Przepisy z 6. odcinka - PYSZNE WŁOCHY!

MasterChef
MasterChef

Krystian Pawlik

Pesto Genovese

  • Dwa krzaczki bazylii
    • Orzeszki pinii
      • Oliwa z oliwek
        • Kostka lodu
          • Ząbek czosnku
            • Parmezan 60g
              • Ser pecorino 40g
                • Makaron
                  • Ziemniak
                    • Zielona fasolka szparagowa

                      Orzeszki pinii, ząbek czosnku wrzucamy do blendera. Zalewamy oliwą i blendujemy. Dodajemy umyte i wysuszone liście bazylii oraz kostkę lodu, następnie ponownie blendujemy. Dokładamy starte sery i blendujemy. Makaron gotujemy z drobno pokrojonym ziemniakiem oraz fasolką. Ugotowany makaron z warzywami wykładamy do miski, gdzie łączymy go z pesto z blendera. Wykładamy na talerz i ozdabiamy listkiem bazylii. Posypujemy pieprzem.

                      Makaron z owocami morza

                      • Pomidory
                        • Mule
                          • Omułki
                            • Krewetki
                              • Czosnek
                                • Papryczka chili
                                  • Bazylia
                                    • Makaron świderki

                                      Na patelni szklimy czosnek. Dodajemy pomidory, pokrojoną papryczkę chili, krewetki oraz wszystkie małże. Po chwili dodajemy liście bazylii, a następnie ściągamy z patelni omułki. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i wszystko razem chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając.

                                      Wykładamy zawartość patelni na talerz, ozdabiając omułkami i liściem bazylii.

                                      Ksawery Rajter

                                      Pesto genovese

                                      • 2 pęczki bazylii
                                        • 40g orzechów pinii
                                          • ¼ ząbka czosnku
                                            • 100ml oliwy z oliwek
                                              • 40g pecorino Romano
                                                • 60g parmeggiano regano
                                                  • 200g makaronu bavette
                                                    • 1 ziemniak
                                                      • 50g fasolki szparagowej

                                                        Zblenduj oliwę z orzeszkami pinii, następnie wrzuć liście bazylii, miksuj. Na koniec dodaj starte 2 sery i blenduj. Przełóż do szklanej miski. W osolonej wodzie (7g soli na litr wody) gotuj makaron 8 minut (do al dente) razem z fasolką i pociętym ziemniakiem na drobną kostkę. Makaron odcedź, wymieszaj z pesto i nałóż na talerz, dekorując liśćmi bazylii i prażonymi piniami.

                                                        Cytrynowe gnocchi z omułkami

                                                        • 200g makaronu gnocchi
                                                          • 15 omułek w muszlach
                                                            • ząbek czosnku
                                                              • pół papryczki chili
                                                                • pęczek pietruszki
                                                                  • 50 ml białego wina
                                                                    • 1 cytryna
                                                                      • sól, pieprz
                                                                        • oliwa

                                                                          Na gorącą oliwę wrzuć rozdrobniony czosnek i drobno pokrojoną papryczkę. Smaż przez chwilę i dodaj skórkę z połowy cytryny. Wrzuć omułki, pół pęczka posiekanej pietruszki i podlej winem oraz sokiem z połowy cytryny. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotuj makaron Gnocchi 5 minut. Wpół ugotowany makaron dorzuć na patelnię z omułkami i podlej wodą z makaronu. Tak gotuj, aż do al dente. Podawaj przybrane startą skórką z cytryny i listkiem pietruszki.

                                                                          Ela Podraza

                                                                          Pesto genovese

                                                                          • 2 pęczki bazylii
                                                                            • 40g orzechów pinii
                                                                              • ¼ ząbka czosnku
                                                                                • 100ml oliwy z oliwek
                                                                                  • 40g pecorino Romano, 60g parmigiano reggiano
                                                                                    • 200g makaronu bavette
                                                                                      • 1 ziemniak
                                                                                        • 50g fasolki szparagowej
                                                                                          • kostka lodu
                                                                                            • 14g soli

                                                                                              Zblenduj oliwę z orzeszkami pinii. Do miksera wrzuć liście bazylii, kostkę lodu i blenduj składniki do uzyskania konsystencji sosu. Na koniec dodaj starte sery i zblenduj. Przełóż do szklanej miski. W osolonej wodzie (7g soli na litr wody) gotuj makaron 8 minut (al dente) razem z fasolką i pociętym ziemniakiem na drobną kostkę. Makaron odcedź, wymieszaj z pesto. Danie ozdób naoliwionymi liśćmi bazylii.

                                                                                              Rigattoni z pomidorami

                                                                                              • 500 g pieczonych pomidorów
                                                                                                • ½ słoiczka anchois
                                                                                                  • 3,5 łyżeczki soli
                                                                                                    • czarne oliwki (w zależności od preferencji, ja użyłam 10 sztuk)
                                                                                                      • ząbek czosnku
                                                                                                        • makaron rigattoni 200 g
                                                                                                          • łyżka oliwy z oliwek

                                                                                                            W osolonej wodzie (7g soli na litr wody) gotuj makaron ok. 12 minut (al dente). Pieczone pomidory zblenduj. Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojony drobno czosnek, dodaj przetarte przez sitko pomidory, oliwki i pokrojone anchois. Dopraw szczyptą soli. Smacznego!

                                                                                                            Ania Łempicka

                                                                                                            Makaron z zielonym pesto

                                                                                                            • makaron bawette 100 g
                                                                                                              • ser pecorino 60 g, ser parmezan 40 g
                                                                                                                • ziemniak
                                                                                                                  • 2 garście fasolki szparagowej
                                                                                                                    • ¼ ząbku czosnku
                                                                                                                      • 5 garści liści bazylii
                                                                                                                        • szklanka oliwy
                                                                                                                          • 4 garście orzeszków pinii
                                                                                                                            • szczypta soli
                                                                                                                              • kostki lodu

                                                                                                                                Ziemniaka obieramy, kroimy na małą kostkę. 3l wody zagotowujemy i solimy 3 łyżeczkami soli, wrzucamy pokrojonego ziemniaka, fasolkę i makaron, odcedzamy po 8 minutach. Do kielicha blendera wsypujemy lód i chłodzimy naczynie. Wysypujemy kostki lodu, wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek i 3 garście orzeszków, blendujemy. Dodajemy bazylię, kostkę lodu, szczyptę soli, blendujemy dalej, na sam koniec dodajemy starte sery, blendujemy. Na patelni prażymy pozostałe orzeszki. Makaron mieszamy z pesto i wykładamy na talerz, posypujemy orzeszkami pinii i ozdabiamy liśćmi bazylii.

                                                                                                                                Makaron z czerwonym pesto

                                                                                                                                • pół szklanki suszonych czerwonych pomidorów
                                                                                                                                  • 4 łyżki orzeszków pinii
                                                                                                                                    • ząbek czosnku
                                                                                                                                      • ¼ szklanki startego parmezanu
                                                                                                                                        • olej z pomidorów lub oliwa
                                                                                                                                          • 1/3 łagodnej papryczki chili
                                                                                                                                            • makaron świderki 100 g
                                                                                                                                              • 5 pomidorków koktajlowych
                                                                                                                                                • liście bazylii i mięty do zdobienia
                                                                                                                                                  • szczypta cukru
                                                                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                                                                      • oliwa

                                                                                                                                                        3l wody zagotowujemy i solimy 3 łyżeczkami soli, wrzucamy makaron, odcedzamy po 11 minutach. Do blendera wrzucamy suszone pomidory, czosnek, starty parmezan, wlewamy olej z pomidorów, szczyptę soli, ostrą papryczkę, blendujemy. Na gorącą patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy i pokrojone pomidorki na 4 części, szczyptę soli, pieprzu i cukru, smażymy chwilkę. Ugotowany makaron mieszamy z czerwonym pesto, na górę kładziemy pomidorki, bazylię, troszkę mięty i posypujemy startym parmezanem.

                                                                                                                                                        Mariusz Komenda

                                                                                                                                                        Carbonara

                                                                                                                                                        • ser pecorino
                                                                                                                                                          • 3 jajka
                                                                                                                                                            • oliwa
                                                                                                                                                              • makaron rurki 100 g
                                                                                                                                                                • boczek
                                                                                                                                                                  • sól, pieprz

                                                                                                                                                                    Makaron zagotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Na patelni przesmażyć boczek, zdjąć go z patelni. Na patelni po boczku przełożyć makaron z wodą i pogotować jeszcze 10 minut. Ser zetrzeć na tarce, wbić 3 żółtka i wymieszać. Tak powstały sos przełożyć na patelnię z makaronem. Podawać na talerzu owinięty boczkiem ;)

                                                                                                                                                                    Makaron z pomidorami, szpinakiem i oscypkiem

                                                                                                                                                                    • garść szpinaku
                                                                                                                                                                      • 6 pomidorków koktajlowych
                                                                                                                                                                        • pół szklanki startego oscypka
                                                                                                                                                                          • pół ząbka czosnku
                                                                                                                                                                            • sól, pieprz do smaku
                                                                                                                                                                              • oliwa extra virgin
                                                                                                                                                                                • makaron spaghetti 100 g

                                                                                                                                                                                  Makaron gotować w osolonej wodzie ok 4 minuty. Szpinak przesmażyć na patelni z czosnkiem, zdjąć z patelni, na powstały sos wrzucić makaron z wodą, ugotować do odparowania wody, dodać pokrojone pomidory w ćwiartki oraz starty oscypek. Makaron wyłożyć na liście szpinaku, posypując świeżo startym oscypkiem.

                                                                                                                                                                                  Mateusz Kopciuch

                                                                                                                                                                                  Bawette a’la genovese

                                                                                                                                                                                  • 100 g makaronu Barilla bawette
                                                                                                                                                                                    • 100 g liści bazylii
                                                                                                                                                                                      • 40 g pecorino, 60 g parmezanu
                                                                                                                                                                                        • oliwa
                                                                                                                                                                                          • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                            • orzeszki pinii
                                                                                                                                                                                              • ziemniak
                                                                                                                                                                                                • fasolka szparagowa

                                                                                                                                                                                                  Ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do schłodzonego lodem kielicha blendera wrzucamy orzeszki, dolewamy oliwy, miksujemy, następnie dodajemy umyte i wysuszone liście bazylii, miksujemy, na koniec dodajemy starte pecorino i parmezan, miksujemy, doprawiamy solą do smaku. Pesto przelewamy do szklanej miski. Makaron wrzucamy do osolonej wrzącej wody, dodajemy pokrojonego ziemniaka i fasolkę, całość gotujemy 8 minut. Odcedzamy całość, dodajemy do miski z pesto, mieszamy. Wykładamy na talerz, ozdabiamy liśćmi bazylii.

                                                                                                                                                                                                  Bavette z cukinią, marchewką, parmezanem

                                                                                                                                                                                                  • marchewka
                                                                                                                                                                                                    • cukinia
                                                                                                                                                                                                      • masło
                                                                                                                                                                                                        • czosnek
                                                                                                                                                                                                          • makaron bawette 100 g
                                                                                                                                                                                                            • parmezan
                                                                                                                                                                                                              • liście pietruszki
                                                                                                                                                                                                                • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                  Obieramy marchewkę, strugamy ją w paski, cukinię myjemy i też strugamy w paski. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, dodajemy warzywa, smażymy kilka minut, uważając, żeby nie rozgotować warzyw, przekładamy do miski. Makaron gotujemy w osolonej wodzie 8 minut. Przekładamy na patelnię z warzywami, dodajemy starty parmezan i jeszcze kilka sekund łączymy wszystko razem. Wykładamy na talerz, przystrajamy liśćmi pietruszki.

