Ola i Lorek Krewetki na makaronie ryżowym z awokado

Zieloni
Zieloni

-2 dojrzałe awokado

-makaron ryżowy 100 g

-sos rybny

-2 ząbki czosnku

-limonka

-bazylia, mięta, kolendra

-1 mały kawałek imbiru

-12 krewetek

-100 g panierki panko

-50 g wiórków kokosowych

-pół łyżeczki pieprzy cayenne

-pół łyżeczki cukru

-100 ml białego wina

-100ml śmietany 18%

-masło,olej

Obieramy krewetki, marynujemy w sosie rybnym, czosnku, imbirze i odrobinie cukru a pózniej smażymy na oleju. Na druga patelnię dajemy masło, pieprz cayenne dodajemy panierkę panko lekko podsmażamy, na sam koniec wrzucamy wiórki kokosowe.

Na patelni smażymy pancerze i głowy krewetek, dodajemy wino i redukujemy. Mamy w ten sposób sos.

Gotujemy wodę, jak będzie wrząca, wrzucamy makaron ryżowy i gotujemy , aż będzie al dente. W blenderze zmiksuj pęczek kolendry z sokiem z 1 limonki, dodaj trochę bazylii i mięty. Dodaj do tego miąższ z awokado i zblenduj na gładko ,jeśli będzie za gęste dodaj śmietanę, dopraw pieprzem i solą do smaku. Makaron odcedź, wymieszaj z sosem i puree z awokado wyłóż wszystko na talerz,na to połóż krewetki, posyp panko z wiórkami kokosowymi, a na wszystko posiekaną miętę. Na talerz dolej trochę wywaru z krewetek.

podziel się:

Pozostałe wiadomości