Przepisy z V odcinka - Bardzo (nie)słodka chwila!

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Przepisy z V odcinka - Bardzo (nie)słodka chwila!
MasterChef 

Ola Juszkiewicz

Mega czekoladowe brownie:

  • stewia
  • syrop z agawy
  • czekolada gorzka
  • masło
  • kakao
  • jaja

W 100 ml wody rozpuścić łyżeczkę stewii i 2 łyżki syropu z agawy. Zagotować. Na gotującą się wodę położyć metalową miskę i w tej kąpieli rozpuść 250 g czekolady i 280 g masła. Po rozpuszczeniu odstawić na chwilę do wystudzenia. Następnie wlać wodę z cukrami. Dodać do masy 80 g kakao i cały czas miksować. Dodawać po kolei 3 jajka nie przerywając miksowania. Rozgrzać piekarnik do 185 stopni góra dół, keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przelać do niej powstałą masę i piec około 35 minut.

Mus z czerwonej porzeczki i jeżyn

  • czerwona porzeczka
  • jeżyny

2 szklanki czerwonej porzeczki oraz szklankę jeżyn wrzucić do rondelka, wlać 3 łyżki wody, gotować ok. 20 minut, następnie gorące owoce przetrzeć przez sito. Powstałym musem polać brownie.

Mango dla pani Magdy

  • mango
  • mięta
  • pomarańcza
  • limonka
  • imbir

Połowę mango pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera, dodać 5 listków mięty, pół wyfiletowanej pomarańczy, łyżkę soku z limonki i pół łyżeczki startego imbiru, wszystko zmiksować do uzyskania masy, w której nadal będą wyczuwalne kawałki mango. Podawać z brownie.

 

Asia Gawłowska

Tartaletki z pastą orzechów włoskich i daktyli, z kremem patisierre i czerwonymi porzeczkami

  • 150 g mąki,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki stewii,
  • jedno żółtko

Ciasto zagnieść na jednolitą masę i wstawić do lodówki na około pół godziny.

Dwie garści namoczonych daktyli posiekać z dwiema garściami orzechów włoskich.

Krem:

  • mleko
  • laska wanilii
  • jaja
  • skrobia ziemniaczana

W garnku zagotować pół litra mleka z ziarnami z jednej laski wanilii. W osobnej misce ubić 2 żółtka z łyżką skrobi ziemniaczanej, zagotowane mleko przecedzić przez sitko i odrobinę mleka dolać do żółtek ze skrobią. Masę jajeczną ze skrobią wlać do pozostałego mleka i na wolnym ogniu gotować do uzyskania konsystencji budyniu, cały czas mieszając. Włożyć do lodówki, żeby budyń stężał.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć je do foremek tartaletek i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni ok 15 -20 minut. Na dno upieczonej tartaletki wyłożyć masę z daktylów i orzechów, na wierzch krem patissiere i udekorować czerwonymi porzeczkami.

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

kiedy będzie masterchef junior ? ;)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Moja mama chciała by zrobić to brownie!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          I jeszcze przepis na gulasz wg Michela
          Bardzo prosimy!!!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Czy ten czekoladowiec jest bez maki?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Dokładnie, bardzo prosimy o przepis na bigos z 25 składnikami.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      No ja też!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          A daktyli nie było czasem w przepisie

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Słusznie... Przepis oszukany trochę

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  No właśnie były daktyle!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      A gdzie przepis na bigos?

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                          tvnpix