Mazurek? Sernik? A może karpatka? Szukasz inspiracji na Wielkanocne wypieki? Sprawdź przepisy uczestników MasterChef!

ANIA _JW73835.jpg

Magda Waś

Karpatka

Ciasto:

  • 250ml wody
    • 125g masła
      • 200 g mąki
        • 4 jajka

          Wodę gotujemy z masłem, wrzucamy mąkę i mieszamy, aż ciasto się połączy i będzie odchodzić od ścianek. Po ostygnięciu wbijamy po jednym jajku do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 210 stopniach około 25 minut.

          Krem:

          • 3 żółtka
            • 3 łyżki cukru
              • 250 ml mleka
                • laska wanilii
                  • 2 łyżki mąki

                    3 żółtka ucieramy z cukrem. W tym czasie zagotowujemy mleko z laską wanilii. Do ubitych żółtek powoli wlewamy gorące mleko, cały czas ubijając, masę przelewamy do garnka, wsypujemy mąkę i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

                    Kremem smarujemy upieczone ciasto, na krem kładziemy drugie upieczone ciasto i posypujemy cukrem pudrem.

                    Mazurek

                    Spód:

                    • 300g mąki
                      • 200g masła
                        • 100 g cukru
                          • żółtko

                            Całość szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki.

                            Chłodne wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na cienko, wkładamy do formy i pieczemy 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

                            Masa:

                            • maliny
                              • cukier
                                • 200 ml śmietany 36%
                                  • 300g czekolady
                                    • szczypta soli

                                      Maliny wrzucamy na patelnię z cukrem, odparowujemy – masą smarujemy upieczone ciasto. Czekoladę wrzucamy do gorącej śmietany i uzyskujemy krem, kładziemy na masie malinowej. Cukier rozpuszczamy na patelni, wkładamy kawałek masła i szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania karmelu. Polewamy czekoladę.

                                      Sernik

                                      • 500 g sera
                                        • 5 jajek
                                          • 5 łyżek cukru
                                            • 50g rozpuszczonego masła
                                              • skórka otarta z pomarańczy
                                                • łyżka cointerau

                                                  Ser mielimy 3 razy, żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, dorzucamy zmielony ser, wlewamy rozpuszczone masło, skórkę otartą i cointreau. Następnie ubijamy białka i delikatnie łączymy z masą serową. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.

                                                  Krystian Pawlik

                                                  Karpatka

                                                  Ciasto:

                                                  • 250ml wody
                                                    • 125g masła
                                                      • 200 g mąki
                                                        • 4 jajka

                                                          Wodę gotujemy z masłem, wrzucamy mąkę i mieszamy, aż ciasto się połączy i będzie odchodzić od ścianek. Po ostygnięciu łączymy z jajkami po jednym. Ciasto rozkładamy na blasze i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 25 minut.

                                                          Creme patissiere

                                                          • 250ml mleka
                                                            • Cukier wanilinowy
                                                              • 30ml alkoholu
                                                                • 3 żółtka
                                                                  • 50g cukru
                                                                    • Łyżka mąki pszennej
                                                                      • Łyżka mąki ziemniaczanej

                                                                        Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki i mieszamy na kąpieli wodnej. Dolewamy powoli mleko, ciągle mieszając do zgęstnienia.

                                                                        Przekładamy ciasto kremem, posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

                                                                        Sernik

                                                                        • 6 jajek
                                                                          • Cukier ok. 100g
                                                                            • Ser biały 500g
                                                                              • 100g masła
                                                                                • Czekolada gorzka
                                                                                  • 50g masła
                                                                                    • Pomarańcza
                                                                                      • Biała czekolada

                                                                                        Ser biały mielimy dwukrotnie. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy. Dodajemy ser i mieszamy, następnie dodajemy białka i mieszamy. Masę wylewamy do formy i wkładamy do piekarnika na 200 stopni, na 40 minut. Po wyjęciu polewamy czekoladą rozpuszczoną z 50g masła, posypujemy kawałkami białej czekolady, a na wierzchu układamy skarmelizowany plaster pomarańczy.

                                                                                        Mazurek

                                                                                        • 300g mąki
                                                                                          • 200g masła
                                                                                            • 100g cukru pudru
                                                                                              • Żółtko
                                                                                                • Maliny
                                                                                                  • Poziomki
                                                                                                    • czereśnie
                                                                                                      • Czekolada gorzka
                                                                                                        • Orzechy włoskie
                                                                                                          • Rodzynki
                                                                                                            • porzeczki

                                                                                                              Mąkę, masło, cukier puder i żółtko zagniatamy na jednolitą masę, po czym wkładamy do lodówki. Na patelni podsmażamy maliny, czereśnie i poziomki z cukrem. Po podsmażeniu przecieramy przez sitko. Ciasto z lodówki rozwałkować, ułożyć w kokilce i piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Na upieczone ciasto wlać mus owocowy, posypać kruszonymi orzechami, rodzynkami i startą czekoladą. Na wierzch ułożyć gałązkę porzeczek.

                                                                                                              Mariusz Komenda

                                                                                                              Karpatka

                                                                                                              Ciasto parzone:

                                                                                                              • 125 g masła
                                                                                                                • 250 ml wody
                                                                                                                  • 250 g mąki
                                                                                                                    • 5 jajek

                                                                                                                      Krem:

                                                                                                                      • kostka masła
                                                                                                                        • 250 ml mleka
                                                                                                                          • laska wanilii
                                                                                                                            • 70 ml Balleys (likier kawowy)
                                                                                                                              • 3 żółtka
                                                                                                                                • 50 g cukru
                                                                                                                                  • łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                                                                                    • kakao
                                                                                                                                      • świeże owoce

                                                                                                                                        Masło zagotować z wodą. Do ugotowanej wody z masłem wsypać mąkę, zaparzyć ciasto w garnku, odstawić do wystudzenia. Wystudzoną masę wymieszać z 5 jajkami, wyłożyć na blachę, piec w temp 210 stopni około 20 minut.

                                                                                                                                        Mleko zagotować z laską wanilii, żółtka utrzeć z cukrem na kąpieli wodnej. Do ubitych żółtek przelać zagotowane mleko, całą masę przelać do garnka, zagotować, aż krem się zagęści. Masło ucierać na puszystą masę, dodać gotowy przestudzony krem z jajek, dodać likier kawowy. Gotową masę wyłożyć na przestudzone ciasto, udekorować owocami, posypać kakao.

                                                                                                                                        Mazurek

                                                                                                                                        Ciasto kruche orzechowe:

                                                                                                                                        • 150 g mąki
                                                                                                                                          • 75 g masła
                                                                                                                                            • 25 g cukru
                                                                                                                                              • 20 g orzechów ziemnych
                                                                                                                                                • żółtko

                                                                                                                                                  Krem:

                                                                                                                                                  • pół kostki masła
                                                                                                                                                    • 4 łyżki masła orzechowego
                                                                                                                                                      • suszone morele
                                                                                                                                                        • migdały
                                                                                                                                                          • 2 łyżki miodu
                                                                                                                                                            • 50 ml rumu
                                                                                                                                                              • czekolada
                                                                                                                                                                • owoce

                                                                                                                                                                  Wszystkie składniki na ciasto przesiekać, wyrobić ciasto i odstawić do lodówki na 30 minut. Masło ubić na puszystą masę, dodać masło orzechowe, suszone morele i migdały, miód oraz rum, wstawić do lodówki, aby masa zgęstniała. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na formę, upiec w temp 200 stopni ok. 15 minut. Na upieczone, ostudzone ciasto wyłożyć krem, udekorować roztopioną czekoladą i świeżymi owocami.

                                                                                                                                                                  Sernik

                                                                                                                                                                  Ciasto kruche:

                                                                                                                                                                  • 150 g mąki
                                                                                                                                                                    • 75 g masła
                                                                                                                                                                      • 25 g cukru
                                                                                                                                                                        • żółtko

                                                                                                                                                                          Masa serowa:

                                                                                                                                                                          • pół kg sera
                                                                                                                                                                            • 5 jajek
                                                                                                                                                                              • pół szklanki cukru
                                                                                                                                                                                • skórka z pomarańczy
                                                                                                                                                                                  • wanilia

                                                                                                                                                                                    Wszystkie składniki na ciasto przesiekać, wyrobić ciasto i odstawić do lodówki na 30 minut. Białka oddzielić od żółtek, ubić żółtka z cukrem, ser przemielić przez maszynkę, białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych żółtek włożyć zmielony ser, skórkę z pomarańczy i wanilię, wymieszać w mikserze, dodać białka i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do formy, piec ok. 10 minut w 190 stopniach. Na upieczone ciasto wylać masę serową, piec jeszcze ok. 40 minut w temp. 190 stopni. Ciasto kroić na kawałki, wykładać na talerz w towarzystwie sezonowych owoców.

                                                                                                                                                                                    Ania Łempicka

                                                                                                                                                                                    Sernik

                                                                                                                                                                                    • Ciastka oreo paczka
                                                                                                                                                                                      • 5 jajek
                                                                                                                                                                                        • masło
                                                                                                                                                                                          • czekolada gorzka i mleczna
                                                                                                                                                                                            • tłusty twaróg kostka
                                                                                                                                                                                              • cukier wanilinowy
                                                                                                                                                                                                • cukier puder

                                                                                                                                                                                                  Oddzielamy krem z ciasteczek od ciasteczek. Rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady z łyżką masła, mieszamy z ciasteczkami i wkładamy do formy wyłożonej papierem, przyklepujemy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka z 6 łyżkami cukru pudru na sztywną masę. Żółtka ucieramy z torebką cukru wanilinowego. Twaróg mielimy, miksujemy go z żółtkami. Wszystko mieszamy razem z białkami. Wylewamy masę do formy, pieczemy w temperaturze 180 stopni góra dół przez 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest mokre, pieczemy, aż patyczek będzie suchy.

                                                                                                                                                                                                  Sernik polewamy rozpuszczoną czekoladą (robimy wzroki).

                                                                                                                                                                                                  Mazurek

                                                                                                                                                                                                  • Masło
                                                                                                                                                                                                    • mąka tortowa
                                                                                                                                                                                                      • jajka
                                                                                                                                                                                                        • cukier puder
                                                                                                                                                                                                          • 2 konfitury wiśniowe
                                                                                                                                                                                                            • czekolada gorzka i mleczna
                                                                                                                                                                                                              • maliny
                                                                                                                                                                                                                • ½ listka żelatyny

                                                                                                                                                                                                                  Szklankę mąki i ¾ szklanki cukru pudru wysypujemy na stolnicę, dodajemy ¼ kostki masła, siekamy nożem i wyrabiamy szybko ciasto, dodajemy żółtko. Jak ciasto jest jednolite, wykładamy na formę wyłożoną papierem, dziurkujemy widelcem. Wkładamy do zamrażarki. Listek żelatyny wkładamy do miski z zimną wodą. Konfiturę wiśniową wlewamy do garnka, podgrzewamy i po chwili, jak jest zagrzana, przelewamy przez sito i znów wrzucamy same już wiśnie do garnka, wlewamy 2 łyżki soku, który został i wrzucamy żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści. Ciasto wyciągamy z zamrażarki i pieczemy w 180 stopniach góra dół przez 25 minut, sprawdzamy, czy będzie rumiane. Na upieczone, ostudzone ciasto wykładamy masę wiśniową. Rozpuszczone pół gorzkiej i mlecznej czekolady wylewamy na ciasto, dekorujemy malinami.

                                                                                                                                                                                                                  Karpatka

                                                                                                                                                                                                                  Ciasto parzone:

                                                                                                                                                                                                                  • 125 g masła
                                                                                                                                                                                                                    • 250 ml wody
                                                                                                                                                                                                                      • 250 g mąki
                                                                                                                                                                                                                        • 5 jajek

                                                                                                                                                                                                                          Masło zagotować z wodą. Do ugotowanej wody z masłem wsypać mąkę, zaparzyć ciasto w garnku, odstawić do wystudzenia. Następnie wbijamy po jednym jajku do uzyskania gładkiej masy.

                                                                                                                                                                                                                          Krem:

                                                                                                                                                                                                                          • Jaja
                                                                                                                                                                                                                            • cukier
                                                                                                                                                                                                                              • mąka ziemniaczana
                                                                                                                                                                                                                                • mleko
                                                                                                                                                                                                                                  • czekolada

                                                                                                                                                                                                                                    Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru na kąpieli wodnej, dolewamy pół szklanki mleka i dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej, jeśli jest rzadkie, dosypać mąki, zagotowujemy, ciągle ubijając.

                                                                                                                                                                                                                                    Na dwie formy wylewamy po połowie ostudzonego ciasta i pieczemy w 210 stopniach przez 20-25 minut. Ostudzone ciasto przekładamy kremem. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.Zobacz WIĘCEJ:

                                                                                                                                                                                                                                    Wielkanocne życzenia od Grzegorza Zawieruchy - zwycięzcy 8. edycji MasterChef! Weź udział w świątecznej akcji!

                                                                                                                                                                                                                                    Czy Grzegorz Zawierucha gotuje razem z bratem?

                                                                                                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości