Paulina Suska

TACOS Z CHRUPIĄCYM DORSZEM, SZPARAGAMI I PIKANTNĄ SALSĄ TRUSKAWKOWĄ |
TACOS |
200g mąki pszennej |
40g masła |
ok 200-250 ml bardzo gorącej wody |
CHRUPIĄCA RYBA |
250g filetu z dorsza bez skóry |
szklanka mąki |
Jajko |
łyżka mleka |
2 szklanki panko |
sól, pieprz |
TRUSKAWKOWA SALSA |
200g polskich truskawek |
pół średniej czerwonej cebuli |
pół/ całe świeże jalapeño |
garść świeżej kolendry |
sok z 1/4 limonki |
Miód |
Sól |
SOUR CREAM |
3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% |
1 łyżka majonezu (w moim przypadku domowej roboty) |
pół świeżej, czerwonej chili |
sok z 1/4 limonki |
DODATKKI: |
świeże zielone szparagi |
liście chrupiącej sałaty |
PRZYGOTOWANIE: |
TACOS: |
Do miski przesiewam mąkę, dokładam do niej chłodne masło i rozcieram palcami w misce, tak aby nie było większych grudek masła. Po tym dolewam gorącą wodę stopniowo i mieszam drewnianą łyżką. Po chwili zaczynam wyrabiać ciasto rękoma. Jeśli jest zbyt mokre dolewam trochę mąki, jeśli zbyt suche dolewam trochę gorącej wody. Wyrabiam ciasto w misce ok 10 min. . Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny, lekko się lepić ale nie przyklejać się do dłoni. Po tym przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam na 10/15 min. |
Po tym czasie z ciasta tworzę małę kulki, rozwałkowuję na blacie na bardzo cieniutkie, wręcz prześwitujące placuszki. Jeśli nie wyszły wam okrągłe, można przyłożyć miseczkę, lub mały talerzyk i wykroić z nich idealny kształt. Placuszki powinny być bardzo elastyczne i nie przywierać do blatu. |
Następnie smażę je na bardzo mocno rozgrzanej patelni, ok 10/ 15 sek na jednej stronie, przerzucam na druga, również ok 10/15 sek. Muszą pojawić się bąbelki, jeśli są zbyt duże przyciskam je do patelni łopatką. Zdejmuję z patelni i przykrywam wilgotną ściereczką. Placuszki powinny być cieniutkie i elastyczne. |
CHRUPIĄCA RYBA |
Dorsza myję, suszę, kroję na małe kawałki, najlepiej paseczki wielkości kciuka, solę i pieprzę do smaku. |
Szykuję 3 miski: w jednej wsypuję mąkę, w drugiej roztrzepuję jajko z odrobiną mleka, w trzeciej wsypuję panierkę panko |
w garnku rozgrzewam olej do ok 160 stopni. |
Każdy kawałek ryby najpierw oprószam mąką, kolejno maczam w jajku i na końcu dokładnie obtaczam w panko. Taką rybkę wrzucam do oleju, smażę ok 2-3 minut, w zależności od wielkości kawałka. Usmażoną wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. |
TRUSKAWKOWA SALSA |
Truskawki, cebulkę, jalapeño kroję w drobną kostkę, kolendrę siekam, wszystko przekładam do jednej miseczki. Kropię limonką, dodaję odrobinę miodu oraz szczyptę soli do smaku. Mieszam. |
SOUR CREAM |
chili kroję w drobną kostkę dodaję do śmietany zmieszanej z majonezem, wyciskam sok z limonki, mieszam. |
DODATKI |
Szparagi myję, dokładnie wycieram, odłamuję twardą końcówkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię z masłem. Dolewam do nich odrobinę wody. Szczypta soli, szczypta cukru. Po kilku minutach szparagi są gotowe. Kroję je na mniejsze kawałki |
Liście sałaty myję, kroję w drobne kawałki |
KOMPOZYCJA DANIA: |
Na środek placuszka nakładam łyżkę sosu śmietanowego, rozsmarowuję, na to sałatka, szparagi, kilka kawałków rybki, na wierzch salsa truskawkowa. Można na koniec skropić limonką i posypać kolendrą. |
SMACZNEGO |