Przepisy z IX odcinka - Dania z "jurorów":)

Image_1024 (4).jpg
Image_1024 (4).jpg

Tomek Skobel i Tomek Grabowski.

Sum na plackach z cukinii, puree z warzyw korzennych

  • 500 g suma,
    • 2 marchewki,
      • 2 pietruszki - korzeń,
        • por,
          • wiśnie bez pestek,
            • nać pietruszki,
              • szałwia,
                • masło,
                  • 2 cukinie,
                    • jajko,
                      • 200 g mąki,
                        • imbir,
                          • sól,pieprz,
                            • barszcz biały w butelce,
                              • 100 g dyni,
                                • liść laurowy,
                                  • olej,
                                    • ziele angielskie,
                                      • ocet winny.

                                        Do garnka wlewamy odrobinę wody, octu winnego i barszczu. Dorzucamy ziele angielskie, zagotowujemy i zalewamy taką marynatą pokrojone w kosteczki dynię i marchewkę, zostawiamy na godzinę.

                                        Rybę filetujemy i marynujemy w szałwii, natce pietruszki, oleju, soli i pieprzu, po czym zostawiamy na 15 minut. Pozostałe części ryby gotujemy w osobnym garnku na bulion rybny. Marchewkę, pietruszkę i pora kroimy na mniejsze części, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy bulion. Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i starty imbir. Mieszamy wszystko. Formujemy placuszki i smażymy na patelni na oleju. Rybę smażymy na oleju po 2 minuty z każdej strony, następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, grzałka góra dół na 5 minut. W tym czasie wyciągamy warzywa z bulionu, dodajemy masło, sól, pieprz, sok z wiśni i sok z odciśniętej cukinii. Całość blendujemy do uzyskania jednolitego puree. Bulion rybny redukujemy, doprawiamy bulionem warzywnym, solą pieprzem i chwilę gotujemy, na koniec dodajemy łyżkę masła. Mieszamy do zagęszczenia. Całość wykładamy na talerz – placek z cukinii, na niego rybę, po bokach łyżkę puree, marynowaną marchewkę i dynię oraz polewamy sosem.

                                        Karolina Źródłowska i Kasia Domańska

                                        Zapiekanka z kaszotto grzybowego na sosie grzybowym

                                        • cukinia,
                                          • kasza jęczmienna 2 woreczki,
                                            • suszone grzyby 3 garście,
                                              • marchewka,
                                                • pietruszka,
                                                  • seler,
                                                    • mozzarella,
                                                      • por,
                                                        • ziarenka pieprzu,
                                                          • ziele angielskie,
                                                            • liść laurowy,
                                                              • sól, pieprz,
                                                                • papryka słodka i ostra,
                                                                  • rozmaryn,
                                                                    • bazylia,
                                                                      • masło,
                                                                        • oliwa,
                                                                          • czosnek,
                                                                            • śmietana 30%,
                                                                              • 4 pomidorki koktajlowe

                                                                                Obieraczką wycinamy paski z cukinii i podsmażamy je na patelni grillowej z odrobiną oliwy i ząbkiem czosnku, cukinię solimy i smażymy na złoty kolor. Zalewamy 400 ml wody warzywa pokrojone w grube kawałki: marchewkę, seler, por i czosnek. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, rozmaryn i gotujemy przez 15 minut.

                                                                                W osobnym garnku gotujemy wodę i wrzucamy do niej grzyby, gotujemy. Na oddzielnej patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy kaszę i zalewamy dwiema łyżkami bulionu. Miękkie grzyby wyciągamy, kroimy i dorzucamy do kaszotto, co chwilę podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami i rozmarynem, a na koniec gotowania dodajemy masło.

                                                                                Do ringu wykładamy plastry cukinii, żeby zakryć cały spód, do środka wkładamy farsz, a na wierzch plaster mozzarelli, zawijamy cukinią. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do rozpuszczenia sera.

                                                                                W tym czasie smażymy na patelni grillowej 4 pomidorki koktajlowe z czosnkiem, oliwą i rozmarynem.

                                                                                Wodę po grzybach gotujemy ze śmietaną 30% i gałązką rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                                Całość wykładamy na talerz, zapiekankę wykładamy z ringa, polewamy dookoła sosem grzybowym, ozdabiając grillowanym pomidorem i rozmarynem.

                                                                                Diana Kashel i Adrian Purzycki

                                                                                Troć z ryżem na łódce z awokado, sos paprykowy

                                                                                • troć,
                                                                                  • 200 g ryżu białego,
                                                                                    • 5 papryk,
                                                                                      • bakłażan,
                                                                                        • mango,
                                                                                          • 50 ml octu winnego,
                                                                                            • 2 awokado,
                                                                                              • trawa cytrynowa,
                                                                                                • liść laurowy,
                                                                                                  • ziele angielskie,
                                                                                                    • sól, pieprz,
                                                                                                      • oliwa

                                                                                                        Troć wyfiletować, oczyścić z łusek i ości. Podzielić na kawałki. Papryki pokroić na pół, bakłażan wzdłuż na pół i wrzucić do pieca nagrzanego do 250 stopni góra dół na 20 minut.

                                                                                                        Na pozostałych fragmentach ryby ugotować bulion, dodać trawę cytrynową, liść laurowy i ziele angielskie, gotować 20 minut, odcedzić.

                                                                                                        Ryż wrzucić na patelnię, podlać gotowym gorącym bulionem, gotować pół godziny. Awokado obrać ze skórki, wydrążyć.

                                                                                                        Upieczone papryki obrać ze skóry, wrzucić do miski, dodać miąższ z bakłażana, zblendować z octem winnym, solą i pieprzem.

                                                                                                        Mango obrać i pokroić w kostkę.

                                                                                                        Rybę usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie od strony skóry przez 2 minuty, wrzucić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni góra dół na 10 minut.

                                                                                                        Awokado położyć na środku talerza, włożyć do niego ryż, na ryż położyć parę kostek mango i na to usmażone kawałki troci. Zrobić kropki z sosu paprykowego dookoła talerza.

                                                                                                        Sylwia Garska – Chmarycz i Rafał Fidyt

                                                                                                        Strogonow pani Magdy

                                                                                                        • wołowina 300 g,
                                                                                                          • pietruszka,
                                                                                                            • 100 g kurek,
                                                                                                              • 2 pomidory,
                                                                                                                • śmietana 30%,
                                                                                                                  • papryka czerwona pikantna przyprawa,
                                                                                                                    • papryka słodka przyprawa,
                                                                                                                      • woda,
                                                                                                                        • whisky 50 ml,
                                                                                                                          • lubczyk,
                                                                                                                            • koperek
                                                                                                                              • sól,pieprz

                                                                                                                                Na maśle podsmażamy kurki. Na osobnej patelni (woku) podsmażamy wołowinę pokrojoną w paseczki na bardzo rozgrzanym oleju, zamykamy mięso, wrzucamy kurki, dolewamy whisky, wrzucamy posiekaną w julienne pietruszkę i dusimy wszystko na wolnym ogniu. Suszoną paprykę wsypujemy na patelnię z gorącą oliwą w celu otworzenia smaku, dorzucamy do mięsa. Pod koniec gotowania hartujemy śmietanę z sosem, zalewamy resztą śmietany. Do smaku dorzucamy posiekany lubczyk i koperek.

                                                                                                                                Zapiekana kapusta

                                                                                                                                • kapusta biała
                                                                                                                                  • parmezan
                                                                                                                                    • masło

                                                                                                                                      Główkę kapusty dzielimy na ćwiartki, gotujemy, wkładamy do piekarnika, posypując parmezanem zmieszanym z masłem, przypalamy palnikiem. Umieszczamy w naczyniu ze strogonowem.

                                                                                                                                      Mus kokosowo – bananowy

                                                                                                                                      • banan,
                                                                                                                                        • miód,
                                                                                                                                          • mleko z kokosa,
                                                                                                                                            • mandarynka,
                                                                                                                                              • ser feta
                                                                                                                                                • kokos

                                                                                                                                                  Wszystko miksujemy, umieszczamy w łupinie po kokosie, posypujemy serem feta.

                                                                                                                                                  Mizeria

                                                                                                                                                  • ogórek świeży
                                                                                                                                                    • koperek
                                                                                                                                                      • śmietana 18%
                                                                                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                                                                                          • ocet

                                                                                                                                                            Dwa ogórki kroimy w plasterki, mieszamy z posiekanym koperkiem, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, cukrem i odrobiną octu. Mieszamy.

                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości