Patrycja Rygusiak Kluski z pianką z mleka, panna cottą i musem truskawkowym

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Patrycja Rygusiak  Kluski z pianką z mleka, panna cottą i musem truskawkowym
Patrycja Rygusiak Kluski z pianką z mleka, panna cottą i musem truskawkowym  



Mus:
- Garść truskawek + 2-3 sztuki do dekoracji
- płaska łyżka xantany
- płaska łyżka cukru

Panna cotta:

- 300 ml jogurtu
- 200 ml śmietanki 36%
- 50 gr cukru
- 3 listki żelatyny
- syfon
- 3 naboje N20

Kluski:

- szklanka maki
- opakowanie cukru z wanilią
- jedno jajko
- szczypta soli
- pół szklanki mleka
- masło do smażenia

Piana z mleka:
- 100 ml mleka
- 3 listki żelatyny
- syfon
- 3 naboje N20

Zmiksuj truskawki z dodatkiem cukru i wsyp  xantanę a następnie wymieszaj i zagotuj. Mus powinien zgęstnieć.

Żelatynę zalej zimną wodą, jak zrobi się miękka, to dodaj ją do 50 ml gorącej śmietanki z cukrem i rozpuść. Jak przestygnie dodaj ją do pozostałej śmietany i reszty składników. Przełóż do syfonu, nabij nabojami i wyciśnij do formy. Wstaw do lodówki na 20 minut. 

Wymieszaj wszystkie składniki na kluski, w razie potrzeby dodaj więcej mąki – ciasto powinno być gęste. W garnku zagotuj wodę i łyżką stołową  (około pół łyżki) nakładaj do gotującej się wody i wyjmij jak wypłyną na wierzch. Wytnij z nich kółka i podsmaż z obu stron na maśle.

Mleko podgrzej i rozpuść w nim żelatynę mocząc ją uprzednio w zimnej wodzie. Wlej do syfonu, nabij nabojami.

Na talerzu głębokim zrób kleksa z musu truskawkowego, nałóż łezkę panna cotty, wyłóż kluski i polej pianą z mleka. Podawaj ze świeżymi truskawkami i listkami mięty.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix