Patrycja Ziółkowska

Patrycja  Ziółkowska
Ma 33 lata i mieszka w Bergen. Pracuje w księgowości i administracji.

Łosoś po włosku:

 

Składniki:

4 łyżki stołowe oliwy z oliwek

1 średnia biała cebula( drobno posiekać)

2 łodygi selera naciowego pokroić dość cienko

2 łyżki stołowe rodzynek ( moczyć 5 min w gorącej wodzie)

3 łyżki stołowe  świeżej pietruszki ( posiekać według uznania )

100 gr pomidorków cherry ( pokroić w połówki )

2 łyżki stołowe prażonych orzeszków piniowych

2 łyżki stołowe kaparów(opłukać )

1 puszka pomidorów z puszki

Garść oliwek bez pestek taggiasche, można użyć innych.

 

Wykonanie:

Cebulę i seler razem podsmażyć na średnim ogniu, po około 5min dodać 4 łyżki wody. Po dodaniu wody, dusić przez 10-15 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Kiedy seler będzie miękki, zwiększyć ogień, dodać świeże pomidorki cherry, orzeszki piniowe i rodzynki, piec pod przykryciem około 5 min. Po tym czasie dołożyć kapary, oliwki i pomidory z puszki i dusić pod przykryciem. Po około 5 min na wierzchu ułożyć łososia. Na bardzo małym ogniu pod przykryciem dusić około 10-15 mim. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać np. z bagietką. Potrawę posypać świeżą pietruszką.

W oryginalnym przepisie była ryba miecznik, ale myślę, że sprawdzi się każda inna dobrej jakości rybka.

Smacznego

 

tvnpix