Przepisy z 6. odcinka - TOTALNY MEKSYK!

MasterChef, odcinek 6
MasterChef, odcinek 6

Marlena Cichocka

Tacosy z wołowiną i guacamole

  • 200 g wołowiny
    • Puszka pomidorów, pasta z czerwonej fasoli (zmiksowana czerwona fasola z puszki)
      • Puszka marynowej papryki chipotle
        • 2 pęczki kolendry
          • Dojrzałe awokado
            • 1 cebula czerwona
              • 2 ząbki czosnku
                • Sos worcester
                  • 100 g mąki kukurydzianej
                    • 300 ml oleju rzepakowego, oliwa z oliwek
                      • 1 świeża kukurydza
                        • 1 dojrzałe mango
                          • 1 limonka
                            • Smoczy owoc
                              • Sól i pieprz

                                Do mąki kukurydzianej wlewamy pół szklanki gorącej wody i dużą szczyptę soli oraz 2 łyżki oleju. Wyrabiamy ciasto i dajemy do odpoczynku w folii spożywczej.

                                Mięso mielimy i przyprawiamy 3 łyżkami sosu worcester. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy mięso, lekko przysmażamy i wrzucamy pół poszatkowanej cebuli oraz 2 ząbki czosnku. Smażymy 5 minut i zalewamy połową puszki pomidorów. Dodajemy 2 łyżki pokrojonej papryki chipotle oraz 3 łyżki pasty z czerwonej fasoli. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez 20 minut. Pod koniec ściągamy przykrywkę z patelni i redukujemy sos, aby zostało jedynie soczyste mięso. Dorzucamy pół pęczka posiekanej kolendry.

                                Awokado obieramy i gnieciemy widelcem, lekko napowietrzając. Dodajemy pęczek kolendry, pół poszatkowanej cebuli czerwonej, pokrojone drobno mango, doprawiamy solą pieprzem i sokiem z limonki.

                                Kukurydzę gotujemy 25 minut w gorącej wodzie. Następnie obtaczamy w oliwie i prószymy solą.

                                Z ciasta kukurydzianego formujemy 3mm placuszki i smażymy na głębokim tłuszczu na chrupko.

                                Na talerzu wykładamy tacosy, na to mięso. Obok układamy guacamole, kukurydzę i kawałki smoczego owocu oraz listki szczawika zajęczego i kolendry.

                                Krystian Pawlik

                                Meksykańskie ravioli

                                • 80g mąki pszennej
                                  • 20g mąki kukurydzianej
                                    • Mięso wołowe
                                      • Papryka (podłużna, słodka)
                                        • Cebula
                                          • Papryczka chili
                                            • 2 jaja
                                              • Sól
                                                • Pieprz
                                                  • Pomidory
                                                    • Avocado
                                                      • Limonka
                                                        • Pasta z czarnej fasoli
                                                          • Masło
                                                            • Kolendra w liściach

                                                              Mąki mieszamy razem, dodajemy jedno jajo i jedno żółtko, ugniatamy ciasto. Mięso wołowe mielimy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy pokrojone cebulę, paprykę, chili, pomidory i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekanej kolendry. Avocado wraz z pastą z czarnej fasoli bledujemy na jednolitą masę, dodajemy odrobinę masła i soku z limonki. Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy na niego mięsny farsz. Zwinięte ravioli gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Na talerz wykładamy ravioli, guacamole i podsmażoną paprykę w plastrach. Ozdabiamy liśćmi kolendry.

                                                              Magda Waś

                                                              Tacos z wołowiną

                                                              Wołowina:

                                                              • wołowina mielona
                                                                • wołowina w kawałku (polędwica, udziec, itp.)
                                                                  • pomidory bez gniazd nasiennych
                                                                    • sól, pieprz

                                                                      Mięso mielone przesmażamy, dusimy z pomidorami – doprawiamy do smaku.

                                                                      Drugi kawałek wołowiny kroimy w drobne paseczki i dusimy w sosie własnym z zielem angielskim – uduszone mięso szarpiemy na włókna.

                                                                      Guacamole:

                                                                      • dojrzałe avocado
                                                                        • czerwona cebula
                                                                          • pomidor (bez nasion)
                                                                            • sok z limonki
                                                                              • kolendra

                                                                                Pomidory i cebulkę drobno posiekać, obrać avocado – rozgnieść widelcem, połączyć składniki w jednym naczyniu, doprawić solą, sokiem z limonki i kolendrą.

                                                                                • czarna fasola
                                                                                  • zielone pomidory
                                                                                    • jalapeño
                                                                                      • czerwona cebula
                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                          • mąka kukurydziana
                                                                                            • oliwa z oliwek

                                                                                              Czarną fasolę gotujemy – w końcowej fazie podduszamy.

                                                                                              Zielone pomidory siekamy, podsmażamy na patelni, wrzucamy jalapeño i odrobinę cebuli czerwonej – dusimy aż składniki się połączą – doprawiamy do smaku.

                                                                                              Tortille: mąka kukurydziana – łączymy z gorącą wodą – smażymy na suchej patelni.

                                                                                              Nadziewamy tortille mięsem, guacamole, czarną fasolą, polewamy sosem z pomidorów i posypujemy kolendrą.

                                                                                              Ela Podraza

                                                                                              Papryka nadziewana farszem fasolowo-mięsnym w towarzystwie guacamole

                                                                                              • Papryka czerwona
                                                                                                • Po 100 g: fasoli czerwonej, białej i czarnej
                                                                                                  • Sól, pieprz, sos tabasco, papryczka jalapeño
                                                                                                    • Oliwa z oliwek
                                                                                                      • 100g mięsa wołowego mielonego
                                                                                                        • 50g kaszy jaglanej
                                                                                                          • Cebula
                                                                                                            • Pęczek kolendry
                                                                                                              • Pieprz cayenne, sos tabasco do smaku
                                                                                                                • 3 pomidory
                                                                                                                  • ½ Awokado
                                                                                                                    • Limonka

                                                                                                                      Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, smarujemy oliwą z oliwek, nacieramy solą i pieczemy w piekarniku do miękkości ok. 10 minut w temp. 190 stopni. Fasolę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy kaszę jaglaną w osolonej wodzie. Mięso wołowe mielimy, dodajemy sól, pieprz, cebulę, kolendrę, paprykę czerwoną, pieprz cayenne, tabasco do smaku, 2 pomidory, papryczkę jalapeño i dusimy. Dodajemy ugotowane fasolę i kaszę jaglaną. Faszerujemy papryki i zapiekamy w piekarniku przez ok. 10 minut.

                                                                                                                      Miąższ z pomidora, paprykę, cebulę i awokado kroimy w kostkę, dodajemy sok z limonki, posiekaną kolendrę i sos tabasco. Doprawiamy solą. Sałatkę podajemy w łupinie z awokado.

                                                                                                                      Na talerz wykładamy faszerowaną paprykę, guacamole w łupinie z awokado, ozdabiamy fasolą i świeżą kolendrą.

                                                                                                                      Smacznego!

                                                                                                                      Mateusz Kopciuch

                                                                                                                      Burrito z kurczakiem chipotle

                                                                                                                      • mąka
                                                                                                                        • masło
                                                                                                                          • udka z kurczaka
                                                                                                                            • papryczki chipotle
                                                                                                                              • oliwa zoliwek
                                                                                                                                • czosnek
                                                                                                                                  • kolendra
                                                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                                                      • złote pomidory
                                                                                                                                        • papryka czerwona świeża
                                                                                                                                          • pomidory z puszki
                                                                                                                                            • limonki
                                                                                                                                              • chilli
                                                                                                                                                • avocado
                                                                                                                                                  • szalotka
                                                                                                                                                    • kukurydza świeża

                                                                                                                                                      Tortilla:

                                                                                                                                                      Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, dodajemy 3 łyżki masła i wlewamy gorącą wodę. Łączymy składniki. Przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy przez klika minut. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy do odpoczynku. Ciasto dzielimy na równe części, lepimy z nich kulki. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek. Smażymy na suchej patelni, z dwóch stron po kilka minut – do zarumieniania.

                                                                                                                                                      Farsz:

                                                                                                                                                      Trybujemy udka z kurczaka, zostawiamy skórę. Mięso marynujemy w zalewie z papryczek chipotle, oliwie, czosnku i posiekanej kolendry. Marynujemy około 30 min. Smażymy na patelni kilka minut, zaczynając od skóry. Podlewamy mięso zalewą chipotle, dodajemy dwie marynowane papryczki. Zdejmujemy z ognia.

                                                                                                                                                      Salsa:

                                                                                                                                                      Na suchej patelni podsmażamy pokrojone w plastry złote pomidory oraz pokrojoną w paski słodką paprykę. Gdy pomidory zaczną przywierać, dodajemy dwa czerwone pomidory z puszki, czosnek oraz skórkę z limonki i posiekaną papryczkę chilli.

                                                                                                                                                      Guacamole:

                                                                                                                                                      W misce rozdrabniamy miąższ z 1,5 awokado, wyciskamy 2-3 łyżki soku z limonki, ścieramy trochę skórki z limonki, dodajemy posiekana szalotkę, liście kolendry i jedną papryczkę chipotle.

                                                                                                                                                      Na usmażoną tortillę wykładamy mięso z udka, dodajemy trochę salsy oraz kukurydzy z puszki. Zawijamy i podsmażamy na patelni po 2-3 min z każdej strony. Burrito podajemy z przygotowanym wcześniej guacamole i salsą oraz obgotowaną kukurydzą.

                                                                                                                                                      Ksawery Rajter

                                                                                                                                                      Uczta meksykańska

                                                                                                                                                      • 100 g mąki kukurydzianej, 100 g mąki pszennej
                                                                                                                                                        • puszka czerwonej fasoli
                                                                                                                                                          • 5 ząbków czosnku
                                                                                                                                                            • 2 czerwone pomidory, 2 żółte pomidory
                                                                                                                                                              • pęczek bazylii, pęczek kolendry
                                                                                                                                                                • pierś z kurczaka
                                                                                                                                                                  • papryka wędzona
                                                                                                                                                                    • wędzone tabasco
                                                                                                                                                                      • czerwona cebula
                                                                                                                                                                        • olej sezamowy
                                                                                                                                                                          • awokado
                                                                                                                                                                            • limonka
                                                                                                                                                                              • pieprz, sól, kmin rzymski

                                                                                                                                                                                Mąki mieszamy i zalewamy 100 ml gorącej wody, ugniatamy jednolite ciasto i wkładamy je do lodówki. Pierś gotujemy w osolonej wodzie, ugotowaną szarpiemy widelcem. Szarpanego kurczaka smażymy na patelni, dodajemy łyżkę czerwonej papryki, kminu rzymskiego, kilka kropli tabasco, sól, pieprz. Podlewamy lekko wodą i redukujemy.

                                                                                                                                                                                Obieramy awokado, dodajemy pół czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę, dodajemy sok z połowy limonki, sól, pieprz, rozdrabniamy widelcem.

                                                                                                                                                                                Parzymy pomidory, obieramy ze skóry i wybieramy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy pół czerwonej cebuli pociętej w kosteczkę. Dodajemy pęczek poszarpanych liści bazylii i kolendry, dodajemy kilka kropel tabasco i 2 łyżki oleju sezamowego, sól, pieprz i pastę z fasoli – puszkę fasoli dzielimy na pół, połowę blendujemy z wodą z puszki, 3 ząbkami czosnku, łyżką kminu rzymskiego. Zblendowaną fasolę smażymy na patelni, jak się zredukuje, to dodajemy niezblendowaną fasolę i rozgniatamy lekko łyżką. Z ciasta na tortille wycinamy cienkie placki i smażymy na suchej patelni.

                                                                                                                                                                                Salsę, pastę z fasoli, guacamole i szarpanego kurczaka wykładamy osobno, na boku podajemy placki tortilli.

                                                                                                                                                                                Ania Łempicka

                                                                                                                                                                                Pulpeciki z chlebkami kukurydziano – pszennymi i sosem pomidorowo-czosnkowym

                                                                                                                                                                                • 100 g mięsa mielonego
                                                                                                                                                                                  • pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki kukurydzianej
                                                                                                                                                                                    • jogurt grecki
                                                                                                                                                                                      • suszone pomidory w zalewie
                                                                                                                                                                                        • cebula
                                                                                                                                                                                          • papryka świeża
                                                                                                                                                                                            • 3 jajka przepiórcze
                                                                                                                                                                                              • 3 pomidory
                                                                                                                                                                                                • czosnek
                                                                                                                                                                                                  • parmezan
                                                                                                                                                                                                    • świeża kolendra
                                                                                                                                                                                                      • surowe ziarna kukurydzy
                                                                                                                                                                                                        • koncentrat pomidorowy
                                                                                                                                                                                                          • oliwki zielone
                                                                                                                                                                                                            • zioła prowansalskie
                                                                                                                                                                                                              • papryka słodka, papryka ostra
                                                                                                                                                                                                                • oregano
                                                                                                                                                                                                                  • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                    • curry
                                                                                                                                                                                                                      • olej
                                                                                                                                                                                                                        • śmietana 18%

                                                                                                                                                                                                                          Do piekarnika wkładamy jedną pokrojoną i oczyszczoną paprykę skórką do góry. Pieczemy w 210 stopniach, aż będzie trochę czarna.

                                                                                                                                                                                                                          Do mięsa dodajemy pół przeciśniętej przez praskę cebuli, ząbek czosnku, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 2 pokrojone drobno suszone pomidory, dodajemy pół upieczonej, drobno pokrojonej papryki bez skóry. 5 pokrojonych oliwek, sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie, paprykę słodką, paprykę ostrą, oregano (wszystko po szczypcie) dodajemy do mięsa. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, wrzucamy rozgniecione 2 ząbki czosnku, oprószamy ręce w mące, formujemy małe pulpeciki. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy rozgniecione 2 ząbki czosnku, jak zacznie pachnieć, to wrzucamy pulpeciki, smażymy. Na osobnej patelni wlewamy łyżkę oleju z suszonych pomidorów, pozostałą cebulę i 2 ząbki czosnku, 2 suszone pomidory, 3 pokrojone pomidory w kostkę. Podsmażamy, jak pomidory zmiękną, blendujemy i przecieramy przez sitko. 4 łyżki tego sosu dodajemy do smażonych pulpetów i je w tym jeszcze chwilę dusimy. Do blendera wlewamy 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów, dodajemy garść kolendry, suszony pomidor, blendujemy, przelewamy przez gazę. Do miski wsypujemy 2 mąki, pół łyżeczki soli, szczyptę słodkiej papryki, trochę oregano, 4 łyżki jogurtu greckiego, 4 łyżki oleju, zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki i oleju. Ciasto wałkujemy, wykrawamy okrągłe placki. Łyżkę oleju wlewamy na czystą patelnię i smażymy placki z dwóch stron. Wrzucamy do placków posiekany w kostkę czosnek i jeszcze chwilę smażymy, ściągamy na papier. Pulpety ściągamy z patelni, obtaczamy w tartym parmezanie. Sos z pomidorów, który został, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                                                          Pulpeciki wykładamy na sos razem z chlebkami, polewamy oliwą z kolendry. Na sam koniec smażymy kilka ziaren kukurydzy pod przykryciem i dodajemy popcorn do dekoracji, pieczoną paprykę pokrojoną w paski i poszatkowane liście kolendry.

                                                                                                                                                                                                                          Grzesiek Zawierucha

                                                                                                                                                                                                                          Tortilla z guacamole i mieloną wołowiną z fasolą

                                                                                                                                                                                                                          • 0,5 kg mąki
                                                                                                                                                                                                                            • łyżka masła
                                                                                                                                                                                                                              • 100 ml gorącej wody
                                                                                                                                                                                                                                • szczypta soli

                                                                                                                                                                                                                                  Składniki mieszamy razem, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na 30 minut zwinięte w folię. Następnie smażymy na gorącej patelni placki.

                                                                                                                                                                                                                                  • 0,5kg mięsa wołowego (mielonego)
                                                                                                                                                                                                                                    • pół cebuli
                                                                                                                                                                                                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                        • 1 małe chili
                                                                                                                                                                                                                                          • 2 pomidory
                                                                                                                                                                                                                                            • 300g fasoli czerwonej
                                                                                                                                                                                                                                              • 200g kukurydzy
                                                                                                                                                                                                                                                • kolendra
                                                                                                                                                                                                                                                  • tabasco
                                                                                                                                                                                                                                                    • jedna łyżka tequili silver
                                                                                                                                                                                                                                                      • sól, pieprz, kumin
                                                                                                                                                                                                                                                        • olej

                                                                                                                                                                                                                                                          Na oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy drobno posiekany czosnek, lekko szklimy, wrzucamy zmielone mięso, obsmażamy. Następnie pomidory obieramy, kroimy w kawałki i wrzucamy do dania, całość dusimy ok. 10 minut. Gdy soki puszczą dodajemy fasolę, kukurydzę, łyżkę tequili, połowę papryczki chili, przyprawiamy kminem, pieprzem, solą i tabasco i dalej dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec wrzucamy garść kolendry.

                                                                                                                                                                                                                                                          • Awokado
                                                                                                                                                                                                                                                            • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                              • sól
                                                                                                                                                                                                                                                                • połowa papryczki chili
                                                                                                                                                                                                                                                                  • pomidor bez pestek i skóry
                                                                                                                                                                                                                                                                    • cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                      • garść kolendry
                                                                                                                                                                                                                                                                        • limonka

                                                                                                                                                                                                                                                                          Oliwę mieszamy z solą, wsypujemy 1,5 łyżki drobno posiekanej cebuli, 3 łyżki pokrojonych w kostkę pomidorów, 2 łyżki kolendry i awokado pokrojone w kostkę. Całość mieszamy, przykrywamy folią, aby składniki przeszły smakami.

                                                                                                                                                                                                                                                                          Na talerzu układamy 2 prostokątne tortille, na jednej układamy mięso, na drugiej guacamole. Na całość ścieramy skórkę z limonki, dekorujemy liśćmi kolendry.

                                                                                                                                                                                                                                                                          Adrian Adamczyk

                                                                                                                                                                                                                                                                          Rolada z nadzieniem meksykańskim, guacamole i sos paprykowy

                                                                                                                                                                                                                                                                          • 250 g mięsa wołowego
                                                                                                                                                                                                                                                                            • cebula czerwona
                                                                                                                                                                                                                                                                              • papryka habanero, papryka chili, papryczka zielona mała, papryka czerwona duża
                                                                                                                                                                                                                                                                                • kolendra, limonka
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • awokado
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • kolba kukurydzy
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • śmietanka 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • fasola czarna i czerwona
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • pitahaja
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • słodka i ostra papryka w proszkach
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • masło
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • jajko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • pomidory zielone i żółte
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • tabasco

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Mielimy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką, dodajemy pół jajka, odstawiamy na bok. Obieramy kukurydzę, smażymy ją na masełku, dodajemy 3 rodzaje papryk posiekanych, cebulę posiekaną. W tym czasie gotujemy fasolę do miękkości. Po ugotowaniu blendujemy z dodatkiem śmietanki na gładką masę. Łączymy z tym, co na patelni, dodajemy połowę jajka, mieszamy, doprawiamy papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Wałkujemy mięso na ok centymetr grubości, wkładamy farsz, zwijamy. Smażymy na masełku z każdej strony i wkładamy do piekarnika o temp 180 stopni i pieczemy 10-12 minut. Razem z mięsem pieczemy też całą paprykę i pieczemy, aż skórka zacznie odchodzić. Pół awokado wrzucamy do miski, kroimy 2 rodzaje papryk: zieloną i czerwoną, pomidora meksykańskiego, dodajemy posiekaną kolendrę, łyżkę soku z limonki, sól, żółtego pomidora. Do guacamole wbijamy 3 nachosy i polewamy tabasco. Dodajemy 3 łyżki śmietanki, wszystko wyrabiamy na gładką masę.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Wyciągamy paprykę, obieramy ze skóry, blendujemy, dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Wykładamy wszystkie składniki na talerz, roladę kroimy na pół, dekorujemy pomidorkiem i pitahają

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Mariusz Komenda

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Łosoś z sałatką z pomidorów i grillowanej papryki, puree z fasoli i sos z kolendry

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Łosoś 200 g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • pomidory żółte i czerwone
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • papryka żółta, czerwona i zielona
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • biała fasola
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • awokado
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • biała cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • oliwa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • tabasco
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • musztarda dijon
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • kolendra
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • wędzona papryka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • limonka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • masło
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • gotowana kukurydza
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • papryczka jalapeño

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Łososia zamarynować w startej skórce limonki i soli. Fasolę ugotować do miękkości. Paprykę pokroić na kwadraty o wielkości ok 1 cm, grillować na rozgrzanej patelni grillowej. Pomidory wyfiletować, pokroić w drobną kostkę. Pomidory, grillowaną paprykę, cebulę, kukurydzę wymieszać, doprawić solą, pieprzem, sosem tabasco, dodać oliwę. Połowę awokado, pęczek kolendry, odrobinę papryczki jalapeño, łyżkę musztardy dijon zmiksować w blenderze, dodać oliwy, wymieszać. Ugotowaną fasolę włożyć do blendera, dodać pół kostki masła, sos tabasco, wędzoną paprykę, zmiksować i przecisnąć przez sito. Łososia upiec w piekarniku w temp. 110 stopni ok. 25 minut. Tak przygotowane produkty wyłożyć na talerz i przyozdobić kiełkami.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Dorota Wiśniewska

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Meksykański kopiec

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • szklanka mąkikukurydzianej , szklanka mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • woda wrząca
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • mięso wieprzowo-wołowe mielone 250 g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 pomidory
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • pół papryki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • worcester sos
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • czosnek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • fasola biała, czerwona, czarna

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Salsa:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • pół mango
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • pół awokado
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • pęczek kolendry, garść pietruszki, szczypiorek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • pomidor żółty i czerwony
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • papryka czerwona
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • chili
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • limonka

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Wsypujemy mąki do miksera, wlewamy oliwę, szczyptę soli, gorącą wodę, wyrabiamy ciasto, odstawiamy do odpoczynku na 15 minut. Następnie wałkujemy i wykrawamy kółka. Na rozgrzanej patelni kładziemy te kółka i pieczemy, kładziemy na talerz do serwowania później.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Mięso mielone podsmażamy na patelni razem z czosnkiem, cebulą, pomidorami i papryką przemielonymi przez maszynkę, dodajemy fasole, sos worcestershire, sól, pieprz i wszystko dusimy razem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Salsa:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Kroimy wszystkie składniki w kosteczkę. Pietruszkę, chili, szczypiorek, kolendrę siekamy, mieszamy wszystko, na koniec dodajemy sok z limonki.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Wszystko wykładamy na talerz wg uznania.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości