Ola Nguyen Krab w słodkim sosie chilli z kaki i selerem

1j2a0301nataliamrozed_44586858721_o.jpg
1j2a0301nataliamrozed_44586858721_o.jpg

Składniki:

- 1 seler naciowy

- 1 duże kaki

- 20 g startego imbiru

- 20 g startego galangalu

- 5 ząbków czosnku

- 30 g ostrej pasty chilli

- 10 g curry w proszku

- 40 g orzechów candlenut

- 40 g szalotki

- 3 łyżki ketchupu

- 3 łyżki sosu ostrygowego

- łyżka sosu sojowego ciemnego

- łyżeczka sosu rybnego

- łyżka cukru

- łyżka skrobi ziemniaczanej

- dwie łyżki octu ryżowego

- 1 duży krab

- 3 łyżki oleju rzepakowego

- 2 łyżki masła

- łyżeczka sosu sezamowego

- cebulka dymka

- kiść kolendry

Dokładnie oczyść kraba, blanszuj go, wyjmij górną skorupę, pokrój dół na 4 kawałki, a szczypce zgnieć nożem lub młotkiem, aby w trakcie gotowania sos mógł spenetrować mięso. Na rozgrzanym woku z olejem przesmaż na dużym ogniu pastę (raczej grudkowatą niż gładką) ze zmiksowanego imbiru, galangalu, orzechów, pasty chilli, szalotki oraz curry do chwili gdy pasta uwolni zapach. Następnie wrzuć pokrojony w romby seler naciowy (zostaw listki na pózniej), smaż przez minutę i wrzuć obrane i pokrojone w duże plastry kaki. Potem dodaj kraba, zakryj wok wieczkiem i duś na średnim ogniu przez 10 minut, do czasu gdy skorupa nabierze kolor czerwony. Dodaj pózniej ketchupu, sosu ostrygowego, cukru, masła, sosu sojowego i rybnego, octu, oleju sezamowego oraz pozostałe liście selera. Wymieszaj w oddzielnej misce trochę wody ze skrobią ziemniaczaną i wymieszaj z resztą dania. Dodaj pokrojoną dymkę i kolendrę. Ułóż wszystko na dużym talerzu.

2. Chilli Salted Egg Crab

Składniki:

- 35 g sosu chilli sambal

- 30 g orzechów candlenut

- 2 szalotki

- 5 ząbków czosnku

- łyżka sosu sojowego ciemnego

- 2 łyżki sosu rybnego

- łyżka sosu ostrygowego

- 5 świeżych liści curry

- łyżka oleju rzepakowego

- 80 g masła

- 5 żółtek z jaj ugotowanych na twardo

- pół kubka ikry z kraba

- 1 duży krab

- kiść kolendry

Dokładnie oczyść kraba, ugotuj go przez 11 minut, wyjmij górną skorupę, pokrój dół na 4 kawałki, a szczypce zgnieć nożem lub młotkiem, aby w trakcie gotowania sos mógł spenetrować mięso. Na rozgrzanym oleju w woku, na średnim ogniu rozpuść masło i usmaż do chwili uwolnienia aromatów, drobno pokrojoną szalotkę i czosnek oraz całe liście curry, następnie wrzuć mocno rozbite żółtka jaj. Mieszaj do czasu, gdy powstaną bąbelki i dodaj sosu rybnego, ostrygowego, pastę powstałą ze zmiksowania orzechów z sambalem. Wymieszaj ze wszystkim ikrę z krabów i smaż przez 3 minuty. Następnie wrzuć przygotowanego wcześniej kraba. Wymieszaj go z sosem i nałóż na duży talerz. Posyp kolendrą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości