Patrycja Rygusiak Smaki Świata

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Patrycja Rygusiak   Smaki Świata
Patrycja Rygusiak Smaki Świata 

Curry:

 

-Pasta curry – 1 łyżka

-papryka czerwona – 1 sztuka

-czosnek – 2 ząbki

-sos sojowy – 2 łyżki

-trawa cytrynowa – 1 sztuka

-garam masala – 2 szczypty

-kolendra – pól pęczka

-olej kokosowy – 2 łyżki

-cebula czerwona

-sos rybny  - 4 łyżki

-liście kaffiru – 4 sztuki

-cukier kokosowy – 1 łyżka

-mleko kokosowe – 2 puszki

 

Olej kokosowy rozgrzej w garnku i przesmaż pastę curry.  Dodaj sos rybny i sos sojowy, wymieszaj. Dodaj cebulę pokrojoną w słupki, czosnek w plastrach, paprykę i fasolkę szparagową, następnie zalej mlekiem kokosowym, wrzuć trawę cytrynową, liście kaffiru i garam masala oraz posiekaną kolendrę i gotuj pod przykryciem przez około godzinę. Na koniec dopraw sokiem z limonki.

 

Kurczak z sosem orzechowym:

 

-pierś z kurczaka

-patyczki do szaszłyka

-sos sojowy

-pieprz

-kurkuma

-orzeszki ziemne lub masło orzechowe

-sos rybny

-cukier kokosowy

 

Kurczaka pokrój w większą kostkę i zamarynuj w kurkumie, sosie sojowym i pieprzu. W tym czasie przygotuj sos orzechowy: orzeszki zmiksuj na masło orzechowe, dodaj sosu rybnego i cukru a następnie wymieszaj. Kurczaka nadziej na patyczki do szaszłyka i usmaż na patelni grillowej z każdej strony tak, aby się zarumieniły i były soczyste w środku.

 

Krewetki w cieście:

 

-szklanka maki

-1 jajko

-sól do smaku

-mleko

-krewetki

-olej

 

Mąkę, mleko, jajko i sól wymieszaj w misce. Krewetki obierz i oczyść a następnie zanurz w cieście a następnie wrzuć na głęboki olej.

 

 

 

Cukinia faszerowana:

 

-mięso mielone

-sól

-ryż

-cukinia

-pieprz

 

Cukinię pokrój na 3 lub 4 części, wydrąż i nafaszeruj ugotowanym ryżem i mięsem mielonym z przyprawami. Piecz w piekarniku przez około 40 minut w 200 stopniach.

 

Ziemniak zapiekany:

 

-ziemniaki

-śmietana

-twaróg lub riccota

-sól, pieprz

-szczypiorek

 

Ziemniaka ugotuj , wydrąż i wrzuć do piekarnika, aż skórka zrobi się chrupiąca. Śmietanę, twaróg lub ricottę wymieszaj ze szczypiorkiem i nafaszeruj ziemniaka.

 

Guacamole

 

-awokado

-cebula czerwona

-pomidor

-papryka czerwona

-kolendra

-sok z limonki

-sól, pieprz

 

Paprykę, cebulę i pomidora pokrój w drobną kostkę, Awokado rozdrobnij widelcem, dodaj sok z limonki i pozostałe składniki, Wymieszaj.

 

Carpaccio z pomidorami i mozzarellą:

 

-pomidor

-mozzarella

-sól, pieprz

-bazylia świeża

 

Pomidora i mozzarellę pokrój w plastry. Poprzekładaj, polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i świeżą bazylią

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix