Natalia Parzysz

Ma 33 lata i mieszka w Krotoszynie. Pracuje jako specjalista ds. obsługi klienta w firmie transportowej.

PAD THAI
Składniki na przygotowanie pad thai
100 g makaronu ryżowego
2 łyżki oleju roślinnego / może być kokosowy
2 ząbki czosnku
tofu (naturalne)
1 pak choi
2 jajka
1 szklanka kiełków fasoli mung
2 dymki
SOS
4 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki pasty z tamaryndowca
3 pełne łyżki cukru palmowego
1 łyżka sosu sriracha (lub 1/2 łyżki płatków chili)
Do podania: 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
PRZYGOTOWANIE:
Zagotować wodę w garnku i trochę posolić, dodać makaron ryżowy i gotować przez ok. 3 minuty.
Odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą.
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce.
W woku podgrzać olej i dodać starty czosnek,
Dodać tofu i smażyć ok. 2-3 minuty. Wbić jajka podsmażyć wszystko przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając.
Dodać makaron i smażyć mieszając ok. 4 minuty (mniej więcej w połowie tego czasu wlać sos).
Na koniec dodać kiełki i posiekaną dymkę i pak choi (można zachować część do dekoracji) i jeszcze raz wszystko wymieszać.
Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i zachowaną częścią kiełków oraz dymki.
Pozostałe wiadomości