Ola Nguyen Wegańskie lody waniliowe z tofu

_5JW8043Ola 8A.jpg
_5JW8043Ola 8A.jpg

Składniki:

- 200 g tofu

- 100 g mleka sojowego

- 30 g cukru waniliowego

- łyżka cukru białego

- sos sojowy jasny

- olej rzepakowy

- orzechy nerkowca

- szczypta soli dobrej jakości (np. himalajska)

- łyżka miodu

- ciekły azot

Zblenduj na gładko tofu, mleko sojowe, cukier waniliowy i biały, miód oraz małą szczyptę soli, dla podkreślenia smaku tofu. Przelej do robota kuchennego i zacznij miksować na najszybszych obrotach, powoli przelewając do tego ciekły azot do chwili, gdy zrobi się konsystencja lodów. Wstaw do zamrażalnika.

Tofu pokrój w cienkie płatki, osusz je ręcznikiem i usmaż na głębokim oleju do kiedy uzyskają chrupiącą konsystencję i złoty kolor. Wyjmij i odsącz tłuszcz ręcznikiem.

Orzechy nerkowca upraż na patelni. Na talerz przełóż lody, chrupiące tofu,orzechy i troszkę sosu sojowego.

podziel się:

Pozostałe wiadomości