                                                                                                                                                                                                                  Dorota Wiśniewska

                                                                                                                                                                                                                  Bavette a’la genovese

                                                                                                                                                                                                                  • 100 g makaronu Barilla bavette
                                                                                                                                                                                                                    • 100 g liści bazylii
                                                                                                                                                                                                                      • 40 g pecorino, 60 g parmezanu
                                                                                                                                                                                                                        • oliwa
                                                                                                                                                                                                                          • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                            • orzeszki pinii

                                                                                                                                                                                                                              Do schłodzonego lodem kielicha blendera wrzucamy orzeszki, dolewamy oliwy, miksujemy, następnie dodajemy umyte i wysuszone liście bazylii, miksujemy, na koniec dodajemy starte pecorino i parmezan, miksujemy, doprawiamy solą do smaku. Pesto przelewamy do szklanej miski i zawijamy folią. Makaron wrzucamy do osolonej wody, gotujemy 8 minut. Odcedzamy, dodajemy do miski z pesto, mieszamy. Wykładamy na talerz, ozdabiamy liśćmi bazylii.

                                                                                                                                                                                                                              Spaghetti z krewetkami i mulami

                                                                                                                                                                                                                              • 3-4 krewetki
                                                                                                                                                                                                                                • Mule - 5szt.
                                                                                                                                                                                                                                  • makaron spaghetti 100 g
                                                                                                                                                                                                                                    • czosnek
                                                                                                                                                                                                                                      • wino białe 100 ml
                                                                                                                                                                                                                                        • pietruszka
                                                                                                                                                                                                                                          • 5 pomidorków koktajlowych
                                                                                                                                                                                                                                            • skórka z cytryny
                                                                                                                                                                                                                                              • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                Gotujemy makaron w osolonej wodzie ok 5 minut. W międzyczasie na patelnię dajemy czosnek posiekany, oliwę i krewetki, podsmażamy, dodajemy wino, dorzucamy makaron z wody, wyjmujemy krewetki. Gotujemy go przez 5 minut na patelni, dodajemy pietruszkę, pomidory, z powrotem wrzucamy krewetkami, dodajemy mule, przesmażamy jeszcze wszystko razem chwilkę. Na talerz wykładamy makaron z dodatkami, ścieramy skórkę z cytryny, ozdabiamy natką pietruszki.

                                                                                                                                                                                                                                                Adrian Adamczyk

                                                                                                                                                                                                                                                Makaron carbonara

                                                                                                                                                                                                                                                • ser pecorino
                                                                                                                                                                                                                                                  • 3 żółtka
                                                                                                                                                                                                                                                    • oliwa
                                                                                                                                                                                                                                                      • makaron spaghetti 100 g
                                                                                                                                                                                                                                                        • boczek
                                                                                                                                                                                                                                                          • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                            Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 8 minut. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Ścieramy ser pecorino, mieszamy z żółtkami. Makaron odcedzamy, dajemy na patelnię, dolewamy odrobinę wody z gotowania, ściągamy z palnika i dodajemy żółtka z serem, mieszamy. Wykładamy na talerz, ozdabiamy natką pietruszki. UWAGA! Ważne by ściągnąć patelnię z gazu, by nie zrobić jajecznicy ;)

                                                                                                                                                                                                                                                            Makaron z owocami morza

                                                                                                                                                                                                                                                            • ser parmegiano 60 g, ser pecorino 40 g
                                                                                                                                                                                                                                                              • 3 żółtka
                                                                                                                                                                                                                                                                • oliwa
                                                                                                                                                                                                                                                                  • makaron bavette 100 g
                                                                                                                                                                                                                                                                    • 3 cm chili
                                                                                                                                                                                                                                                                      • natka pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                        • wino białe
                                                                                                                                                                                                                                                                          • szalotka
                                                                                                                                                                                                                                                                            • małże różne rodzaje
                                                                                                                                                                                                                                                                              • ząbek czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Gotujemy makaron w osolonej wodzie ok 9 minut. Małże wrzucamy do garnka, zalewamy winem, dodajemy posiekaną szalotkę i natkę oraz łodygi natki, gotujemy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Smażymy chili i czosnek na patelni z dodatkiem oliwy, dodajemy makaron, smażymy. Ściągamy z ognia i mieszamy z żółtkiem i mieszanką startych serów. Serwujemy, ozdabiamy natką.

                                                                                                                                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                                                                                                  The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                                                                                  The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"