw kopru włoskiego

200 g pieczarek, drobno posiekanych

100 g masła

2 łyżki śmietany kremówki

6 łyżek oleju słonecznikowego lub z pestek winogron

sok z 1 cytryny

2 łyżki mąki pszennej

4 ziołowe naleśniki (zobacz recepturę)

1kg ciasta francuskiego, tzw. rough puff pastry (zobacz recepturę)

1 żółtko jaja kurzego zmiksowane z 1 łyżką mleka – do smarowania ciasta

30 g masła klarowanego

sól i pieprz

1 doza sosu „białe masło” (zobacz recepturę)

 

  1. Przy pomocy nożyczek odcinamy płetwy z ogona łososia. Przy pomocy ostrego noża do filetowania ryb filetujemy rybę i usuwamy z niej skórę.
  2. Filety opłukujemy pod strumieniem bieżącej, zimnej wody, a następnie dokładnie osuszamy papierowy ręcznikiem.
  3. 2 łyżki mąki mieszamy na talerzu z odrobiną soli
  4. Filety obtaczamy w osolonej mące
  5. Na dużej, owalnej patelni rozgrzewamy 6 łyżek oleju i 50 g masła. Kładziemy filety z łososia i smażymy delikatnie z obu stron.
  6. Zdjemujemy z patelni i odkładamy na ruszt do całkowitego ostygnięcia.
  7. W rondelku topimy masło i wkładamy posiekany koper włoski i podsmażamy kilka minut.
  8. Dodajemy posiekane pieczarki i sok z cytryny. Podsmażamy do momentu odparowania wody z  warzyw.
  9. Dodajemy śmietanę. Gotujemy 1 minutę, doprawiamy solą.
  10. Odkładamy na bok do całkowitego wystudzenia.
  11. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Blachę do pieczenia o wymiarach 60cm x 40 cm schładzamy.
  12. Blat roboczy posypujemy delikatnie mąką. 40% przygotowanego wcześniej ciasta francuskiego rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50 cm x 15 cm, a następnie nawijamy na szeroki wałek do ciasta. Przenosimy i rozwijamy na schłodzonej blasze.
  13. Naleśniki ziołowe układamy wzdłuż, na środku ciasta.
  14. 1/3 mieszaniny kopru i pieczarek rozkładamy centralnie na naleśnikach
  15. Na wierzch kładziemy jeden file łososia..
  16. Z wierzchu obkładamy filet połową pozostałej części kopru i pieczarek..
  17. Całość wieńczymy drugim filetem łososia i koprem z pieczarkami z wierzchu.
  18. Rybę przykrywamy ziołowymi naleśnikami, dokładnie zakrywając wszystkie wolne przestrzenie.
  19. Ciasto wokół ryby smarujemy mieszaniną żółtka z mlekiem.
  20. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 55 cm x 20 cm.
  21. Zawijamy ciasto na szeroki wałek, przenosimy nad rybę i rozwijamy od jednego końca do drugiego. Ciasto ma objąć rybę w całości. Delikatnie dociskamy.
  22. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
  23. Po schłodzeniu, przy pomocy małego, ostrego noża odcinamy nadmiar ciasta wokół ryby, pozostawiając 2-3 centymetrowe obramowanie.
  24. Lekko dociskając uszczelniamy ciasto ze wszystkich stron. Całość smarujemy żółtkiem zmiksowanym z mlekiem.
  25. Przy pomocy noża lub innego narzędzia wykonujemy na wierzchu ciasta nacięcia w postaci łusek oraz głowy ryby.
  26. Pieczemy przez 10 minut w nagrzanym piekarniku, a następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni – i pieczemy 25 minut.
  27. W międzyczasie przygotowujemy sos „Beurre Blanc”
  28. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika, przy pomocy szerokiego noża lub łopatki przekładamy na półmisek. Odstawiamy na 10-15 minut przed podaniem. Smarujemy roztopionym, sklarowanym masłem, aby nadać potrawie połysk.
  29. Rybę serwujemy na półmisku i kroimy na grube plastry bardzo ostrym, ząbkowanym nożem.
  30. Plastry łososia w cieście kładziemy na płaski talerz. Węższa część ryby będzie bardziej upieczona, szersza mniej – dla lubiących różową rybę.
  31. Sos jako dodatek serwujemy w sosjerce obok.

 

 

Rough puff pastry – szybkie ciasto francuskie

Przygotowanie: 10-12 minut

500 g mąki pszennej

500 g bardzo zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę

1 łyżeczka soli

250 ml lodowatej wody

 

 

  1. Mąkę przesiewamy i tworzymy kopczyk
  2. Masło i sól wkładamy do mąki i całość rozcieramy palcami.
  3. Kiedy masło staje się ziarniste, stopniowo dodajemy lodowatą wodę i zagniatamy – tylko do połączenia wszystkich składników.
  4. Ciasto formujemy w kulę
  5. Blat roboczy delikatnie posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 40 cm x 20 cm.
  6. Składamy na trzy części i ponownie wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40 cm x 20 cm.
  7. Ponownie składamy na trzy.
  8. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
  9. Czynność wałkowania i składania powtarzamy jeszcze dwa razy.
  10. Ponownie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut.

 

 

 

Naleśniki ziołowe

Receptura na 6 dużych naleśników

Przygotowanie:  6-8 minut

60 g mąki pszennej

150 ml mleka

2 jaja

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

15 g drobno posiekanych świeżych ziół (koperek, trybula, nać kopru włoskiego)

30 g masła klarowanego

 

  1. Mąkę umieszczamy w misce.
  2. Dodajemy 1/3 mleka, jajka, zczyptę soli i pieprz
  3. Całość lekko mieszamy trzepaczką, a następnie dolewamy resztę mleka wciąż mieszając
  4. Ciasto przelewamy przez sito
  5. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut.
  6. Dodajemy posiekane zioła tuż przed smażeniem.
  7. 26-30 centymetrową patelnię smarujemy cienką warstwą masła
  8. Mieszamy ciasto i wylewamy na rozgrzaną patelnię
  9. Smażymy 6 cienkich naleśników i układamy je na talerzu w stos, przekładając każdy papierem pergaminowym, aby zapobiec ich sklejeniu.

 

 

Sos Beurre blanc ā l’aneth

Przygotowanie: 6-8 minutes

15 cl białego wytrawnego wina

3 g grubo tłuczonego białego pieprzu

40 g szalotki, drobno posiekanej

200 g zimnego masła

20 g posiekanego koperku lub naci kopru

sól

 

  1. Masło topimy w rondelku na małym ogniu
  2. Dodajemy szalotkę i podsmażamy przez 2 minuty
  3. Dodajemy białe wino, przyprawiamy białym pieprzem
  4. Podnosimy lekko temperaturę, aby zredukować wino.
  5. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy po kawałku masła mieszając, aż uzyskamy zagęszczenie sosu.
  6. Dodajemy zioła, przyprawiamy solą.

 

 

 

Komentarze (52)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Chcę to zrobić bo ten przepis nie wydaje się taki trudny. Gorzej zakup składników:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Pyszne, nawet z ciastem francuskim z biedronki

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Robimy na Wigilię

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Czy można to zrobić z inną ryba ? Tzn czy czas gotowania bd ten sam itd ?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Można, my robiliśmy z sandaczem.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Jaka ryba taki czas smażenia. Ale można użyć innej

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Rzeczywiscie bardzo dobre ale prawie skompane w masle

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              łosoś w cieście francuskim serwowany z białym masłem ā l’aneth
                              Składniki

                              ½ z całego łososia (część od strony ogona, waga ryby 3 kg)

                              200 g posiekanych, małych bulw kopru włoskiego

                              200 g pieczarek, drobno posiekanych

                              100 g masła

                              2 łyżki śmietany kremówki

                              6 łyżek oleju... rozwiń

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Pyszne zrobiłam to w 40 min

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Proporcje dla 6 osób /przystawka, lub 4 / danie główne

                                      Czas przygotowania: 40-50 minut



                                      ½ z całego łososia (część od strony ogona, waga ryby 3 kg)

                                      200 g posiekanych, małych bulw kopru włoskiego

                                      200 g pieczarek, drobno posiekanych

                                      100 g masła

                                      2 łyżki śmietany kremówki

                                      6... rozwiń

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Oddawaj fartucha ._.

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Zrobiłem i podzielam opinie innych - smaczne ale bez szału. I ogólnie kocham masło, ale tu to chyba przesada.

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  Moja Rodzina była zachwycona - z białym winem rewalacja - polecam !!!

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      4 godziny roboty

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          ~Gość

                                                          zrobiłam tego łososia w innej wersji: sos do środka to pesto bazyliowe z koperkiem i czosnkiem, nalesniki z ziołami prowansalskimi i pieprzem ziołowym-akurat to miałam w domu i smazlyłam lososia na masle z oliwa i czosnkiem-wyszło całkiem fajne danie, nie wiem jak smakuje wersja oryginalna, ale ta była bardzo smaczna :-)

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0
                                                              • zgłoś naruszenie
                                                              ~Gość

                                                              danie bardzo efektowne ale rzeczywiście pracochłonne, smak ok ale bez szału.

                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                  0
                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                    0
                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                  ~Gość

                                                                  to jest niedobre

                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                      0
                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                        0
                                                                      • zgłoś naruszenie
                                                                      ~Gość

                                                                      Szczerze - bardziej apetycznie wygląda niż smakuje, dużo pracy i niczego nie urywa - to nie mój smak

                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                          0
                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                            0
                                                                          • zgłoś naruszenie
                                                                          ~Gość

                                                                          W jaki sposób przygotować to w ciągu 40-50 minut jeżeli przygotowujemy ciasto i 2 razy wkładamy do lodówki na 20-30 minut to razem ok 50-70 minut + rozkładamy ciasto na blachę, na rybę i znowu do lodówki na 20 minut a następnie pieczemy 35 minut czyli razem 50-70 + 20 + 35 czyli bez 105-125 minut a gdzie praca przy nacinaniu ciasta i innych... rozwiń

                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                              0
                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                0
                                                                              • zgłoś naruszenie
                                                                              ~Gość

                                                                              czego się dziwisz... by umieli liczyć to by nie musieli babrać się w kuchni ;)

                                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                  0
                                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                    0
                                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                                  ~Gość

                                                                                  bo Roux powiedział Piotrkowi, że wystarczy na 10 min, oni mieli wszystko na większych obrotach, mimo tego wyszło dobre.

                                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                      0
                                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                        0
                                                                                      • zgłoś naruszenie
                                                                                      ~Gość

                                                                                      jedyny mankament że przepis dość drogi ale ślinka cieknie zrobię na pewno a może ktoś wie czym można zastąpić łososia?

                                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                          0
                                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                            0
                                                                                          • zgłoś naruszenie
                                                                                          ~Gość

                                                                                          Bardzo dobry będzie dorsz :)

                                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                              0
                                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                0
                                                                                              • zgłoś naruszenie
                                                                                              ~Gość

                                                                                              dwie stare skarpety beda w sam raz jak chcesz zaoszczedzic :)

                                                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                  1
                                                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                    0
                                                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                                                  ~Gość

                                                                                                  Przy robieniu sosu beurre blanc trzeba pamiętać o zredukowaniu wywaru prawie do suchego rondla. Potem dodajemy po kawałku ZIMNE masło i rozprowadzamy po stopniowo. Jak nie zredukujemy wywaru albo podgrzejemy za bardzo po dodaniu masła to nam się rozwarstwi i będzie paskudny.

                                                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                      0
                                                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                        0
                                                                                                      • zgłoś naruszenie
                                                                                                      ~Gość

                                                                                                      Dzisiaj to zrobiłam...niestety nie przypadło mi do gustu

                                                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                          0
                                                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                            0
                                                                                                          • zgłoś naruszenie
                                                                                                          ~Gość

                                                                                                          Właśnie zrobiłam to danie na obiad. Sos przereklamowany, kwaśny,bez wyrazu, musiałam dodać śmietany i gałki. Całe danie dobre, ale bez rewelacji. Najlepszy farsz w środku, łosoś jak łosoś, ciasto tłuste jak cholera. Koniecznie białe wino do dania, żeby podkręciło smak

                                                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                              0
                                                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                0
                                                                                                              • zgłoś naruszenie
                                                                                                              ~Gość

                                                                                                              Chyba brak pokory co niektórym - jeżeli danie wykonane według przepisu wyszło niedobre, to czy to od razu znaczy, że przepis do niczego? A może wykonawca ma za małe umiejętności jednak? :)

                                                                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                  0
                                                                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                    0
                                                                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                                                                  ~Gość

                                                                                                                  dobre

                                                                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                      0
                                                                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                        0
                                                                                                                      • zgłoś naruszenie
                                                                                                                      ~Gość

                                                                                                                      witam jeśli można ile wyniosły produkty?

                                                                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                          0
                                                                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                            0
                                                                                                                          • zgłoś naruszenie
                                                                                                                          ~Gość

                                                                                                                          masło, np. w lidlu 200 g za 3,59- ok 14,50 zł
                                                                                                                          kilogram łososia jest od 30 do 50 zł (zależy od promocji), licząc po promocji ok 45 zł
                                                                                                                          mąka ok 2 zł
                                                                                                                          nie mam pojęcia, ile kosztuje koper włoski

                                                                                                                          Myślę, że w 100 zł się zamknie.
                                                                                                                          Ale zawsze można na próbę zrobić z pół porcji

                                                                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                              0
                                                                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                0
                                                                                                                              • zgłoś naruszenie
                                                                                                                              ~Gość

                                                                                                                              Uwielbiam to danie robię łososia na cieście francuskim ze szpinakiem ale brakowało
                                                                                                                              mi do tego sosu teraz już mam .Na pewno zrobię łososia wg. tego przepisu.

                                                                                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                  0
                                                                                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                    0
                                                                                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                                                                                  ~Gość

                                                                                                                                  zaraz, zaraz. czas przygotowania 40-50min??? odstawienie do lodówki gotowej ryby przed pieczeniem 20min, pieczenie 35min to 55 min. gdzie reszta???

                                                                                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                      0
                                                                                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                        0
                                                                                                                                      • zgłoś naruszenie
                                                                                                                                      ~Gość

                                                                                                                                      Do tych co piszą, że tłuste, że za dużo masła. że kuchnia włoska na oliwie... to nie program dla Was. Masło 750kcal/100g, oliwa z oliwek 900kcal/100g. Wygląda, że macie kłopot z dwoma pojęciami dobra kuchnia i zdrowe żywienie. Tabloidy!!!!

                                                                                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                          0
                                                                                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                            0
                                                                                                                                          • zgłoś naruszenie
                                                                                                                                          ~Gość

                                                                                                                                          jest wczesnie ale juz zaczynam cala noc o tym snilem no to zaczynamy

                                                                                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                              0
                                                                                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                0
                                                                                                                                              • zgłoś naruszenie
                                                                                                                                              ~Gość

                                                                                                                                              Wygląda pięknie, ale przeraża mnie ilośc masła potrzebnego do tego dania

                                                                                                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                  0
                                                                                                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                    0
                                                                                                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                                                                                                  ~Gość

                                                                                                                                                  francuskie dania sa tluste niestety,to wloskie robi sie bardziej na oliwie,francuskie lubi maslo,poza tym samo ciasto jest tluste,bez wzgledu na to czy kupione czy robione

                                                                                                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                      0
                                                                                                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                        0
                                                                                                                                                      • zgłoś naruszenie
                                                                                                                                                      ~Gość

                                                                                                                                                      Co ty pitolisz czlowieku???!!! Tylko 100dkg !!!!

                                                                                                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                          0
                                                                                                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                            0
                                                                                                                                                          • zgłoś naruszenie
                                                                                                                                                          ~Gość
                                                                                                                                                          • Gość983:
                                                                                                                                                          • Co ty pitolisz czlowieku???!!! Tylko 100dkg !!!!
                                                                                                                                                          • rozwiń

                                                                                                                                                          ktos tu ma problem z dodawaniem
                                                                                                                                                          w sumie 830g liczac juz z klarowanym ;p

                                                                                                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                              0
                                                                                                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                                0
                                                                                                                                                              • zgłoś naruszenie
                                                                                                                                                              ~Gość

                                                                                                                                                              wygląda świetnie, smakuję pewnie równie dobrze. Przepis już wydrukowałam, na pewno wypróbuję

                                                                                                                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                                  0
                                                                                                                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                                    0
                                                                                                                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                                                                                                                  ~Gość

                                                                                                                                                                  Na pewno wypróbuje wydaje sie pyszne

                                                                                                                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                                      0
                                                                                                                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                                        0
                                                                                                                                                                      • zgłoś naruszenie
                                                                                                                                                                      ~Gość

                                                                                                                                                                      Wyglądało przepysznie, chyba zrobię dla gości

                                                                                                                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                                          0
                                                                                                                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                                            0
                                                                                                                                                                          • zgłoś naruszenie
                                                                                                                                                                          ~Gość

                                                                                                                                                                          Z Żoną dostaliśmy "ślinotoku" !!! To musi być rewelacyjne ! Na pewno będzie próba stworzenia tego dania w naszej kuchni ;-)

                                                                                                                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                                              0
                                                                                                                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                                                0
                                                                                                                                                                              • zgłoś naruszenie
                                                                                                                                                                              ~Gość

                                                                                                                                                                              Ciekawy przepis :3 Na pewno kiedyś wypróbuje.

                                                                                                                                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                                                  0
                                                                                                                                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                                                    0
                                                                                                                                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                                                                                                                                  ~Gość

                                                                                                                                                                                  cudowne danie myślę, że nie tylko z wyglądu przez ekran telewizora. Jutro sama też spróbuję zrobić aby ocenić smak myślę, że też będzie cudowny. Pozdrawiam

                                                                                                                                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                                                      0
                                                                                                                                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                                                        0
                                                                                                                                                                                      • zgłoś naruszenie
                                                                                                                                                                                      ~Gość

                                                                                                                                                                                      Wygląda wspaniale. Za tydzień będę piekła na rodzinny obiad.

                                                                                                                                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                                                          0
                                                                                                                                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                                                            0
                                                                                                                                                                                          • zgłoś naruszenie
                                                                                                                                                                                          ~Gość
                                                                                                                                                                                          • Gość254:
                                                                                                                                                                                          • Wygląda wspaniale. Za tydzień będę piekła na rodzinny obiad.
                                                                                                                                                                                          • rozwiń

                                                                                                                                                                                          My rowniez z mezem zrobimy dla rodziny ktora przyjdzie na smaczny obiad w dzien zaduszny.
                                                                                                                                                                                          Dlaczego tyle krytyki.
                                                                                                                                                                                          Jesli komus nie pasuja kalorie to ten program nie dla takich ludzi.
                                                                                                                                                                                          Napewno dam znac kochani
                                                                                                                                                                                          Pozdrawiam Betty

                                                                                                                                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                                                              0
                                                                                                                                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                                                                                                                                0
                                                                                                                                                                                              • zgłoś naruszenie
                                                                                                                                                                                              Pomoc | Zasady forum
                                                                                                                                                                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                                                                                                                                                                              tvnpix