Natalia Gmyrek „Perliczka w słonym karmelu”

Natalia Gmyrek „Perliczka w słonym karmelu”
Natalia Gmyrek „Perliczka w słonym karmelu”

Składniki:

1 pierś z perliczki ze skórą 4 zielone szparagi 1 śmietanka 30% 200 g białego cukru kryształu 1 pomarańcza pół kostki masła szczypta tymianku suszonego szczypta bazylii suszonej szczypta czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku gruboziarnista sól do karmelu

Przygotowanie:

Na patelnię wsypujemy cukier i intensywnie mieszamy do roztopienia, dodajemy łyżkę masła i mieszamy. Po chwili zdejmujemy z ognia i mieszając, stopniowo dolewamy śmietankę 30%. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie przyprawiamy solą gruboziarnistą. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, następnie hartujemy w zimnej wodzie. Z połowy pomarańczy wyciskamy sok. Z drugiej połowy wykrawamy fileciki. Pierś perliczki myjemy, osuszamy, skórę pozostawiamy. Doprawiamy tymiankiem, bazylią, solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z pomarańczy. Smażymy na łyżce masła, zaczynając od strony skóry. Słonym karmelem ozdabiamy talerz. Szparagi przesmażamy na patelni z łyżką karmelu, śmietanką i sokiem z pomarańczy. Wykładamy na talerz, na nich układamy pierś z perliczki. Ozdabiamy kawałkami pomarańczy bez skórki i skrapiamy sokiem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości