Paulina Walczak

Ma 26 lat i pochodzi z Częstochowy. Jest urzędniczką w Urzędzie Miasta.

Carbonara szparagowa
Składniki:
200 g makaronu spaghetti 100 g boczeku/prosciutto 10 szparagów 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 40 g parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć szparagi, odłamać twarde końce, łodygi zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pozostawiając same główki. Na dużą patelnię włożyć drobno posiekany boczek i smażyć na małym ogniu przez ok. 3 - 4 minuty, co chwilę mieszając, aż się podtopi i lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz szparagi (starte łodygi oraz główki) i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem. Jajka wbić do miski, dodać posiekaną natkę oraz 3/4 drobno startego sera, roztrzepać widelcem. Trzymając patelnię na małym ogniu włożyć makaron (najlepiej przełożyć go bezpośrednio z garnka z wodą, w której się gotował), wymieszać. Odstawić z ognia, dodać roztrzepane jajka cały czas mieszając. Z jajek ma powstać delikatny, kremowy i oblepiający makaron sos. Wyłożyć do głębokich talerzy i posypać odłożonym serem.
Pozostałe wiadomości