Ola Nguyen Bułeczki na parze z boczkiem

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Ola Nguyen  Bułeczki na parze z boczkiem
Ola Nguyen Bułeczki na parze z boczkiem 

„Buns” na parze:

-300 g mąki pszennej tortowej

-5 g drożdży suchych

-ćwiartka łyżeczki proszku do pieczenia

-5 łyżek mleka

-2 łyżki roztopionego smalcu

- szczypta soli i szczypta cukru

Wszystkie składniki wsyp do miski i wyrób ciasto z podanych składników i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Następnie wyjmij, wyrób ciasto jeszcze raz ręcznie na blacie posypanym mąką, rozwałkuj na grubość 1,5 cm i wytnij kółka o średnicy ok. 10 cm. Nasmaruj z jednej strony olejem, zegnij w pół tak, aby strona nasmarowana olejem była wewnątrz, ustaw  na kawałkach papieru do pieczeni, aby bułeczki nie przykleiły się do  sitka  i wstaw na parę. Możesz udekorować bułeczki sezamem, wystarczy nasmarować boczki olejem i „dokleić” sezam. Wyjmij, jak ciasto podwoi swoją grubość.

Mięso:

-350 g boczku

-łyżka oleju

-1,5 szalotki

-2 łyżki sosu rybnego

-2 łyżki octu ryżowego

-łyżka cukru

-łyżka sosu sriracha

-szczypta soli, szczypta pieprzu

-łyżka oleju sezamowego

-3 łyżki smalcu

Rozgrzej olej i smalec na średnim ogniu w garnku, wrzuć drobno pokrojoną szalotkę i poczekaj aż się zarumieni i zacznie się wydobywać zapach cebulki palonej. Na takim tłuszczu przysmaż z obu stron kawałki boczku o grubości 1,5 cm. Do garnka z rumianym mięsem dodaj sól, pieprz, ocet, sos rybny i cukier. Przykryj wieczko, aby mięso nie uschło i delikatnie, aby boczek zachował swą strukturę, mieszaj co jakiś czas (możesz podlać troszeczkę wody jeśli uważasz, że zawartość się przypala). Gotuj do czasu, gdy mięso będzie miękkie, na koniec dodaj srirachy i olej sezamowy.

Dodatki:

-2 rzodkiewki

-pół ogórka

-cebula dymka

-szczypiorek, kolendra

-sos hoisin

-pół kubka octu (ja użyłam ryżowego)

-pół kubka gorącej wody

- łyżka soli, łyżka cukru

Warzywa pokrój na cienkie płatki, następnie namocz przez 15 minut w roztworze z wody, octu, soli i cukru.

Bułeczki nasmaruj w wewnątrz sosem hoisin, włóż po kawałku boczku, dodaj piklowane warzywa, dymkę oraz kolendrę. Możesz podać danie z twoimi ulubionymi warzywami świeżymi lub piklowanymi, na talerzu z sezamem J.

 

 

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam kolejny raz. Tak jak. w przepisie. Wyszło obłędnie. Polecam wszystkim.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Zrobiłem. Boczek wyszedł smaczny, ale proponuje zmiany, żeby nie było takie tłuste: cebule podsmażyć na małej ilości oleju lub smalcu, boczek zrumienić mocno na drugiej patelni i dodać do cebuli, a następnie wszystkie inne przyprawy, ale bez soli, cukru pół łyżeczki więcej i pół łyżki sosu rybnego więcej. Polecam :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          wera1115

          Ja na parze sporo robię, bo i zdrowo. Przepis wygląda kusząco. Chyba czas poeksperymentować skoro parowar philipiak kupiłam sobie na święta.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ktoś już spróbował? zrobiłem samo mięso, toczka w toczkę jak w podanym przepisie, wyszło, bardzo, bardzo przeciętne, albo nawet niesmaczne.... słone, bez jakiejkolwiek ciekawej nuty smaku. Mięso na zdjęciu zmieniło kolor praktycznie na czarny- u mnie tego efektu nie było. Rozczarowałem się

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Podobną bułeczkę można zjeść w restauracji "Osiem misek" we Wrocławiu. Jest cuudowna :) Muszę spróbować tego przepisu.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      W przepisie na bułeczki brakuje chyba wody, albo jakiegokolwiek innego płynu (np. mleka)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          wygląda pysznie i ładnie ale czy tak jest zobaczę.Mam nadzieje że tak.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              to musi być pyszne mniam wypróbuję ten przepis

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  No i jutro już mam pomysł na obiad !!! Super dzięki za taki pomysł

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                      tvnpix