Patrycja Ziółkowska

Ma 33 lata i mieszka w Bergen. Pracuje w księgowości i administracji.

Łosoś po włosku:
Składniki:
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 średnia biała cebula( drobno posiekać)
2 łodygi selera naciowego pokroić dość cienko
2 łyżki stołowe rodzynek ( moczyć 5 min w gorącej wodzie)
3 łyżki stołowe świeżej pietruszki ( posiekać według uznania )
100 gr pomidorków cherry ( pokroić w połówki )
2 łyżki stołowe prażonych orzeszków piniowych
2 łyżki stołowe kaparów(opłukać )
1 puszka pomidorów z puszki
Garść oliwek bez pestek taggiasche, można użyć innych.
Wykonanie:
Cebulę i seler razem podsmażyć na średnim ogniu, po około 5min dodać 4 łyżki wody. Po dodaniu wody, dusić przez 10-15 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Kiedy seler będzie miękki, zwiększyć ogień, dodać świeże pomidorki cherry, orzeszki piniowe i rodzynki, piec pod przykryciem około 5 min. Po tym czasie dołożyć kapary, oliwki i pomidory z puszki i dusić pod przykryciem. Po około 5 min na wierzchu ułożyć łososia. Na bardzo małym ogniu pod przykryciem dusić około 10-15 mim. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać np. z bagietką. Potrawę posypać świeżą pietruszką.
W oryginalnym przepisie była ryba miecznik, ale myślę, że sprawdzi się każda inna dobrej jakości rybka.
Smacznego
Pozostałe wiadomości