Przepisy z IX odcinka - W ciemności:)

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Przepisy z IX odcinka - W ciemności:)
MasterChef 

Magda Waś

Comber z królika z sosem i wiosenną sałatką

  • comber z królika
  • pomidory
  • dymka
  • papryka
  • rzodkiewka
  • szałwia
  • oliwa
  • natka z pietruszki
  • masło
  • jarmuż
  • limonka
  • sól, pieprz

Comber obsmażamy po 3 minuty z każdej strony, bastujemy masłem i odkładamy do odpoczęcia.

Na tej samej patelni podduszamy pomidory, paprykę, szałwię i pietruszkę i miksujemy na sos.

Pomidory kroimy w kostkę, siekamy dymkę i rzodkiewkę. Mieszamy ze sobą, dodajemy sok z limonki i oliwę, doprawiamy. Jarmuż suszymy na chipsy w piekarniku. Podajemy obok.

Ksawery Rajter

Noga z królika z puree z zielonego groszku i koziego sera

  • Noga z królika
  • 100g soli
  • 2 pęczki pietruszki
  • 100g zielonego groszku
  • 50g koziego sera
  • pęczek szałwii
  • pół selera
  • pomidor
  • 10 truskawek
  • ocet winny
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa curry

Nogę z królika obsmaż delikatnie na gorącej oliwie z kilkoma listkami szałwii. Sól zmiksuj z pęczkami pietruszki w malakserze. Obsmażoną nogę przełóż do naczynia żaroodpornego, obsyp solą pietruszkową i zapiekaj w 170 stopniach przez 20 minut. W osobnym garnku zblanszuj groszek, odcedź, przełóż do blendera. Dodaj kilka listków szałwii, kozi ser i zblenduj na gładkie puree. Dopraw. Seler potnij na cieniutkie paseczki i usmaż na gorącym oleju, osusz na sitku dopraw solą i curry. Truskawki zblenduj i wymieszaj z 50ml octu winnego i 50ml oliwy. Pomidor przetnij na pół i smaż na odrobinie gorącej oliwy, aż się skarmelizuje. Na talerz wyłóż puree, nogę z królika. Obok usyp chrust z selera i polej truskawkowym winegretem.

 

Anna Łempicka

Placek ziemniaczany z sosem i krewetką

  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule dymki
  • serek mascarpone
  • boczniaki
  • krewetki
  • masło
  • sól, pieprz
  • curry
  • ostra papryka
  • tymianek świeży
  • gałka muszkatołowa
  • zielony marynowany pieprz

Ziemniaki z jedną cebulką tarkujemy, szczypiorek z dymki kroimy i wrzucamy do masy na placek, solimy, pieprzymy, wsypujemy curry, 2 łyżki tymianku, wszystko mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, dodajemy łyżkę serka mascarpone, mieszamy i smażymy na oliwie z dwóch stron na brązowo. Ściągamy na ręcznik papierowy.

100g grzybów kroimy drobno, kroimy 1 cebulkę dymkę, którą wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką masła, rumienimy cebulkę i dodajemy grzyby, smażymy 4 minuty i ściągamy wszystko do blendera. Dolewamy ¼ szklanki wody, 2 łyżki mascarpone, curry, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej, papryki ostrej, 2 łyżki świeżego tymianku, blendujemy.

2 grzybki kroimy w równą kostkę i smażymy na słonym maśle (jak nie mamy, to solimy grzyby) przez 1-2 minuty, ściągamy z patelni, mieszamy z listkami tymianku i szczyptą pieprzu. Oczyszczamy 2 krewetki całkowicie, a w 2 zostawiamy tylko ogonki, marynujemy je w curry, odrobinie soli i pieprzu, smażymy na maśle z ziarnami zielonego pieprzu, aż będą różowe.

Krewetki bez ogonków wrzucamy do sosu i blendujemy, jeśli sos jest za gęsty, można dolać wody.

Wykładamy sos, placek i krewetkę, posypujemy grzybkami z tymiankiem.

 

Grzesiek Zawierucha

Ośmiornica z musem i pieczonym fenkułem

  • 2 odnogi ośmiornicy
  • Czosnek
  • Cebulka dymka
  • Rozmaryn
  • Limonka
  • Oliwa z oliwek
  • Pasta miso
  • pomidor

Ośmiornice wstępnie gotujemy w wodzie z rozmarynem i limonką przez ok. 25 minut.

Następnie kroimy na kawałki 3cm i smażymy na oliwie, cebulce dymce i czosnku. Po chwili dodajemy odrobine pasty miso i pomidor obrany ze skórki. Na koniec dodajemy  posiekaną pietruszkę .

 

Mus

  • Jabłko 4 plasterki 0,5cm
  • 2 plastry fenkułu
  • Limonka
  • Pasta miso
  • mozzarela
  • Cynamon
  • Sól, pieprz
  • Papryka słodka
  • Szczypta cayenne

Smażymy jabłko z fenkułem, następnie blendujemy, dodajemy odrobinę mozzarelli, pasty miso, pieprzu cayenne, limonki i cynamonu. Przecieramy przez sito.

 

Fenkuł

Wykrawamy ćwiartkę, przyprawiamy czosnkiem, pieprzem, oliwą i solą i zapiekamy 15 min w temp. 210 stopni.

Na talerz wykładamy fenkuł, obok wyciskamy mus i nakładamy ośmiornicę razem z sosem powstałym przy smażeniu.

