Mikołaj Pietrzak

Mikołaj Pietrzak
Ma 23 lata, pochodzi z Kalisza. Jest studentem Wyższej Szkoły Hotelarskiej i Gastronomii.

Filet z kaczki , puree z marchwi  i czarnego czosnku, żel z buraka

 

Składniki:

Filet z kaczki

-1 filet z kaczki

-2 ząbki czosnku (świeży przeciśnięty przez praskę lub granulowany ok.2 łyżeczki)

-tymianek

-papryka słodka mielona 1 łyżeczka

-sól I pieprz (szczypta)

 

Puree z marchwi i czarnego czosnku

-5 ząbków  czarnego fermentowanego czosnku (może być zwykły)

-500 g marchewek

-350 ml śmietanki 30%

-100 g masła

-1 liść laurowy

-szczypta soli

 

Żel z buraka

- ugotowane oraz obrane buraki ok. 500 –550 g. lub sok z buraków 140 ml

-cukier 25 g

-woda 25 g/ml

-agar lub żelatyna w proszku 2 g

 

Przygotowanie:

Żel z buraka :

Sok z buraków wlewamy do rondelka lub małego garnka a następnie wsypujemy suche składniki. Całość gotujemy przez około 3 min po czym przelewamy do głebokiego talerza lub formy I wkładamy do lodówki w celu wystygnięcia. Gdy nasza masa zamieni się w galaretę przekładamy ją do blendera I miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy (można dolać łykę wody jeśli masa nie będzie dość gładka lub przetrzeć przez sito).Gotowy żel można przelać do butelki albo przechowywać w pojemniku.

 

Puree z marchwi I czarnego czosnku:

Marchew obrać I pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm. Do rondelka lub garnka wsypać całą pokrojoną marchew a następnie dodać śmietanę , liść laurowy i sól. Gotować na średnim ogniu  przez około 8 min. Po upływie tego czasu dodać masło i gotować do momentu gdy zredukujemy całość o 1/3 zawartości. Całą ugotowaną zawartość przelewamy do malaksera lub blendera I miksujemy do momentu uzyskania jednolitego I kremowego puree.

Filet z kaczki:

FIlet z kaczki delikatnie naciąć od strony skóry w kratkę, uważająć aby nie naciąć mięsa pod nią. Następnie doprawić solą, pieprzem,tymiankiem,papryką oraz wetrzeć wyciśnięty przez praskę czosnek.

Na zimną patelnie układamy kaczkę od strony skóry I włączamy na średni ogień, czekamy do momentu aż tłuszcz wytopi się z kaczki oraz do uzyskanie złocistej I chrupiącej skórki (ok. 7 – 9 min). Po upływie tego czasu przewracamy kaczkę na drugą stronę I smażymy przez 5 min starjąć się aby była dobrze usmażona. Usmażoną kaczkę odkladamy na talerz I dajemy jej odpocząć przez ok.4 min aby wszystkie w niej soki mogły równo się rozejść po całym mięsie. Teraz można ewantualnie pokroić naszą kaczkę.

tvnpix