Przepisy z IX odcinka - Kula czekoladowa

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Przepisy z IX odcinka - Kula czekoladowa
Image_1024 (30).jpg 

KULA  CZEKOLADOWA

 

Potrzebny sprzęt:

  • formy silikonowe,
  • papier do pieczenia,
  • arkusz foli transferowej,
  • łopatki,
  • miski,
  • ringi metalowe,
  • wzór na listek,
  • mały nożyk,
  • rękaw cukierniczy

 

Składniki:

  • czekolada gorzka-50% lub 72%
  • masło kakaowe
  • mleko-500 ml
  • żółtka -6 szt.
  • wanilia-1 laska
  • cukier 100 g
  • owoce do dekoracji
  • mięta

Czekoladę temperujemy, rozgrzewamy na kąpieli wodnej do 50'C w metalowej misce, następnie przelewamy do miski plastikowej i ciągle mieszając, dodajemy drażetki masła kakaowego. Studząc masę do temperatury 30-32'C, staramy się, aby drażetki rozpuściły się i nie było grudek w czekoladzie.

Zatemperowaną czekoladę wylewamy na arkusz foli transferowej. Gdy czekolada zacznie matowieć, wycinamy listki nożem, na początek jeden bok, odwracamy arkusz i potem drugi bok.

Tak przygotowaną folię wkładamy w dwa tej samej wielkości ringi, przekładamy do lodówki.

Czekając na zestalenie czekolady, robimy podstawę. Na arkusz foli wylewamy czekoladę, a następnie wycinamy małe kółka i przecinamy je na pół.

Gdy czekolada w lodówce się zastygnie, odrywamy delikatnie listki od folii i układamy na formie silikonowej, następnie sklejamy czekoladą z jednej strony i przykładamy pół kółeczka, które przygotowaliśmy wcześniej i odstawiamy do tężenia.

Na środek talerza dajemy kropkę czekolady, układamy pół kuli, wkładamy nadzienie (np. świeże owoce) i przykładamy drugą część tak, aby stworzyła pełną kulę.

 

Sos angielski:

Do rondla wlać mleko, dodać ziarenka z laski wanilii, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.

W międzyczasie utrzeć w misie miksera żółtka z cukrem, do uzyskania puszystego, jasnego kremu. Zagotowane gorące mleko dodać do żółtek, cały czas miksując. Mleko z żółtkami przelać z powrotem do rondla, podgrzewać na małym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia, bo krem się zwarzy!), mieszając drewniana łyżką lub szpatułką, aż krem będzie ją lekko oblepiał. Kiedy przejedziemy palcem po łyżce, powinien się całkiem zmywać. Od razu zestawiamy z ognia. Wystudzić, od czasu do czasu mieszając, żeby nie powstał kożuch. Kiedy już będzie zimny, przecedzić go przez sito.

Aby kula się rozłożyła, podlewamy ją gorącym sosem angielskim .

 

PRZEPISY UCZESTNIKÓW NA NADZIENIA I SOSY

Sylwia Garska-Chmarycz

Czarne złoto na Lazurowym Wybrzeżu

  • 4 świeże daktyle (bądź suszone),
  • papryczka chili,
  • migdały,
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej,
  • porzeczka czerwona garść,
  • czarne kakao 2 łyżki,
  • cukier trzcinowy

Wszystkie składniki blendujemy w blenderze, z uzyskanej masy formujemy kulkę, dodajemy wcześniej skarmelizowane porzeczki, obtaczamy w panierce z kakao i cukru trzcinowego. Wstawiamy na chwilę do lodówki

Sos lazurowy:

  • śmietanka 36%,
  • mleko,
  • 2 laski wanilii,
  • barwnik niebieski,
  • cukier,
  • chałwa

Zagotowujemy mleko, dodajemy śmietankę z laską wanilii, odrobiną cukru, dodajemy pół kostki chałwy, doprowadzamy do wrzenia. Po zdjęciu z ognia dodajemy odpowiednią ilość barwnika, przelewamy przez sito. Podajemy w sosjerce gorący sos.

Dekoracja: kwiaty jadalne, na trufle kładziemy stokrotkę, danie ozdabiamy świeżymi porzeczkami.

 

Rafał Fidyt

Trufla chałwowa

  • cała kostka chałwy,
  • 3 żółtka,
  • ok. 80 g cukru,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść migdałów,
  • kakao

Chałwę kruszymy, dodajemy zmielone i podprażone orzechy i migdały. Żółtka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej na białą masę. Łączymy z chałwą i orzechami. Wstawiamy do lodówki do ostygnięcia. Formujemy małe kuleczki i obtaczamy w czarnym kakao.

Dekoracja: 3 maliny, listek mięty.

 

Adrian Purzycki

Beza

  • 100 g białek,
  • 80 g cukru,
  • szczypta soli

Białka ubijemy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodajemy cukier. Po rozpuszczeniu się cukru w masie nakładamy rękawem cukierniczym bezę na papier do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni termoobieg. Bezę pieczemy pół godziny.

 

Tomek Grabowski

Malinowa trufla

W garnuszku podsmażyć garść malin z 4 łyżkami cukru, do uzyskania gęstej konsystencji. Podlać malinówką 100 ml, zagotować, odparować. Dodać kolejne 100 ml malinówki z łyżeczką żelatyny, energicznie mieszać do połączenia składników. Zagotować, odstawić do wystudzenia. Wymieszać z odrobiną płynnej czekolady. Uformować kulki, wystudzić. Obtoczyć w płynnej czekoladzie. Poprawić kształt, zostawić do wystudzenia.

Dekoracja: maliny, listki mięty, do trufli wbić kwiaty jadalne

 

Diana Kashel

Makaronik

  • 100 g mąki migdałowej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 90 g cukru białego,
  • 75 g białka

Białko w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodajemy cukier i ubijamy do otrzymania sztywnej masy. W osobnym naczyniu przesiewamy trzy razy mąkę migdałową wraz z cukrem pudrem i dodajemy do bezy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy na papierze do pieczenia okrągłe makaroniki. Odstawiamy na 20 minut. Do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni z termoobiegiem wkładamy makaroniki na 15 minut. Po wyjęciu dekorujemy kwiatami jadalnymi.

Śmietankowy patissiere

  • 2 jajka,
  • 50 g cukru białego,
  • 250 ml śmietanki 36%,
  • laska wanilii

Śmietankę zagotowujemy wraz z laską wanilii. W osobnym naczyniu ubijamy ręcznie jajka z cukrem. Małym strumieniem wlewamy gorącą śmietankę w masę jajeczną, przez cały czas mieszając. Całą masę przelewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy do zagęszczenia sosu.

 

Tomek Skobel

Kulka szczęścia

  • 50 g białej czekolady
  • 50 g orzechów włoskich siekanych

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy orzechy i mieszamy. Zdejmujemy z kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Formujemy kulkę i schładzamy w lodówce.

Dekoracja: świeże owoce

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wygląda pięknie

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      A czy będzie przepisy z wczoraj

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          nom,

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Będzie przepis na ciasto z wczoraj (08.11.20) ?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Co jest 2 tomki ??????????????

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      A przepis na steka ?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość
                          • Gość940:
                          • A przepis na steka ?

                          Prośba o odpowiedz

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              diana podziwiam.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  WoW trudne bardzo a dobre.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                      tvnpix