Przepisy z IV odcinka - Gotowanie dla królowej Magdy!

MasterChef
MasterChef

Krystian Pawlik

Owoce morza z sosem bisque, puree z topinamburu i musem pieczarkowym.

  • Topinambur
    • Mleko ok. 1l
      • Masło – 2 kostki
        • Pieprz, sól
          • Olej
            • Krewetki – 1 sztuka na talerz
              • Pomidory – 4 sztuki
                • Białe wytrawne wino – 100ml
                  • Tymianek, kolendra, bazylia w krzaczkach
                    • Przegrzebki – 3 szt. na talerz
                      • Pieczarki – ok. 6 sztuk

                        Topinambur gotujemy w mleku. Gdy zrobi się miękki, blendujemy go z odrobiną masła, pieprzem i solą. Przecieramy przez sitko, uzyskując puree.

                        Pieczarki podsmażamy z cebulką. Gdy będą dobre, blendujemy z odrobiną soli i pieprzu. Przecieramy przez sitko, uzyskując mus.

                        Krewetki obieramy i czyścimy. Pancerze i głowy smażymy na oleju, dodajemy pomidory i po krótkim czasie obsmażania zalewamy białym wytrawnym winem. Dodajemy świeży tymianek i kolendrę. Gdy wino zredukuje swoją objętość, wystawiamy wywar na sitko i przecieramy, uzyskując w ten sposób sos.

                        Na patelni rozgrzewamy masło. Następnie wrzucamy na patelnię przegrzebki i krewetki, smażymy ok. 1,5 min. z każdej strony.

                        Na talerzu układamy puree z topinamburu, mus pieczarkowy, sos bisque, krewetki i przegrzebki. Ozdabiamy liśćmi bazylii.

                        Magdalena Waś

                        Choppino

                        • 2 kg pomidorów przecierowych (grandimaty najlepiej)
                          • seler naciowy – 4 gałazki
                            • fenkuł
                              • 2 szalotki
                                • 3 ząbki czosnku
                                  • 1 cebula biała
                                    • filet z ryby
                                      • 6 krewetek
                                        • kalmar 1 tuba
                                          • 3 mini squid
                                            • papryczka chilli
                                              • sól, pieprz
                                                • natka z pietruszki, zielona cebula i kolendra do posypania

                                                  Pomidory tniemy w małe kawałki i wrzucamy do garnka, zagotowujemy, aż puszczą sok, jak zrobią się miękkie – miksujemy, odparowujemy, przecieramy przez sito i mamy bazę do zupy.

                                                  Siekamy fenkuł, seler naciowy, cebule i szalotkę i wrzucamy do bazy i dusimy. Przyprawiamy do smaku. Wrzucamy papryczkę chili.

                                                  Rybę, krewetki, kalmary i squidy czyścimy. Kalmara tniemy na krążki o grubości 4mm.

                                                  Squidy blanszujemy i wrzucamy do lodu. Jak wywar jest gotowy, wrzucamy owoce morza i rybę i gotujemy około 5 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy w miskach, posypując zielonymi natkami.

                                                  Marlena Cichocka

                                                  Ryba z sosem romesco, pastą z palonej cukinii i bakłażana oraz marchewką z chorizo

                                                  • 1 Ryba redsnapper
                                                    • 2 kg soli
                                                      • 4 białka jaja
                                                        • Pęczek kopru
                                                          • 1 cytryna
                                                            • Ocet sherry
                                                              • 200 g płatków migdałów
                                                                • 3 pomidory czekoladowe
                                                                  • 3 ząbki czosnku
                                                                    • Szalotka
                                                                      • 2 papryki czerwone
                                                                        • 4 marchewki baby
                                                                          • 50 g chorizo
                                                                            • 200 ml oliwy
                                                                              • Sos tabasco
                                                                                • Groszek cukrowy
                                                                                  • 1 cukinia
                                                                                    • 1 bakłażan
                                                                                      • sól, pieprz

                                                                                        Ryba

                                                                                        Wyciągamy oczy z ryby, czyścimy w środku i faszerujemy koprem oraz plastrami cytryny. Sól mieszamy z białkami jaja i posiekanym koprem. W naczyniu układamy trochę soli, na to rybę i pokrywamy resztą soli, tworząc grubą skorupę. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

                                                                                        Sos romesco

                                                                                        Paprykę, pomidory, czosnek i szalotkę pieczemy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone warzywa obieramy i wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy 3 łyżki octu sherry, 50 ml oliwy, płatki migdałów i blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz tabasco.

                                                                                        Pasta z warzyw

                                                                                        Cukinię i bakłażana kroimy w plastry, grillujemy i blendujemy z dodatkiem soli i pieprzu.

                                                                                        Marchewkę i groszek blanszujemy. Chorizo kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na patelni.

                                                                                        150 ml oliwy podgrzewamy do 60 stopni i miksujemy z koprem. Przecedzamy przez sito.

                                                                                        Po upieczeniu ostrożnie usuwamy skorupę z soli.

                                                                                        Na talerz wykładamy sos romesco, na to kawałki ryby, marchewkę i posypujemy chorizo. Obok układamy łezkę z pasty, polewamy oliwą i dekorujemy jadalnymi kwiatami i groszkiem cukrowym.

                                                                                        Ela Podraza

                                                                                        Zupa pomidorowa na rosole z wołowiny wagyu

                                                                                        • 1 kura
                                                                                          • 500 g ekskluzywnej wołowiny wagyu
                                                                                            • 6 marchewek
                                                                                              • 6 pietruszek
                                                                                                • Por
                                                                                                  • 2 cebule
                                                                                                    • Średni seler
                                                                                                      • liść laurowy,ziele angielskie
                                                                                                        • 2 kg pomidorów typu lima
                                                                                                          • Sól, pieprz
                                                                                                            • 2 krople sosu tabasco
                                                                                                              • Pęczek pietruszki, odrobina pietruszki do dekoracji
                                                                                                                • 3 łyżki śmietany 36 %
                                                                                                                  • 100 g mąki
                                                                                                                    • 1 jajo
                                                                                                                      • 1 żółtko
                                                                                                                        • Odrobina oliwy z oliwek

                                                                                                                          Mięso zalać zimną wodą, dodać warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę opalić na ogniu, dodać do rosołu. Gotować na średnim ogniu, aż wywar nabierze smaku. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać pęczek pietruszki. Pomidory obrać ze skóry, gotować na małym ogniu do redukcji soku o połowę. Do zredukowanych pomidorów dodać wywaru, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem tabasco. Dodać śmietanę. Z mąki, jaja i żółtka wyrobić makaron. Rozwałkować, kroić w cienkie nitki, gotować w dużej ilości osolonej wody.

                                                                                                                          Zupę podawać z makaronem, kleksem śmietany, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.

                                                                                                                          Grzesiek Zawierucha

                                                                                                                          Red Snapper, bób, pietruszka, bisq

                                                                                                                          • 1 ryba red snapper
                                                                                                                            • Oliwa
                                                                                                                              • Cytryna
                                                                                                                                • Bób
                                                                                                                                  • Mięta
                                                                                                                                    • Pietruszka
                                                                                                                                      • Cukinia
                                                                                                                                        • Cebula
                                                                                                                                          • Ocet 75ml
                                                                                                                                            • Białe wino 75ml
                                                                                                                                              • Sok z pomarańczy
                                                                                                                                                • Ziele angielskie, liść laurowy
                                                                                                                                                  • Ości z głową ryby
                                                                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                                                                      • tymianek
                                                                                                                                                        • śmietana 36%

                                                                                                                                                          Rybę filetujemy, wycinamy porcje, marynujemy w oliwie i tymianku. Smażymy na papierze do smażenia z odrobiną oliwy.

                                                                                                                                                          Puree z bobu i mięty

                                                                                                                                                          Bób gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem mięty. Następnie obieramy z łupinek, dodajemy liście świeżej mięty, śmietankę 36% i blendujemy do konsystencji puree.

                                                                                                                                                          Mus z pietruszki i cukinii

                                                                                                                                                          Cukinię grillujemy na patelni, pietruszkę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i tymianku. Ugotowane i grillowane warzywa blendujemy, a następnie przecieramy przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                                                                                                          Sos

                                                                                                                                                          W garnku podsmażamy resztki z red snappera, zalewamy winem, dodajemy cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Po zredukowaniu otrzymany wywar przelewamy do osobnego naczynia i dodajemy śmietankę 36%. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

                                                                                                                                                          Na talerzu układamy puree z bobu, obok kładziemy mus z pietruszki, układamy rybę i serwujemy sos. Całość dekorujemy kawałkami niezblendowanego bobu.

                                                                                                                                                          Dorota Wiśniewska

                                                                                                                                                          Wagyu z tabuli z sosem czosnkowym i pitą oraz pieczonym bakłażanem

                                                                                                                                                          • 2 bakłażany
                                                                                                                                                            • tachini 1 łyżka
                                                                                                                                                              • sól, pieprz
                                                                                                                                                                • 3 białka
                                                                                                                                                                  • pół litra oleju
                                                                                                                                                                    • czosnek
                                                                                                                                                                      • pietruszka, szczypiorek
                                                                                                                                                                        • 2 pomidory
                                                                                                                                                                          • kuskus
                                                                                                                                                                            • masło
                                                                                                                                                                              • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                • cytryna
                                                                                                                                                                                  • jogurt grecki naturalny
                                                                                                                                                                                    • mąka
                                                                                                                                                                                      • sól himalajska
                                                                                                                                                                                        • mięso wołowe 250 g

                                                                                                                                                                                          Zblanszować pomidory, obrać ze skórki, wybrać nasiona, pokroić w kosteczkę. Pokroić pietruszkę i szczypiorek. Kuskus zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut, żeby spęczniał. Jak napęcznieje, to dodać go do pomidorów, szczypiorku i pietruszki i wszystko wymieszać, dodać sok z cytryny, 2-3 łyżki oliwy, doprawić solą i pieprzem, zamieszać do połączenia składników, odstawić. 3 białka wlać do misy blendera, wrzucić ząbek czosnku, blendować, wolnym strumieniem dolewać olej, aż zgęstnieje, na koniec dodać sok z cytryny, sól i pieprz.

                                                                                                                                                                                          Zmieszać kubek mąki z kubkiem jogurtu, wyrobić ciasto, odstawić na 5-10 minut, potem smażyć na suchej patelni placki pity.

                                                                                                                                                                                          Całego bakłażana wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-30 minut. Potem wyjąć, obrać ze skórki i kroić w kostkę, dodać trochę tachini – łyżeczkę, sól, pieprz i jeszcze raz zapiec w piekarniku przez 15 minut.

                                                                                                                                                                                          Nagrzać patelnię, musi być bardzo gorąca, dać mięso, obsmażyć z obu stron na złoty kolor, wrzucić ząbek czosnku i masło, masełkować mięso przez ok. 10 minut z obu stron. Następnie mięso wrzucić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na kilka minut. Wyciągnąć do odpoczęcia.

                                                                                                                                                                                          Na talerz wyłożyć w małej miseczce sos czosnkowy, obok tabuli w kwadratowej miseczce, obok pitę, bakłażan i mięso.

                                                                                                                                                                                          Mariusz Komenda

                                                                                                                                                                                          Makaron pomidorowy z przegrzebkami i ośmiornicą

                                                                                                                                                                                          • 6 przegrzebek
                                                                                                                                                                                            • 3 ośmiornice baby
                                                                                                                                                                                              • 200 g mąki
                                                                                                                                                                                                • 1 jajko
                                                                                                                                                                                                  • 1 żółtko
                                                                                                                                                                                                    • cebula
                                                                                                                                                                                                      • 3 pomidory
                                                                                                                                                                                                        • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                          • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                            • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                              • cukier puder

                                                                                                                                                                                                                Przegrzebki oczyścić, zamarynować w pieprzu i panierować w cukrze pudrze. Ośmiornice oczyścić, zblanszować, doprawić do smaku i panierować w mące.

                                                                                                                                                                                                                100 g mąki, 1 całe jajko i żółtko wymieszać, zagnieść ciasto na makaron. Ciasto odstawić do odpoczęcia na 15 minut. Następnie rozwałkować ciasto, zwinąć w rulon, ciąć na paski ok 1 cm. Rozwijać i przesypać mąką. Makaron ugotować al dente. Na patelni roztopić masło, dodać czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Pomidory obrać ze skórki oraz wyfiletować. Filety pokroić w kostkę i dodać do przesmażonych cebuli i czosnku. Do powstałego sosu dodać makaron, przesmażyć około minuty.

                                                                                                                                                                                                                Przegrzebki i ośmiornice usmażyć na maśle na złoty kolor.

                                                                                                                                                                                                                Na talerz wykładamy makaron, obok ośmiornice i przegrzebki, dekorujemy świeżymi kiełkami.

                                                                                                                                                                                                                Adrian Adamczyk

                                                                                                                                                                                                                Parpadelle frutti di mare

                                                                                                                                                                                                                • 300 g mąki
                                                                                                                                                                                                                  • 3 jajka, 3 żółtka
                                                                                                                                                                                                                    • Sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                      • 9 krewetek
                                                                                                                                                                                                                        • kalmar
                                                                                                                                                                                                                          • 3 ośmiorniczki baby
                                                                                                                                                                                                                            • natka pietruszki
                                                                                                                                                                                                                              • 6 ząbków czosnku
                                                                                                                                                                                                                                • 200 ml oliwy z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                  • papryczka chili
                                                                                                                                                                                                                                    • cytryna
                                                                                                                                                                                                                                      • białe wino 300 ml
                                                                                                                                                                                                                                        • cebula czerwona
                                                                                                                                                                                                                                          • 6 pomidorów
                                                                                                                                                                                                                                            • olej

                                                                                                                                                                                                                                              Z mąki, jajek, żółtek, szczypty soli i 2 łyżek oliwy zagniatamy ciasto na makaron, zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut. Obieramy krewetki, ośmiornicę i kalmary i czyścimy, doprawiamy oliwą, czosnkiem, solą, pieprzem i pietruszką, odstawiamy na 20 minut. Wrzucamy pozostałości krewetek na patelnię i smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, pietruszki, chili i wina białego, solimy, pieprzymy, dodajemy plaster cytryny i przesmażamy wszystko. Po 20 minutach redukujemy. Pomidory sparzamy, rozgniatamy i redukujemy z ząbkiem czosnku, solą i pieprzem w garnku. Po otrzymaniu passaty, odcedzamy demi glace z krewetek i łączymy to razem.

                                                                                                                                                                                                                                              Wałkujemy makaron, tniemy na szerokość 2 cm, gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Smażymy krewetki i ośmiorniczki na masełku z dodatkiem oliwy. Kalmara doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na głębokim oleju. Makaron łączymy z sosem.

                                                                                                                                                                                                                                              Na talerz wykładamy makaron, krewetki, kalmary, ośmiorniczki, dekorujemy natką pietruszki i kawałkiem cytryny.

                                                                                                                                                                                                                                              Ksawery Rajter

                                                                                                                                                                                                                                              Zupa z pieczonych pomidorów z plackami ziemniaczanymi i tapenadą

                                                                                                                                                                                                                                              • 10 dużych pomidorów
                                                                                                                                                                                                                                                • pomidorki koktajlowe
                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 marchewki
                                                                                                                                                                                                                                                    • pietruszka
                                                                                                                                                                                                                                                      • por
                                                                                                                                                                                                                                                        • ćwiartka selera
                                                                                                                                                                                                                                                          • świeży tymianek,
                                                                                                                                                                                                                                                            • świeża bazylia
                                                                                                                                                                                                                                                              • słoik anchois
                                                                                                                                                                                                                                                                • kapary 2 łyżki
                                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 łyżki czarnych oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                    • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 cebule
                                                                                                                                                                                                                                                                        • główka czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                          • cukier puder do posypania
                                                                                                                                                                                                                                                                            • suszone pomidory 3
                                                                                                                                                                                                                                                                              • 3 ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 jajko
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • pół szklanki mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • olej

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Wywar: zagotuj 2 litry wody, wrzuć obrane marchewki, pietruszkę, por, seler, pół cebuli i pęczek tymianku, gotuj.

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Rozgrzej piekarnik do maximum, włóż do niego niską brytfannę z oliwą z oliwek. Kiedy oliwa zacznie dymić, wyjmij i wrzuć 5 ząbków czosnku, pomidory pokrojone w ćwiartki, pęczek tymianku i pokrojoną cienko cebulę. Wymieszaj, żeby pokryły się oliwą, obsyp cukrem pudrem i włóż z powrotem do piekarnika. Piecz ok. 15-20 minut. Po upieczeniu wyjmij, wszystko przełóż do miski, dodaj suszone pomidory, zblenduj na gładko i przetrzyj przez drobne sito. Przełóż do garnka i przelej odcedzony wywar.

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Tapenada: Do wysokiego naczynia wrzuć słoik anchois, kapary, oliwki i zalej oliwą z oliwek, zblenduj na gładko, dopraw do smaku solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Zetrzyj obrane ziemniaki razem z cebulą, odcedź, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Smaż małe placuszki na dużej ilości oleju, wysusz na papierze. Na odrobinie oliwy z oliwek podsmaż kilka pomidorków koktajlowych.

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Nalej zupę do miski, wrzuć do niej kilka pomidorków podsmażonych, na boku połóż placki ziemniaczane przykryte tapenadą.

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Hubert Paluch

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Ravioli z krewetkami, sosem z wywaru ze skorupiaków, smażone szparagi

                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 200 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 jajka, 2 żółtka
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 marchewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • pietruszka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • seler
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • por
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • natka pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • seler naciowy jedna łodyga
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 pomidory
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 4 krewetki całe
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 4 łyżki masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 100 ml śmietany 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • szczypiorek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • pęczek szparagów
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • czosnek 2 ząbki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • kalmar
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • sos sojowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • oliwa z oliwek

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Wyrabiamy ciasto na makaron z mąki, jajek, żółtek, szczypty soli, dajemy do odpoczynku na chwilę, a potem wałkujemy i ringami wycinamy kółka. Obieramy krewetki, skorupy wykorzystamy do wywaru, a resztę krewetek kroimy w kosteczkę, dodajemy masło, sól, pieprz, czosnek, szczypiorek i pietruszkę drobno posiekane. Formujemy ravioli, do środka wkładając masę z krewetek i dodatków. Zlepiamy w ravioli i gotujemy je we wrzątku 2-3 minuty.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Do garnka wlewamy 1,5 l wody, skorupy z krewetek, kalmara pokrojonego w paski, 2 marchewki, seler, pietruszkę, 2 pomidory, seler naciowy, natkę pietruszki, sos sojowy, sól, pieprz. Całość zagotowujemy, a gdy wywar jest gotowy, przecedzamy go przez sito na patelnię, redukując. Gdy się zredukuje, dodajemy trochę śmietany, na sam koniec do zagęszczenia dodajemy 2 łyżki zimnego masła. Szparagi smażymy na maśle z solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Na talerzu kładziemy 2 szparagi ułożone na sobie, obok kładziemy 3 ravioli, a między nie lejemy delikatnie sos, sypiemy na to pokrojony szczypiorek, liście do dekoracji.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Justyna Christiansen

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Sałatka fattoush z chlebkami naan

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Opakowanie suchych drożdży
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 łyżki cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 4 łyżki ciepłej wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 opakowania jogurtu greckiego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • pół kg mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 3 ogórki długie
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 4 pomidory
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 pęczki rzodkiewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 3 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • zielona cebulka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • pęczek pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • pół pęczka koperku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • pół pęczka kolendry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • mięta
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • nasiona czarnuszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Suche drożdże wsypać do miski, zasypać 2 łyżkami cukru, dolać ciepłą wodę, wymieszać i poczekać, aż zacznie się pienić. Następnie dodać ¾ opakowania jogurtu greckiego, szczyptę soli i tyle mąki, żeby wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, przykryć folią.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w paski, z 2 ogórków wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Posiekać zioła i dodać do warzyw. Zblendować 2 ząbki czosnku z 4 łyżkami oliwy, doprawić solą i pieprzem i wymieszać z kubkiem jogurtu greckiego. Z ciasta uformować 8 kulek, rozwałkować na cienkie placki, z jednej strony posmarować oliwą i posypać czarnuszką, smażyć na suchej patelni, przyprawami do dołu.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                2 chlebki potargać w małe kawałeczki, dodać do warzyw, zalać sosem jogurtowym, wymieszać. Sałatkę serwować na wstążkach z ogórka z chlebkiem naan.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Mateusz Kopciuch

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Makaron z krewetkami, cukinią i szparagami

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Ciasto:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 300 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 3 żółtka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 3 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • łyżka oliwy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 4 duże całe krewetki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • seler naciowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • czerwona cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 4 zielone szparagi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 100 ml białego wina
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 4 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 200 g prażonych solonych pistacji
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 100 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • cytryna
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • świeża natka pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • kolendra
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • cukinia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Ze składników na makaron wyrabiaj ciasto ok. 10 minut, zawiń w folię, odłóż. Krewetki obieramy z pancerzy, odrywamy głowy, ale ich nie wyrzucamy. Czyścimy krewetki. Do małego rondelka wyciskamy sok z cytryny, wrzucamy 2 zmiażdżone ząbki czosnku i głowy krewetek, dusimy na małym ogniu. Do rondla wrzucamy posiekane: czerwoną cebulę, seler, marchewkę, natkę i kolendrę. Kiedy warzywa i głowy puszczą sok, dolewamy białego wina i trzymamy na ogniu do zredukowania, doprawiamy solą. Obieramy szparagi, kroimy je w kostkę, ale zostawiając od góry ok 4 cm; strugamy paski z cukinii, podsmażamy na oliwie. Sos odcedzamy przez sito, przelewamy do osobnej miski.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Odwijamy ciasto z folii, dzielimy je na pół, posypujemy blat mąką i wałkujemy cienki arkusz ciasta. Składamy i wycinamy makaron wg uznania. Makaron nie powinien być szerszy od pasków z cukinii. Makaron przed ugotowaniem powinien ok. 10 minut przeschnąć. Potem obgotowujemy go ok. 4 minuty, żeby był jeszcze trochę twardy. Sos z miski przelewamy do małego rondelka i dodajemy do tego sosu świeżo odcedzony, nieprzelany wodą makaron. Gotujemy go jeszcze 2 minuty w sosie. Obieramy pistacje, delikatnie je kruszymy. Na talerz wykładamy makaron, dodajemy cukinię i szparagi, całość obsypujemy pokruszonymi pistacjami, dekorujemy liśćmi selera.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Ania Łempicka

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Omlet jajeczny z krewetką i warzywami

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 5 jajek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 6 krewetek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • pęk szczypiorku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • groszek cukrowy garść
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • pół mango
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 4 przegrzebki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • mięta
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • pasta curry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 4 pomidory
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 3 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • papryka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • sos sojowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • kolendra
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • mięta
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • przyprawa curry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • olej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • cukier

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Żółtka i białka wbijamy do oddzielnych misek. Paprykę kroimy na 4 części, czyścimy ze środka, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, aż się upiecze. Krewetki (karabińczyki) obieramy z pancerzy i oczyszczamy z jelitek, płuczemy pod zimną wodą, wrzucamy je do miski, dodajemy łyżkę oleju, szczyptę przyprawy curry, ¼ łyżeczki pasty curry, garść kolendry posiekanej. Groszek cukrowy chwilę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 2 pomidory nacinamy i wrzucamy do wrzątku na pół minuty, z wrzątku wrzucamy do zimnej wody, obieramy ze skórki.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, jak zacznie pachnieć, dodajemy krewetki. Smażymy krótko z dwóch stron, aż będą różowe. Ściągamy krewetki na papier. Na patelnię po krewetkach wrzucamy pokrojone, obrane pomidory i smażymy, aż zmiękną.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Białka delikatnie ubijamy, a do żółtek dodajemy łyżkę sosu sojowego i 2 łyżki pokrojonego szczypiorku. Mieszamy i dodajemy do białek, wszystko razem mieszamy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Na czystą patelnię wlewamy pół łyżki oleju, a jak się nagrzeje, wlewamy połowę masy na omlet, smażymy tylko z jednej strony, góra ma być delikatnie ścięta. Ściągamy omlet i smażymy drugi.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Pomidory wrzucamy do blendera, razem z cebulą podsmażoną i połową pieczonej papryki obranej ze skóry, blendujemy. Masę przecieramy przez sito, dodajemy łyżeczkę cukru, szczyptę soli i pieprzu.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Przegrzebki kroimy w kosteczkę, wrzucamy je do miski, zalewamy sokiem z cytryny i limonki, dodajemy posiekaną kolendrę i miętę. Pomidory świeże kroimy w kosteczkę, mango też w kosteczkę, paprykę pieczoną. Jak przegrzebki ugotują się w kwasie, odlewamy sok i wrzucamy do miski pokrojone składniki. Mieszamy, można dokroić więcej ziół.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Na omlet wykładamy 3 krewetki, groszek cukrowy, sos z przetartych pomidorów, można dodać do środka salsy, ciasno zawijamy i kroimy w ruloniki. Podajemy w towarzystwie salsy, można delikatnie skropić oliwą.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości