Patryk Kłusek

Ma 22 lata i mieszka w Lublinie. Był kelnerem, ale ze względu na obecną sytuację stracił pracę.

Ravioli z borowikami na puree z pieczonych warzyw
Lista składników:
Ciasto
• 300 g mąki typ 550
• 3 jajka
• łyżka oliwy z oliwek
Farsz
• 250g sera ricotta
• 80g suszonych borowików
• pęczek kopru
• 4 łyżki drobno startego parmezanu
• pieprz czarny tłuczony
• sumak
• gałka muszkatołowa
• 3 żółtka
Puree
• 2 papryki słodkie
• 1 pomidor
• 4 ząbki czosnku
• 250 g dyni mrożonej lub świeżej
• łyżka tartego imbiru
• sól
• pieprz
• 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos
• 100g masła
• 7 listków świeżej szałwii
• szczypta parmezanu
• 50g pistacji
Sposób przygotowania
Puree
• W naczyniu żaroodpornym upiec paprykę, pomidora, czosnek, dynię w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C do miękkości
• Po ostudzeniu dodać tarty imbir, blendujemy i doprawić do smaku wedle uznania Ravioli
• Wymieszać całe jajka z mąką, dodać oliwę i wyrabiać do połączenia wszystkich składników
• Owinąć szczelnie folią i odłożyć na minimum 30 min do lodówki
• Po wypoczęciu ciasta na oprószonym mąką blacie rozwałkować na cienkie pasy
• Specjalnym radełkiem z falowaną tarczą podzielić pas ciasta na dwa mniejsze równej szerokości
• Wyrównać radełkiem nierówne brzegi powstałych pasów
• Na jednym z pasów ułożyć farsz w równych odstępach
• W środku farszu zrobić lekkie wgłębienie i włożyć do niego żółtko jaja
• Wokół farszu posmarować delikatnie pędzelkiem z wodą
• Nałożyć drugi pas ciasta na ten z farszem i delikatnie uklepać brzegi między farszami
• Radełkiem odciąć od siebie ravioli mniej więcej kwadratowego kształtu
• Tak powstałe ravioli gotować 2/3 min w osolonej wodzie
• Po tym czasie wyjąć z wody i przerzucić na patelnię z rozpuszczonym masłem i listkami szałwii
• Delikatnie oblać masłem z patelni i posypać parmezanem
• Ravioli wyłożyć na puree
• Posypać siekanymi pistacjami i udekorować listkami świeżej szałwii
Pozostałe wiadomości