Patryk Kłusek

Patryk  Kłusek
Ma 22 lata i mieszka w Lublinie. Był kelnerem, ale ze względu na obecną sytuację stracił pracę.

Ravioli z borowikami na puree z pieczonych warzyw

Lista składników:

Ciasto

• 300 g mąki typ 550

• 3 jajka

• łyżka oliwy z oliwek

 

Farsz

• 250g sera ricotta

• 80g suszonych borowików

• pęczek kopru

• 4 łyżki drobno startego parmezanu

• pieprz czarny tłuczony

• sumak

• gałka muszkatołowa

• 3 żółtka

 

Puree

• 2 papryki słodkie

• 1 pomidor

• 4 ząbki czosnku

• 250 g dyni mrożonej lub świeżej

• łyżka tartego imbiru

• sól

• pieprz

• 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sos

• 100g masła

• 7 listków świeżej szałwii

• szczypta parmezanu

• 50g pistacji

 

Sposób przygotowania

Puree

• W naczyniu żaroodpornym upiec paprykę, pomidora, czosnek, dynię w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C do miękkości

• Po ostudzeniu dodać tarty imbir, blendujemy i doprawić do smaku wedle uznania Ravioli

• Wymieszać całe jajka z mąką, dodać oliwę i wyrabiać do połączenia wszystkich składników

• Owinąć szczelnie folią i odłożyć na minimum 30 min do lodówki

• Po wypoczęciu ciasta na oprószonym mąką blacie rozwałkować na cienkie pasy

• Specjalnym radełkiem z falowaną tarczą podzielić pas ciasta na dwa mniejsze równej szerokości

• Wyrównać radełkiem nierówne brzegi powstałych pasów

• Na jednym z pasów ułożyć farsz w równych odstępach

• W środku farszu zrobić lekkie wgłębienie i włożyć do niego żółtko jaja

• Wokół farszu posmarować delikatnie pędzelkiem z wodą

• Nałożyć drugi pas ciasta na ten z farszem i delikatnie uklepać brzegi między farszami

• Radełkiem odciąć od siebie ravioli mniej więcej kwadratowego kształtu

• Tak powstałe ravioli gotować 2/3 min w osolonej wodzie

• Po tym czasie wyjąć z wody i przerzucić na patelnię z rozpuszczonym masłem i listkami szałwii

• Delikatnie oblać masłem z patelni i posypać parmezanem

• Ravioli wyłożyć na puree

• Posypać siekanymi pistacjami i udekorować listkami świeżej szałwii

tvnpix