Przepisy z II odcinka - dogrywka

MasterChef
MasterChef

Marta Klim

Curry z kurczaka na mleku kokosowym

  • Pół batata
    • pół mango
      • pierś z kurczaka
        • puszka mleka kokosowego
          • curry
            • szczypta cynamonu, sól, pieprz
              • masło
                • kolendra
                  • cebula
                    • limonka
                      • cukier

                        Przesmażamy posiekaną cebulę razem z batatem i curry, doprawiamy solą, następnie jak batat zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę mango i zalewamy wszystko mlekiem kokosowym i redukujemy sos, aż zgęstnieje. Na drugiej patelni smażymy kurczaka na maśle, doprawiamy solą, po minucie z każdej strony. Po zredukowaniu sosu dokładamy kurczaka pokrojonego w paski. Doprawiamy świeżą kolendrą, sokiem z limonki i cukrem.

                        Danie wykładamy na talerz i posypujemy świeżą kolendrą.

                        Hubert Paluch

                        Pulpeciki w sosie pomidorowo-jabłkowo-orzechowym

                        • Pierś z kurczaka
                          • wątróbka
                            • szparagi
                              • pomidory
                                • cebula
                                  • jabłka
                                    • orzechy włoskie
                                      • śmietana 36%
                                        • masło
                                          • majeranek
                                            • czerwona papryka słodka
                                              • jaja
                                                • bułka tarta
                                                  • oliwa z oliwek

                                                    Mięso i wątróbkę mielimy w maszynce, doprawiamy solą, majerankiem, pieprzem, czerwoną papryką. Dodajemy do tego żółtko i 3 łyżki bułki tartej. Formujemy pulpeciki i smażymy na oliwie z oliwek. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną cebulę, pokrojone w ćwiartki pomidory (3), pokrojone w kostkę jabłko bez skóry i posiekaną garstkę orzechów, gdy to się trochę poddusi, dodajemy łyżkę masła i śmietanę, redukujemy. Na osobnej patelni podsmażamy tylko końcówki szparagów, doprawione solą i pieprzem.

                                                    W fazie końcowej redukcji sosu wrzucamy pulpeciki i dusimy jeszcze chwilę całość.

                                                    Na talerz wykładamy pulpeciki z sosem, dekorujemy kawałkami jabłka, robimy kleksy z sosu, na boku talerza kładziemy główki szparagów.

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości