Ola Nguyen Menu urodzinowe

_JW_9253Ola 6B.jpg
_JW_9253Ola 6B.jpg

Ośmiornica rodem z Hiszpanii

Składniki:

- 2 całe macki ośmiornicy

- 4 kromki białego chleba

- pól cukinii

- pół bakłażanu

-1 pomarańcza

- 2 łyżki cukru

- garść tymianku, szałwii, rozmarynu

-4 ząbki czosnku

- oliwa

- parę listków rukoli

- pól pomidora

- sól, pieprz cytrynowy

- zioła prowansalskie

Ośmiornice zblanszuj we wrzącej wodzie z solą, osusz i wsadź do oleju w temperaturze 90 stopni w namoczonymi ziołami i 2 ząbkami czosnku, po 20 minutach wyjmij i szybko przesmaż na bardzo gorącej patelni z paroma łyżkami oliwy. Warzywa pokrój na grubsze plasterki i szybko usmaż w oliwie z czosnkiem, dopraw solą i pieprz oraz ziołami prowansalskimi. Karmelizuj plaster pomarańczy, z reszty pomarańczy wykrój miąższ.

Z białego chleba usuń skórkę, pokrój w małe kosteczki i przełóż na tacę polej oliwą, dodaj chilli oraz trochę soli i pierzu cytrynowego pod smak. Wsadź do piekarnika nagrzanego na 120 stopni i piecz do kiedy okruszki będą złote i chrupiące.

Ośmiornicę ułóż na pikantnych okruszkach dodaj warzywa oraz pomarańcze i udekoruj rukolą.

Wytrawny crème brulee z foie gras, figami oraz kawiorem

Składniki:

- 3 żółtka

- 2 jaja

- 230g foie gras

- rozmaryn suszony

- 200 g śmietany 36%

- szczypta soli i pieprzu

- cukier

- 3 figi

- 4 łyżki octu balsamicznego

- 3 łyżki rumu lub koniaku

- czarny kawior

Zmiksuj w blenderze kielichowym żółtka, jajka, foie gras, śmietanę, pół łyżeczki cukru, dużą szczyptę soli i szczyptę pieprzu do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej to przez sitko do miski i dodaj łyżeczkę rozmarynu. Napełnij tym kokilki ceramiczne, przenieś je do naczynia żaroodpornego i piecz w kąpieli wodnej (nalej wrzącej wody do naczynia, do poziomu nie zalewającego kokilki) przez 45 minut w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie sprawdź czystym nożykiem czy krem w kokilkach się ściął od spodu do góry. Jeśli tak, wyjmij naczynie, pozostawiając w nim kokilki aby krem nie zrzedł.

Podczas gdy krem się piecze, przygotuj karmelizowane figi. Pokrój figi wzdłuż na ćwiartki, na patelni rozpuść cukier i zacznij go karmelizować z figami. Dolej octu balsamicznego i poczekaj aż wyparuje ½ jego objętości. Na koniec dodaj rumu i flambiruj figi.

Posyp ¼ powierzchnie kremu brulee cukrem i palnikiem go skarmelizuj. Ułóż obok (do połowy powierzchni) gotowe figi, skórką do spodu. Na malutką część crème brulee ułóż kawior.

Smacznego

podziel się:

Pozostałe wiadomości