Ola Nguyen Smaki Świata

_JW_9200Ola 6A.jpg
_JW_9200Ola 6A.jpg

1. Moja przystawka: Krab z melonem, bazylią i miętą

- łyżka sosu rybnego

- łyżka sambal oelek

- trzy paluszki krabowe

- liście mięty i bazylii

- 9 małych kawałków melona

Paluszki krabowe pokrój na trzy równe kawałki i namocz w sosie rybnym zmieszanym z sambal oelek. Wyjmij je i ułóż z równymi kawałkami melona na złączonych liściach bazylii i mięty.

2. Ceviche z dorsza

Składniki:

-150 gram dorsza

-sok z limonki

-kolendra

-sól, pieprz

-papryczka chili

Wykonanie:

Dorsza pokrój na cienkie kawałki. Namocz go w soku z limonki przez ok., 4 minuty. Odcedź. Dodaj soli i papryczki chili do smaku. Posyp wszystko kolendrą.

3. Kurczak w cieście w sosie pomarańczowym

Składniki:

-80 ml oleju słonecznikowego

-200 gram mięsa z pałeczek z kurczaka (bez błonek i skóry)

-pół kciuka imbiru

-sok z 3 małych pomarańczy

-dwie łyżki sosu teriyaki

-1 łyżka sosu sojowego

-mąka pszenna

-mąka ryżowa

-pół łyżeczki sody oczyszczonej

-odrobina prażonego sezamu

-jajko

-woda

-sezam

Wykonanie:

Imbir obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki. Podsmaż go na patelni z łyżką oleju. Dodaj do tego sok z trzech pomarańczy, sos sojowy i sos teriyaki. Pozostaw wszystko na małym ogniu aż do odparowania aż do ¼ swojej objętości.

Do miski przesiej mąką ryżową i pszenną, dodaj do nich sody. Zmieszaj wszystko z wodą, szczyptą soli i jajkiem. Powinieneś uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Namocz w tym małe kawałki kurczaka i wrzuć je na głęboki olej rozgrzany do 140 stopni. Smaż do uzyskania lekko złotego koloru (pamiętaj, że po wyjęciu ciasto przyjmie ciemniejszy odcień). Przed podaniem, kawałki kurczaka obtocz w sosie i posyp odrobiną prażonego sezamu.

4. Kurczak w sosie curry na mleku kokosowym

Składniki:

-przyprawa curry w proszku

-kurkuma w proszku

-sól, pieprz

-dwie gałązki trawy cytrynowej

-mięso z udek z kurczaka (bez skory i błonek)

-łyżka oleju kokosowego

-mąka

-kubek ryżu jaśminowego

-łyżka octu ryżowego

-woda

Wykonanie:

Ryż opłucz dwukrotnie w zimnej wodzie. Zalej go wodą w garnku, do wysokości połowy opuszka palca. Dodaj do tego ocet ryżowy. Wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania miękkiego ryżu.

Mięso pokrój na małe kawałki. Podsmaż je na rozgrzanej patelni z imbirem, olejem kokosowym, przyprawą curry i solą. Smaż aż do uzyskania lekko złotego koloru. Następnie dolej do tego mleko kokosowe i wrzuć potłuczoną trawę cytrynową. Gotuj aż kurczak będzie miękki, a mleko odparuje do ½ swojej objętości. Dodaj kurkumę i limonkę, do smaku. Wyjmij trawę cytrynową i posyp wszystko kolendrą.

Podawaj z ryżem.

5. Krewetki w panierce Panco

Składniki:

-4 krewetki tygrysie

-panierka Panco

-olej słonecznikowy

-mąka pszenna

-jajko

-sól, pieprz

Wykonanie:

Krewetki oczyść. Zostaw tylko ogonek na końcu. W misce przygotuj ciasto z mąki pszennej, jajka, wody, soli i pieprzu. Powinieneś uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Zamocz w tym krewetki i obtocz je w panierce panco. Smaż na rozgrzanym oleju. do uzyskania złotego koloru.

6. Batat

Składniki:

-batat

-oliwa z oliwek

-sól, pieprz

Wykonanie:

Batat pokrój na pół. Obtocz go w odrobinie oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Zawiń w folie aluminiową. Wsadź do piekarnika rozgrzanego na 210 stopni. Piecz przez 30 minut.

podziel się:

Pozostałe wiadomości