 

Mariusz Komenda

Faszerowane pomidory

  • 3 pomidory
  • mozzarella
  • pietruszka
  • rozmaryn
  • gruszka, jabłko
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa
  • ocet
  • pomarańcza 2 plasterki
  • cebula dymka
  • por
  • fenkuł 2 plasterki
  • sól, pieprz

Wydrążyć pomidory, mozzarellę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Na patelni przysmażyć miąższ z wydrążonych pomidorów, dodać gruszkę pokrojoną w kostkę, czosnek i cebulę dymkę pokrojoną w kostkę i pokrojony por. Farsz wymieszać z zamarynowanym wcześniej serem mozzarella. Nadziewać pomidory i zapiekać w temp. 180 stopni przez około 20 minut.

Pietruszkę, szczypiorek zmiksować, dodać oliwę, pół jabłka, zmiksować ponownie, dodać łyżkę octu. Pomarańcze karmelizować w cukrze. Upieczone pomidory wykładać na talerz w towarzystwie sosu, karmelizowanych pomarańczy i chipsa z fenkułu. (Na oleju usmażyć 2 plasterki fenkułu, aż będą chrupiące jak chipsy).

 

 

Dorota Wiśniewska

Udko nadziewane, puree z bobu, sos

  • Noga z koguta/kurczaka
  • skrzydełka 2
  • białe wino
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół paczki bobu
  • cykoria
  • dymka
  • bób
  • boczniaki 2
  • sok z marynaty boczniaków
  • chili
  • 2 żółtka
  • pasta miso
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • kawałek piersi z kurczaka
  • bazylia

Sos:

Wrzucamy skrzydełka na patelnię, podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekaną dymkę, podlewamy białym winem, dodajemy boczniaki, chili, pastę miso, liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy solą, gotujemy pół godziny. Następnie cedzimy, na parze wodnej ubijamy 2 żółtka i dolewamy do sosu, żeby się zagęścił. Usuwamy kości z nogi.

Farsz:

Mielimy pierś kurczaka, dodajemy żółtko, bazylię, mieszamy i nadziewamy tym udko. Zawijamy je w folię i wsadzamy do gotującej się wody na 25-30 minut. Wyjmujemy i wsadzamy na patelnię do obsmażenia skórki na oliwie. Gotujemy bób w osolonej wodzie około 10 minut, blendujemy, dodajemy sól, pieprz i oliwę z oliwek, przecieramy przez sito. Po obsmażeniu kroimy udko na kawałki. Na talerz najpierw dajemy puree z bobu, na nie kawałek udka, polewamy sosem.

 

Krystian Pawlik
Schab w sosie pomidorowo – grzybowym, surówka

  • Schab 0,5 kg
  • pomidorki koktajlowe 2 gałązki
  • 2 pomidory zwykłe
  • bazylia, kolendra, pietruszka
  • cykoria
  • rzodkiewka
  • sałata
  • cebula dymka
  • papryczka chili
  • boczniaki 8
  • ser kozi
  • pasta miso
  • sól, pieprz, curry, słodka papryka
  • oliwa, ocet winny

Schab oczyszczamy, skrapiamy oliwą, solimy i wrzucamy na gorącą patelnię, podsmażamy z każdej strony do zrumienienia. Wkładamy następnie do piekarnika o nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Kroimy dymkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy siekane chili, krojone grzyby oraz pokrojone pomidorki koktajlowe i zwykłe. Smażymy wszystko na oliwie. Przyprawiamy kolendrą, bazylią, pietruszką, curry, słodką papryką, pieprzem i solą. Następnie dodajemy ser kozi 50 g i łyżeczkę pasty miso. Szatkujemy dymkę, cykorię i sałatę oraz rzodkiewkę, dolewamy do tego oliwę, odrobinę pasty miso i bazylię, dodajemy jeszcze odrobinę octu winnego.
Na talerz wykładamy sos, na niego pokrojony na kawałki schab, dookoła układamy podsmażone wcześniej grzyby i plastry pomidorów. Na koniec dodajemy surówkę.

 

Marlena Cichocka
Kremowe ziemniaczki z sosem pomidorowym, jarmużem i krewetką

  • 3 krewetki
  • 2 ziemniaki
  • mascarpone
  • 3 garści jarmużu
  • zielony pieprz w zalewie
  • pół pora
  • 200 ml pasaty pomidorowej
  • świeży pomidor
  • świeży tymianek
  • zioła prowansalskie suszone
  • 100 g masła
  • sól pieprz
  • dymka
  • cytryna


Ziemniaczki pokrój na kwadraty 5mm, podsmaż na maśle, aż będą lekko złote. Mascarpone wymieszaj z wodą na konsystencję śmietany. Ziemniaki przełóż do garnka, zalej mascarpone, dorzuć kilka listków tymianku, szczyptę soli i duś, aż ziemniaki zmiękną. Jarmuż posiekaj i podsmaż z łyżką posiekanego pora, polej sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. W garnuszku podsmaż drugą łyżkę pora i zalej passatą pomidorową, dopraw tymiankiem, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, szczyptą cukru. Podduś, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na patelni podsmaż łyżkę posiekanej dymki, dorzuć dużą łyżkę zgniecionego zielonego pieprzu z zalewy, zalej mascarpone z wodą i dorzuć łyżkę samego mascarpone. Na oliwie usmaż posolone krewetki po 2 minuty z każdej strony. Na talerzu wyłóż ziemniaczki, na to jarmuż i krewetkę, obok wyłóż sos pomidorowy i odrobinę sosu pieprzowego.

 

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix