Polędwiczki wieprzowe z szynką parmeńską oraz carpaccio z cukinii

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Polędwiczki wieprzowe z szynką parmeńską  oraz carpaccio z cukinii
 
Przepis Kingi Paruzel

Polędwiczki wieprzowe z szynką parmeńską  oraz carpaccio z cukinii

 

Składniki:

Polędwiczki:

1 polędwiczka wieprzowa

5-7 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)

sól i pieprz

oliwa z oliwek

 

Dodatkowo:

1 cukinia

pomidorki koktajlowe

 

Krem:

2 łyżki kremowego twarożku (np. Philadelphia, mascarpone)

1 łyżka kremowej gorgonzoli

1 łyżka koniaku – opcjonalnie

sól i biały pieprz

 

Wykonanie:

Cukinię pokroić na grube (1 cm) plastry. Każdy posmarować z obu stron oliwą, oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć na patelni (lub upiec w piekarniku).

Polędwiczki wieprzowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na plastry grubości około 2,5-3 cm. Każdy kawałek owinąć plastrem szynki parmeńskiej (przyciętym do szerokości około 3 cm) i spiąć wykałaczką. Następnie oprószyć z obu stron solą i pieprzem.

Filety smażyć na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oliwy,   po 3-4 minuty z każdej strony. Polędwiczki muszą być rumiane. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni  na 15-20 minut

 

Przygotowanie kremu:

Twarożek i gorgonzolę dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku koniakiem, solą i pieprzem.

Gorące filety z polędwiczek ułożyć na plastrach cukinii i udekorować kremem z gorgonzoli oraz pomidorkiem koktajlowym.

 

Carpaccio:

Składniki:

1 mała, MŁODA I ŚWIEŻA cukinia

1 łyżka tartego parmezanu

sól i pieprz

1-2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżki soku z cytryny/octu 6%/octu balsamicznego

1 łyżka posiekanych świeżych ziół (bazylia/szczypior/mięta…)

 

Wykonanie:

Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie plasterki (najlepiej na mandolinie lub  tarce do mizerii). Ułożyć na talerzu (jednowarstwowo).

Posypać obficie parmezanem. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić octem i oliwą z oliwek.

Posypać dodatkami (zioła, suszone pomidory, kapary, etc.).

Podawać od razu.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Witam jestem właśnie po konsumpcji :) zamiast koniaku dałem do kremu gruzińskie brandy co dodało lekkiej wytrwności poza tym trzymałem się przepisu. Bardzo mi i żonie danie smakowało. Uwielbiamy tego typu smaki Polecam!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      tvnpix