Ola i Lorek Krewetki na makaronie ryżowym z awokado

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Ola i Lorek  Krewetki na makaronie ryżowym z awokado
Ola i Lorek Krewetki na makaronie ryżowym z awokado 

 

-2 dojrzałe awokado

-makaron ryżowy 100 g

-sos rybny

-2 ząbki czosnku

-limonka

-bazylia, mięta, kolendra

-1 mały kawałek imbiru

-12 krewetek

-100 g  panierki panko

-50 g wiórków kokosowych

-pół łyżeczki pieprzy cayenne

-pół łyżeczki cukru

-100 ml białego wina

-100ml śmietany 18%

-masło,olej

Obieramy krewetki, marynujemy w sosie rybnym, czosnku, imbirze i odrobinie cukru a pózniej smażymy na oleju. Na  druga patelnię dajemy masło, pieprz cayenne  dodajemy  panierkę panko lekko podsmażamy, na sam koniec wrzucamy wiórki kokosowe.

Na patelni smażymy pancerze i głowy krewetek, dodajemy wino i redukujemy. Mamy w ten sposób sos.

Gotujemy wodę, jak będzie wrząca, wrzucamy makaron ryżowy i gotujemy , aż będzie al dente.
W blenderze zmiksuj pęczek kolendry z sokiem z 1 limonki, dodaj trochę bazylii i mięty. Dodaj do tego miąższ z awokado i zblenduj na gładko ,jeśli będzie za gęste dodaj śmietanę,  dopraw pieprzem i solą do smaku. Makaron odcedź, wymieszaj z sosem  i  puree z awokado wyłóż wszystko na talerz,na to połóż krewetki, posyp panko z wiórkami kokosowymi, a na wszystko posiekaną miętę. Na talerz dolej trochę wywaru z krewetek.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix