Michel Roux: Łosoś w cieście francuskim serwowany z białym masłem ā l’aneth

Łosoś w cieście francuskim serwowany z białym masłem ā l’aneth
Łosoś w cieście francuskim serwowany z białym masłem ā l’aneth

Proporcje dla 6 osób /przystawka, lub 4 / danie główne

Czas przygotowania: 40-50 minut

½ z całego łososia (część od strony ogona, waga ryby 3 kg)

200 g posiekanych, małych bulw kopru włoskiego

200 g pieczarek, drobno posiekanych

100 g masła

2 łyżki śmietany kremówki

6 łyżek oleju słonecznikowego lub z pestek winogron

sok z 1 cytryny

2 łyżki mąki pszennej

4 ziołowe naleśniki (zobacz recepturę)

1kg ciasta francuskiego, tzw. rough puff pastry (zobacz recepturę)

1 żółtko jaja kurzego zmiksowane z 1 łyżką mleka – do smarowania ciasta

30 g masła klarowanego

sól i pieprz

1 doza sosu „białe masło” (zobacz recepturę)

  1. Przy pomocy nożyczek odcinamy płetwy z ogona łososia. Przy pomocy ostrego noża do filetowania ryb filetujemy rybę i usuwamy z niej skórę.
    1. Filety opłukujemy pod strumieniem bieżącej, zimnej wody, a następnie dokładnie osuszamy papierowy ręcznikiem.
      1. 2 łyżki mąki mieszamy na talerzu z odrobiną soli
        1. Filety obtaczamy w osolonej mące
          1. Na dużej, owalnej patelni rozgrzewamy 6 łyżek oleju i 50 g masła. Kładziemy filety z łososia i smażymy delikatnie z obu stron.
            1. Zdjemujemy z patelni i odkładamy na ruszt do całkowitego ostygnięcia.
              1. W rondelku topimy masło i wkładamy posiekany koper włoski i podsmażamy kilka minut.
                1. Dodajemy posiekane pieczarki i sok z cytryny. Podsmażamy do momentu odparowania wody z warzyw.
                  1. Dodajemy śmietanę. Gotujemy 1 minutę, doprawiamy solą.
                    1. Odkładamy na bok do całkowitego wystudzenia.
                      1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Blachę do pieczenia o wymiarach 60cm x 40 cm schładzamy.
                        1. Blat roboczy posypujemy delikatnie mąką. 40% przygotowanego wcześniej ciasta francuskiego rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50 cm x 15 cm, a następnie nawijamy na szeroki wałek do ciasta. Przenosimy i rozwijamy na schłodzonej blasze.
                          1. Naleśniki ziołowe układamy wzdłuż, na środku ciasta.
                            1. 1/3 mieszaniny kopru i pieczarek rozkładamy centralnie na naleśnikach
                              1. Na wierzch kładziemy jeden file łososia..
                                1. Z wierzchu obkładamy filet połową pozostałej części kopru i pieczarek..
                                  1. Całość wieńczymy drugim filetem łososia i koprem z pieczarkami z wierzchu.
                                    1. Rybę przykrywamy ziołowymi naleśnikami, dokładnie zakrywając wszystkie wolne przestrzenie.
                                      1. Ciasto wokół ryby smarujemy mieszaniną żółtka z mlekiem.
                                        1. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 55 cm x 20 cm.
                                          1. Zawijamy ciasto na szeroki wałek, przenosimy nad rybę i rozwijamy od jednego końca do drugiego. Ciasto ma objąć rybę w całości. Delikatnie dociskamy.
                                            1. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
                                              1. Po schłodzeniu, przy pomocy małego, ostrego noża odcinamy nadmiar ciasta wokół ryby, pozostawiając 2-3 centymetrowe obramowanie.
                                                1. Lekko dociskając uszczelniamy ciasto ze wszystkich stron. Całość smarujemy żółtkiem zmiksowanym z mlekiem.
                                                  1. Przy pomocy noża lub innego narzędzia wykonujemy na wierzchu ciasta nacięcia w postaci łusek oraz głowy ryby.
                                                    1. Pieczemy przez 10 minut w nagrzanym piekarniku, a następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni – i pieczemy 25 minut.
                                                      1. W międzyczasie przygotowujemy sos „Beurre Blanc”
                                                        1. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika, przy pomocy szerokiego noża lub łopatki przekładamy na półmisek. Odstawiamy na 10-15 minut przed podaniem. Smarujemy roztopionym, sklarowanym masłem, aby nadać potrawie połysk.
                                                          1. Rybę serwujemy na półmisku i kroimy na grube plastry bardzo ostrym, ząbkowanym nożem.
                                                            1. Plastry łososia w cieście kładziemy na płaski talerz. Węższa część ryby będzie bardziej upieczona, szersza mniej – dla lubiących różową rybę.
                                                              1. Sos jako dodatek serwujemy w sosjerce obok.

                                                                Rough puff pastry – szybkie ciasto francuskie

                                                                Przygotowanie: 10-12 minut

                                                                500 g mąki pszennej

                                                                500 g bardzo zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę

                                                                1 łyżeczka soli

                                                                250 ml lodowatej wody

                                                                1. Mąkę przesiewamy i tworzymy kopczyk
                                                                  1. Masło i sól wkładamy do mąki i całość rozcieramy palcami.
                                                                    1. Kiedy masło staje się ziarniste, stopniowo dodajemy lodowatą wodę i zagniatamy – tylko do połączenia wszystkich składników.
                                                                      1. Ciasto formujemy w kulę
                                                                        1. Blat roboczy delikatnie posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 40 cm x 20 cm.
                                                                          1. Składamy na trzy części i ponownie wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40 cm x 20 cm.
                                                                            1. Ponownie składamy na trzy.
                                                                              1. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
                                                                                1. Czynność wałkowania i składania powtarzamy jeszcze dwa razy.
                                                                                  1. Ponownie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut.

                                                                                    Naleśniki ziołowe

                                                                                    Receptura na 6 dużych naleśników

                                                                                    Przygotowanie: 6-8 minut

                                                                                    60 g mąki pszennej

                                                                                    150 ml mleka

                                                                                    2 jaja

                                                                                    sól i świeżo zmielony czarny pieprz

                                                                                    15 g drobno posiekanych świeżych ziół (koperek, trybula, nać kopru włoskiego)

                                                                                    30 g masła klarowanego

                                                                                    1. Mąkę umieszczamy w misce.
                                                                                      1. Dodajemy 1/3 mleka, jajka, zczyptę soli i pieprz
                                                                                        1. Całość lekko mieszamy trzepaczką, a następnie dolewamy resztę mleka wciąż mieszając
                                                                                          1. Ciasto przelewamy przez sito
                                                                                            1. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut.
                                                                                              1. Dodajemy posiekane zioła tuż przed smażeniem.
                                                                                                1. 26-30 centymetrową patelnię smarujemy cienką warstwą masła
                                                                                                  1. Mieszamy ciasto i wylewamy na rozgrzaną patelnię
                                                                                                    1. Smażymy 6 cienkich naleśników i układamy je na talerzu w stos, przekładając każdy papierem pergaminowym, aby zapobiec ich sklejeniu.

                                                                                                      Sos Beurre blanc ā l’aneth

                                                                                                      Przygotowanie: 6-8 minutes

                                                                                                      15 cl białego wytrawnego wina

                                                                                                      3 g grubo tłuczonego białego pieprzu

                                                                                                      40 g szalotki, drobno posiekanej

                                                                                                      200 g zimnego masła

                                                                                                      20 g posiekanego koperku lub naci kopru

                                                                                                      sól

                                                                                                      1. Masło topimy w rondelku na małym ogniu
                                                                                                        1. Dodajemy szalotkę i podsmażamy przez 2 minuty
                                                                                                          1. Dodajemy białe wino, przyprawiamy białym pieprzem
                                                                                                            1. Podnosimy lekko temperaturę, aby zredukować wino.
                                                                                                              1. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy po kawałku masła mieszając, aż uzyskamy zagęszczenie sosu.
                                                                                                                1. Dodajemy zioła, przyprawiamy solą.
                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości