Przepisy z II odcinka - cebula, kapusta, jabłka i ziemniaki!

Image_1024 (10).jpg
Image_1024 (10).jpg

Agata Krawczyk

Pierogi z twarogiem i truskawkami

  • Ser twarogowy 200 g,
    • truskawki 15 sztuk,
      • mąka 2 szklanki,
        • woda 1,5 szklanki,
          • oliwa z oliwek 2 łyżki
            • szczypta soli,
              • cukier,
                • śmietanka 30%,
                  • cynamon,
                    • masło

                      Mąkę wsypujemy do miski, zagotowujemy wodę. Mieszamy wodę z mąką, dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek, wyrabiamy na ciasto. Wałkujemy i robimy kółeczka do pierogów. Twaróg mieszamy z cynamonem i odrobiną cukru. Truskawki kroimy w ćwiartki i karmelizujemy na patelni, podsmażamy. Gdy lekko ostygną, mieszamy twaróg z truskawkami.

                      Mus: truskawki rozdrabniamy widelcem, kładziemy na rozgrzanej patelni z cukrem, karmelizujemy, dodajemy śmietankę, przesmażyć minutkę.

                      Nadziewamy ciasto farszem, sklejamy. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie, do wypłynięcia. Rozpuszczamy masło na patelni, ok. 2 łyżki, wrzucamy ugotowane pierogi, chwilkę smażymy je na masełku.

                      Na talerz nakładamy mus truskawkowy, na obok wykładamy pierożki, na wierzch dajemy troszkę twarogu, dekorujemy truskawkami.

                      Kasia Domańska

                      Udko z kurczaka na puree ziemniaczanym, karmelizowane marchewki i szybkie pikle z warzyw

                      1 udko z kurczaka,

                      • mała cebula,
                        • kilka gałązek rozmarynu i tymianku,
                          • sól,
                            • majeranek suszony,
                              • słodka papryka,
                                • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                  • 2 młode marchewki,
                                    • 4 łyżki cukru,
                                      • łyżka masła,
                                        • sól
                                          • 1 ziemniak,
                                            • 50ml śmietany kremówki,
                                              • 2 łyżki masła,
                                                • sól
                                                  • pół ogórka,
                                                    • pół zielonego jabłka,
                                                      • kawałek białej kapusty,
                                                        • ¼ szklanki octu z białego wina,
                                                          • ¼ szklanki wody,
                                                            • 2 łyżki cukru,
                                                              • pół łyżeczki soli

                                                                Udko nacieramy oliwą, majerankiem, solą i papryką słodką, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wokół układamy pokrojoną cebulę i gałązki ziół. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut, następnie naczynie układamy wyżej w piekarniku, zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy kolejne 5 minut do uzyskania złotej skórki.

                                                                Ziemniaka kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Tłuczemy ziemniaki do gładkości, dodajemy masło, śmietankę i sól. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy cukier, czekamy do rozpuszczenia, nie mieszamy. Wrzucamy obrane i przekrojone na pół młode marchewki, dodajemy masło i sól i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilka minut. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w pół-plasterki, dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka i pokrojone kawałki białej kapusty. Z octu, wody, cukru i soli przygotowujemy marynatę. Umieszczamy wszystko w misce i marynujemy przez około 30 minut. Na talerz nakładamy puree, na którym kładziemy upieczonego kurczaka. Obok układamy karmelizowane marchewki i pikle warzywne. Dekorujemy gałązkami świeżego tymianku.

                                                                Piotr Menkus

                                                                Polędwica z Dorsza z sałatką a`la szopska z kluskami lanymi z „zepsutego” puree z ziemniaka, marchewki i dyni.

                                                                Składniki:

                                                                • Polędwica z dorsza 250 g
                                                                  • Liść Laurowy
                                                                    • Ziele Angielskie
                                                                      • Tymianek świeży garść
                                                                        • 60 g masła

                                                                          Kluski:

                                                                          • Jeden ziemniak
                                                                            • 1/5 dyni piżmowej
                                                                              • 3 średnie marchewki
                                                                                • Mleko 3,2% 100 ml
                                                                                  • Mąka pszenna pół szklanki

                                                                                    Sałatka:

                                                                                    • Jeden pomidor malinowy
                                                                                      • Pół ogórka
                                                                                        • Parę liści kolendry
                                                                                          • Mała garść twarogu
                                                                                            • Oliwa z oliwek
                                                                                              • Szczypta soli
                                                                                                • Szczypta pieprzu

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Polędwicę z dorsza kładziemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Posypujemy polędwicę pieprzem.

                                                                                                  W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy sól, pieprz oraz garść świeżego tymianku.

                                                                                                  Polewamy roztopionym masłem dorsza i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na ok. 25-30 minut.

                                                                                                  Do drugiego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, liść laurowy oraz ziele angielskie. Kiedy zawrze, wrzucamy obrane marchewki, ziemniaki oraz dynię. Gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa się ugotują, dodajemy mleko oraz mąkę i mieszamy ze sobą do konsystencji luźnego ciasta drożdżowego. Przecieramy przez sito masę do garnka z gotującą się wodą na 15 sekund i od razu przelewamy kluski zimną wodą.

                                                                                                  Do sałatki: kroimy ogórek i pomidor w cienkie plastry, dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz posiekaną kolendrę.

                                                                                                  Sałatkę wykładamy na talerz, na sałatkę wykładamy dorsza, obok kładziemy kluseczki. Posypujemy sałatkę twarogiem oraz solą i pieprzem. Przyozdabiamy listkami kolendry.

                                                                                                  Iwona Kurczab

                                                                                                  Pieczony filet z dorsza z ryżem i pieczonym płatem białej kapusty

                                                                                                  • 1 Filet z dorsza
                                                                                                    • ćwiartka kapusty
                                                                                                      • 1 pomidor
                                                                                                        • pieprz ,sól
                                                                                                          • Woreczek ryżu
                                                                                                            • 1 piwo
                                                                                                              • kilka łyżek oliwy z oliwek
                                                                                                                • rozmaryn
                                                                                                                  • 1 marchewka
                                                                                                                    • 1 ogórek
                                                                                                                      • 1 cebula
                                                                                                                        • 100g masła
                                                                                                                          • zioła prowansalskie
                                                                                                                            • rozmaryn
                                                                                                                              • słodka papryka

                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                Dorsza umyj i osusz. Posmaruj oliwą i dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Włącz piekarnik na 180 stopni. Podsmaż delikatnie dorsza na patelni z oliwą, po 30 sekund z każdej strony (oprósz wcześniej mąką).

                                                                                                                                Umieść dorsza w naczyniu żaroodpornym w towarzystwie małej kostki masła, obtocz dorsza plasterkami pomidora i świeżym rozmarynem. Umieść dorsza w piekarniku na 8-10min (w zależności od wielkości filetu).

                                                                                                                                Na patelni podgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzuć ryż i powoli mieszaj ryż szpatułką. Gdy ryż się zarumieni, zalej patelnię piwem i gotuj aż do wyparowania, powtórz tę czynność za każdym razem, gdy piwo wyparuje i kontroluj smak i konsystencję ryżu. Dopraw ryż czerwoną papryką.

                                                                                                                                Ukrój dwucentymetrowy płat białej kapusty. Dodaj do kapusty oliwę, sól, pieprz oraz paprykę słodką. Umieść kapustę na papierze do pieczenia i włóż na 15min do piekarnika (180stopni).

                                                                                                                                Umyj i obierz marchewkę. Pokrój marchewkę w cieniutkie plasterki, dodaj sól, pieprz oraz oliwę. Umyj ogórka, wykrój nasienie i również pokrój go w cienkie plasterki. Dopraw solą, pieprzem i oliwą. Podanie: Wyłóż rybę z płatem pomidora na środek talerza. Dodaj ryż po prawej stronie i połóż na nim posiekane ogórki. Po lewej stronie umieść pieczony płat kapusty a na niej posiekaną marchewkę. Dorsza polej dwiema łyżkami masła z ziołami z naczynia żaroodpornego.

                                                                                                                                Tomek Szewczyk

                                                                                                                                Ptysie z kruszonką z bitą śmietaną i świeżymi owocami

                                                                                                                                Kruszonka:

                                                                                                                                • 80 g mąki
                                                                                                                                  • 80g cukru
                                                                                                                                    • 75g masła

                                                                                                                                      Ptyś:

                                                                                                                                      • 90ml wody
                                                                                                                                        • 90ml mleka
                                                                                                                                          • 75g masła
                                                                                                                                            • 95g mąki
                                                                                                                                              • 1 łyżka cukru
                                                                                                                                                • 1 łyżeczka soli
                                                                                                                                                  • 3 jajka

                                                                                                                                                    Krem:

                                                                                                                                                    • 300 ml śmietany,
                                                                                                                                                      • cukier,
                                                                                                                                                        • 0,5 jabłka
                                                                                                                                                          • Kilka truskawek

                                                                                                                                                            Zacznij od kruszonki. Wymieszaj przesianą mąkę z cukrem na blacie. Zrób otwór na środku na masło i połącz razem delikatnie (najlepiej na początku nożem). Włóż ciasto na folię spożywczą i rozwałkuj. Przykryj folią z drugiej strony i włóż do zamrażarki na czas robienia ciasta parzonego.

                                                                                                                                                            Ciasto na ptysie zacznij od zagotowania w rondelku masła z mlekiem, wodą, solą oraz cukrem. Następnie dodaj przesianą mąkę. Odstaw rondelek i zamieszaj. Następnie z powrotem na gaz i smaż minimum 2 minuty (aż ciasto będzie odchodzić od ścianek). Włóż do miski do ostygnięcia. Po tym czasie dodaj po kolei 3 jajka, aż do uzyskania odpowiedniej masy.

                                                                                                                                                            Wyciągnij ciasto z zamrażarki.

                                                                                                                                                            Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Na blaszkę połóż ciasto od ptysia, a na to zamrożone ciasto kruche o tej samej średnicy co ptyś. Włóż do piekarnika na 10 minut po tym czasie zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz 15 minut. Po tym czasie zostaw ptysie do wystygnięcia bez otwierania w piekarniku przez 5 minut. Ubij śmietanę i dodaj cukier. Rozkrój czubek ptysia. Ułóż pokrojone jabłka na spód. Na to dodaj ubitą śmietaną i truskawki do dekoracji. Połóż czapkę od ptysia na górę.

                                                                                                                                                            Kacper Lach Pierś z kurczaka z puree dyniowo-marchewkowym i karmelizowanym burakiem Składniki:

                                                                                                                                                            • pierś z kurczaka
                                                                                                                                                              • 2 gałązki rozmarynu
                                                                                                                                                                • 1/4 kostki masła
                                                                                                                                                                  • 100ml oliwy z oliwek
                                                                                                                                                                    • szczypta: papryki słodkiej, papryki ostrej, pieprzu, imbiru suszonego, soli, tymianku
                                                                                                                                                                      • 200ml śmietanki 30%
                                                                                                                                                                        • pół buraka
                                                                                                                                                                          • pół cebuli
                                                                                                                                                                            • 2 marchewki
                                                                                                                                                                              • ¼ dyni
                                                                                                                                                                                • łyżeczka gałki muszkatołowej
                                                                                                                                                                                  • 2 łyżki octu winnego
                                                                                                                                                                                    • 2 łyżki cukru

                                                                                                                                                                                      Pierś wkładamy do mieszanki śmietanki z paprykami, imbirem i pieprzem, odstawiamy do marynowania.

                                                                                                                                                                                      Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.

                                                                                                                                                                                      Dynię tniemy na mniejsze kawałki, polewamy połową oliwy, posypujemy tymiankiem i wsadzamy do piekarnika na ok. 20 minut na 200 stopni z funkcją grilla.

                                                                                                                                                                                      Buraka tniemy na cienkie paski obieraczką, cebulę na piórka, zalewamy octem winnym, odstawiamy.

                                                                                                                                                                                      Jak marchewka się ugotuje, dynia też, to blendujemy je z gałką muszkatołową.

                                                                                                                                                                                      Rozgrzewamy patelnię z resztą oliwy, dajemy pierś z kurczaka, a jak się przyrumieni z obu stron, dodajemy masło i rozmaryn.

                                                                                                                                                                                      Pierś wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni termoobieg na 10 minut. Można podlewać resztą płynu z patelni.

                                                                                                                                                                                      Na patelni rozgrzewamy cukier, wrzucamy buraki z cebulą, karmelizujemy. Jak będzie się przypiekać, można dodać troszkę wody. Z patelni bierzemy tylko buraka.

                                                                                                                                                                                      Na talerz wykładamy kurczaka, puree i samego buraka.

                                                                                                                                                                                      Tomek Grabowski

                                                                                                                                                                                      Kurczak z piwem na 2 sposoby

                                                                                                                                                                                      Puree ziemniaczano – buraczane

                                                                                                                                                                                      • ziemniak,
                                                                                                                                                                                        • burak,
                                                                                                                                                                                          • masło 40 g,
                                                                                                                                                                                            • ocet winny czerwony 1 łyżka,
                                                                                                                                                                                              • śmietanka 30% łyżka,
                                                                                                                                                                                                • sól, cukier, pieprz,
                                                                                                                                                                                                  • gałka muszkatołowa

                                                                                                                                                                                                    Ziemniaka i buraka obrać i pokroić w kostkę. Ugotować w wodzie z dodatkiem masła. Odcedzić i doprawić przyprawami, po szczypcie. Dodać śmietankę i ocet winny, zblendować wszystko na gładką masę.

                                                                                                                                                                                                    Kurczak duszony w piwie

                                                                                                                                                                                                    • papryka słodka,
                                                                                                                                                                                                      • kurczak,
                                                                                                                                                                                                        • sól, pieprz,
                                                                                                                                                                                                          • tymianek,
                                                                                                                                                                                                            • śmietanka,
                                                                                                                                                                                                              • twaróg,
                                                                                                                                                                                                                • oliwa,
                                                                                                                                                                                                                  • piwo

                                                                                                                                                                                                                    Z kurczaka wyciąć podudzie, przyprawić solą, pieprzem, świeżymi liśćmi tymianku. Śmietankę zmieszać z twarogiem i wymieszać w tym kurczaka, odstawić na 20 minut do zamarynowania.

                                                                                                                                                                                                                    Następnie usunąć nadmiar twarogu i ziół, smażyć kurczaka na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, smażyć z każdej strony po 4 minuty. Do małego rondelka wlać odrobinę piwa, doprowadzić do wrzenia, wstawić kurczaka, niech paruje w wywarze piwnym ok. 8 minut.

                                                                                                                                                                                                                    Kurczak w cieście piwnym

                                                                                                                                                                                                                    W misce zmieszać 100 g mąki, 100 ml piwa, sól, pieprz, 2 łyżki śmietanki – ciasto. Skrzydełko z kurczaka zamarynować w przyprawach: papryka ostra, pieprz, sól, curry. Odstawić na 10 minut. Następnie obtoczyć w cieście skrzydełka i smażyć na oliwie z obu stron po 4 minuty.

                                                                                                                                                                                                                    Smażona cebula z jabłkami

                                                                                                                                                                                                                    Cebulę pociąć w drobną kostkę, pół jabłka w talarki. Na maśle podsmażać z odrobiną cukru i soli, aż do skarmelizowania.

                                                                                                                                                                                                                    Grillowana marchewka

                                                                                                                                                                                                                    Obraną, całą młodą marchewkę posolić, natrzeć oliwą, grillować ok. 12 minut.

                                                                                                                                                                                                                    Pasta z pomidora

                                                                                                                                                                                                                    Pomidora pokroić w drobną kostkę, zblendować, zredukować w rondlu z łyżką octu winnego, doprawić świeżym tymiankiem i suszonym oregano.

                                                                                                                                                                                                                    Na talerz wyłożyć puree, na puree oba rodzaje kurczaka. W ringu obok ułożyć cebulkę z jabłkiem. Zrobić łezkę z pasty pomidorowej, całość przedzielić grillowaną marchewką.

                                                                                                                                                                                                                    Rafał Fidyt

                                                                                                                                                                                                                    Udko kurczaka faszerowane marchewką i burakiem, ziemniaki z kapustą, sos piwno – maślany

                                                                                                                                                                                                                    • Udko z kurczaka,
                                                                                                                                                                                                                      • 2 marchewki,
                                                                                                                                                                                                                        • burak,
                                                                                                                                                                                                                          • cebula,
                                                                                                                                                                                                                            • biała kapusta,
                                                                                                                                                                                                                              • ziemniak,
                                                                                                                                                                                                                                • piwo jasne,
                                                                                                                                                                                                                                  • masło,
                                                                                                                                                                                                                                    • tymianek,
                                                                                                                                                                                                                                      • kminek,
                                                                                                                                                                                                                                        • ocet winny czerwony,
                                                                                                                                                                                                                                          • rozmaryn,
                                                                                                                                                                                                                                            • majeranek

                                                                                                                                                                                                                                              Udko trybujemy. Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojone w drobną kostkę cebulę, buraka i marchewkę, dusimy na patelni, polewamy octem, doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, solą i pierzem. Gdy warzywa zmiękną, faszerujemy nimi udko, spinamy wykałaczką. Udko smażymy na oliwie do zbrązowienia. Następnie wstawiamy udko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 25 minut.

                                                                                                                                                                                                                                              Ziemniaki pokrojone w kostkę i kapustę poszatkowaną podgotowujemy, potem wrzucamy na rozgrzaną oliwę z masłem, doprawiamy solą, pierzem i kminkiem i gałką muszkatołową. Smażymy do zbrązowienia.

                                                                                                                                                                                                                                              Szklankę piwa redukujemy z odrobiną cukru, tymiankiem i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą. Gdy cebula zmięknie, przecieramy ją przez sito, wykańczamy masłem do uzyskania kremowej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                                                                              Na środek talerza dajemy ziemniaki i kapustę, obok kładziemy przekrojone na pół udko, polewamy sosem piwnym.

                                                                                                                                                                                                                                              Gabriela Twardowska

                                                                                                                                                                                                                                              Polskie pierogi

                                                                                                                                                                                                                                              • pół kurczaka,
                                                                                                                                                                                                                                                • 2 marchewki,
                                                                                                                                                                                                                                                  • połowa kapusty,
                                                                                                                                                                                                                                                    • cebula,
                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 liście laurowe,
                                                                                                                                                                                                                                                        • ziele angielskie,
                                                                                                                                                                                                                                                          • sól, pieprz,
                                                                                                                                                                                                                                                            • twaróg,
                                                                                                                                                                                                                                                              • rozmaryn,
                                                                                                                                                                                                                                                                • kolendra,
                                                                                                                                                                                                                                                                  • ziemniaki,
                                                                                                                                                                                                                                                                    • mąka

                                                                                                                                                                                                                                                                      Gotujemy ziemniaki do miękkości. Do garnka z wodą wrzucamy połówkę kurczaka, włoszczyznę i przyprawy, zagotowujemy. Mąkę z gorąca wodą i szczyptą soli zagniatamy, odstawiamy pod miską. Twaróg, ziemniaki, prażoną cebulkę mieszamy, doprawiamy do smaku – farsz 1.

                                                                                                                                                                                                                                                                      Farsz 2 – Włoszczyznę z kurczakiem po ugotowaniu blendujemy, doprawiamy kolendrą i przyprawami, redukujemy rosół.

                                                                                                                                                                                                                                                                      Wałkujemy ciasto, wykrawamy kółka, nakładamy farsze, sklejamy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie do wypłynięcia.

                                                                                                                                                                                                                                                                      Na talerz wykładamy pierogi, polewamy zredukowanym rosołem, posypujemy zgrillowaną cebulką i kolendrą.

                                                                                                                                                                                                                                                                      Dorota Pieniążek

                                                                                                                                                                                                                                                                      Kurczak mamuśki

                                                                                                                                                                                                                                                                      • filet z piersi kurczaka,
                                                                                                                                                                                                                                                                        • cebula,
                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 marchewki,
                                                                                                                                                                                                                                                                            • ćwiartka dyni,
                                                                                                                                                                                                                                                                              • łyżka masła,
                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 łyżki oliwy,
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 łyżki octu czerwonego,
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • curry,
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • sól pieprz,
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • banan,
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • cukier,
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • śmietanka 30%,
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • mleko,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • ziemniak

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Pierś marynujemy w oliwie, curry, soli, pieprzu. Rozpuszczamy na patelni masło i oliwę, smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę dynię, marchewki i banana. Po 10 minutach dolewamy wodę i ocet, dusimy 20 minut. Następnie blendujemy. Znowu dajemy na patelnię, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, dolewamy śmietankę i mleko. Kurczaka obsmażamy z obu stron na rumiano, potem dajemy go na patelnię, na której jest zblendowany sos, dusimy w nim kurczaka ok. 15 minut jeszcze. Gotujemy jednego ziemniaka w wodzie z łyżką masła i solą. Po ugotowaniu blendujemy na puree.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Na talerz kładziemy w ringu puree ziemniaczane, przystrajamy listkami rozmarynu, obok kładziemy pierś z kurczaka, polewamy sosem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Placuszki z serkiem truskawkowym

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • jajko,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • mąka,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • mleko,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • sól,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • cukier,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • twaróg,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • truskawki,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • śmietanka,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • bazylia

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ucieramy jedno jajko z ¾ szklanki mąki i ze szklanką mleka, doprawiamy szczyptą soli i cukru, wyrabiamy ciasto. Na suchej patelni smażymy okrągłe placuszki. W misce ucieramy 100 g sera białego razem z pokrojonymi truskawkami, dodajemy śmietankę.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Na talerz kładziemy 3 placuszki, na każdym z nich po łyżce serka truskawkowego, dekorujemy świeżymi truskawkami i bazylią.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Karolina Źródłowska

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Polędwica z dorsza z płatkami owsianymi podana na puree z dyni, marchewki i jabłka z dodatkiem kluseczek dyniowych

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • polędwica z dorsza,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 3 marchewki,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • ćwiartka dyni,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • pół jabłka,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • mąka 125 g,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 żółtko,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • twaróg 50 g,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • masło pół kostki,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • tymianek świeży,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • sól, pieprz,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • szczypta cukru,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • ostra papryka 2 łyżeczki,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • płatki owsiane szklanka,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • cebula

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Gotujemy wodę, solimy. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wody. Gotujemy do miękkości. Na patelni rozpuszczamy ¼ masła, dodajemy tymianek, studzimy. Dorsza solimy, pieprzymy, wkładamy do marynaty, zostawiamy na pół godziny.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Do 3 łyżek mąki dodajemy żółtko i twaróg i ugotowaną, wystygniętą dynię. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, papryką ostrą i słodką, ugniatamy wszystko, robimy wałek, kroimy kluseczki.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Jabłko smażymy na patelni, dodajemy odrobinę masła, smażymy do miękkości.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Odcedzamy ugotowane warzywa, dodajemy łyżkę masła, szczyptę soli, dorzucamy jabłko z patelni, blendujemy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Do gotującej się osolonej wody wrzucamy kluseczki, gotujemy do wypłynięcia.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Obtaczamy dorsza w płatkach owsianych. 2 łyżki masła i 2 oliwy rozpuszczamy na patelni, dodajemy połowę cebuli, smażymy dorsza 4 minuty z każdej strony.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Na talerzu robimy łezkę z puree, obok kładziemy kluseczki, na puree kładziemy rybę, dekorujemy kolendrą i tymiankiem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Natalia Parzysz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Kurczak mole (w czekoladzie) na puree warzywnym

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • udko z kurczaka,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • pół kostki masła,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 marchewki,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • ćwierć dyni,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • ziemniak,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 50 g białego twarogu,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • świeża kolendra,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • cynamon,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • imbir mielony,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • ostra papryka,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • słodka papryka,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • sól

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Kurczaka solimy, nacieramy mieszanką przypraw, wkładamy do miski. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, czekoladę, wsypujemy odrobinę ostrej papryki i cynamonu. Jak to się rozpuści, to wylewamy na kurczaka. Kurczaka przekładamy na patelnię, na której jest już masło w kawałkach.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni termoobieg. Jak się nagrzeje, zmniejszamy temperaturę do 190 stopni, wstawiamy kurczaka i pieczemy ok. 40 minut. Gotujemy warzywa pokrojone w kostkę we wrzącej, osolonej wodzie z masłem do miękkości. Odcedzamy, wrzucamy do garnka, dodajemy łyżkę masła, blendujemy na puree. Doprawiamy solą, dodajemy posiekaną kolendrę.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Na talerz wykładamy puree, na puree kładziemy udko z kurczaka, polewamy sosem z pieczenia, posypujemy twarogiem z odrobiną soli, wszystko posypujemy kolendrą.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Sylwia Garska-Chmarycz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Filet z dorsza w cieście piwnym z sosem holenderskim i surówką z białej kapusty

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • filet z dorsza,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • szklanka mąki pszennej,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • pół piwa,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • przyprawy: oregano, bazylia, cebula, papryka wędzona, sól, pieprz,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • jajko,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • pół butelki oleju.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Surówka:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • ćwiartka białej kapusty,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • marchewka,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • pół jabłka,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Sos holenderski:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • pół kostki masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • żółtko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • łyżka wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • rozmaryn
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • gałka muszkatołowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • trochę octu.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Pokrojonego w medaliony dorsza marynujemy w cebuli, wędzonej papryce, soli i pieprzu. W innym naczyniu przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z jajkiem, ziołami, solą i pieprzem. Dodajemy piwo do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Oprószony w mące filet z dorsza moczymy w cieście piwnym i nakładamy na rozgrzany olej. Smażymy do uzyskania złocistego koloru.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Surówka: Poszatkowaną, białą kapustę mieszamy ze startymi na grubym oczku marchewką oraz jabłkiem. Do smaku ścieramy na malutkim oczku odrobinę cebuli. Doprawiamy do smaku również solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Sos holenderski: Żółtko mieszamy z wodą, umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy. Następnie dodajemy delikatnie rozpuszczone wcześniej masło. Ciągle mieszając, doprawiamy octem, solą, rozmarynem i gałką muszkatołową. Na talerz wykładamy filet, polewamy sosem a obok dajemy surówkę.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Krem z dyni

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • ćwiartka dyni piżmowej,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • marchewka,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • cebula,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • ćwiartka kapusty białej,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • liść laurowy,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • ziele angielskie,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • sól, pieprz,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • śmietana 30%,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 250 ml wody,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • imbir

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Kroimy wszystkie warzywa w kostkę i umieszczamy w garnku wraz z 250 ml wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę imbiru, sól i pieprz. Całość doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie usuwamy liść laurowy oraz ziele angielskie i umieszczamy wywar w blenderze. Miksujemy na gładką masę, przepuszczamy przez bardzo miałkie sito, wlewamy talerz i dekorujemy kleksem ubitej śmietany.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Pieczony banan z czekoladą podany z naleśnikiem z twarogiem i truskawkami („Choczewska wakacyjna fantazja”)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • jajko,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • pół szklanki mleka,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 250 g mąki pszennej,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • łyżka cukru,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • łyżka masła,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • pół kostki białego twarogu,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • talerz truskawek,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • bita śmietana,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • banan,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • pasek gorzkiej czekolady

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Na folię aluminiową wykładamy banana z naciętą skórką. Do szparki bananowej wkładamy pasek gorzkiej czekolady i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mieszamy w osobnej misce jajko z mlekiem, dodajemy stopniowo mąki do uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji. Do smaku dodajemy na koniec łyżeczkę cukru. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto i smażymy naleśnika. Gotowego naleśnika wykładamy na talerz, oprószamy cukrem, dodajemy twaróg wymieszany z cukrem i bitą śmietaną. Dekorujemy truskawkami, a obok kładziemy upieczonego wcześniej banana.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości