Przepisy z V odcinka: DOGRYWKA

MasterChef
MasterChef

Grzesiek Zawierucha

Kurczak w mleku kokosowym

  • Pierś z kurczaka
    • mąka ziemniaczana
      • olej kokosowy
        • czerwone curry
          • sos sojowy
            • puszka mleka kokosowego
              • trawa cytrynowa
                • liście limonki (kafir)
                  • papryka żółta i czerwona
                    • czosnek, szalotka
                      • olej roślinny
                        • kmin rzymski
                          • tajska bazylia
                            • kokos, wiórki kokosowe

                              Na gorącej patelni roztapiamy 2 łyżki oleju kokosowego. Kurczaka kroimy w kawałki, posypujemy go mąką ziemniaczaną, obsmażamy go bardzo krótko. Na osobnej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, czosnek, trawę cytrynową, liście limonki oraz kawałki obu papryk. Dodajemy odrobinę przyprawy curry i kminu rzymskiego. Wrzucamy wcześniej obsmażonego kurczaka, zalewamy mlekiem kokosowym, dusimy przez 20 minut. Doprawiamy do smaku sosem sojowym. Na koniec ścieramy świeży kokos i dodajemy do dania.

                              Serwujemy w głębokim talerzu, ozdabiamy tajską bazylią i wiórkami kokosowymi.

                              Mateusz Kopciuch

                              Zielone pierogi z truskawkami i miętą

                              • 200 g mąki
                                • 75 ml wody
                                  • chlorella
                                    • masło
                                      • truskawki
                                        • cukier
                                          • mięta
                                            • śmietana 36%

                                              W rondelku rozpuszczamy w wodzie 2 łyżki masła, nie doprowadzamy do wrzenia, ale płyn ma być ciepły. Do naczynia wsypujemy mąkę i szczyptę chlorelli, mieszamy. Wszystkie składniki łączymy w misce. Jak się połączą, to na blacie wyrabiamy ciasto ok. 5 minut. Ciasto ma się lepić do dłoni i być miękkie. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do odpoczynku.

                                              Do rondelka wsypujemy 100g cukru, delikatnie go karmelizujemy i dodajemy truskawki pokrojone w ćwiartki i posiekane liście mięty, lekko podlewamy wodą. Całość konfitujemy około 5 minut, ważne, żeby truskawki się nie rozleciały. Truskawki przecedzamy przez sito, a płyn wlewamy do osobnego naczynia. Odwijamy ciasto z folii, dzielimy na pół, wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy koła, nakładamy farsz truskawkowy, zlepiamy pierogi. Gotujemy je we wrzącej wodzie 2 minuty od czasu wypłynięcia. Na talerz wykładamy skonfitowane truskawki, na nie kładziemy pierogi. Dekorujemy bitą śmietaną, liśćmi mięty i syropem z truskawek z odcedzenia.

                                              Ksawery Rajter

                                              Ravioli ze szparagami i mascarpone

                                              • 100 mąki 00
                                                • 2-3 żółtka
                                                  • pęczek szparagów
                                                    • mascarpone
                                                      • kostka masła
                                                        • pęczek szałwii
                                                          • 50 g orzechów makadamia
                                                            • troszkę białego wina
                                                              • oliwa z oliwek
                                                                • sól, pieprz
                                                                  • bazylia

                                                                    Do mąki wbijamy żółtka i zagniatamy na twarde ciasto. Jeśli jest mało elastyczne, dodajemy krople wody. Na koniec dodajemy łyżkę oliwy, tak zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Główki szparagów blanszujemy i rozdrabniamy na małe kawałeczki, mieszamy je z mascarpone, dodajemy kilka świeżych listków bazylii utartych w moździerzu, doprawiamy solą i pieprzem. W małym rondlu rozpuszczamy kostkę masła i podgrzewamy na średnim ogniu, aż przestanie się pienić i otrzymamy zapach palonego masła. Rozdrobnione orzechy makadamia prażymy na suchej patelni. Wyjmujemy ciasto, wałkujemy na cieniutkie płaty. Nadzienie układamy w 2 cm odstępach na makaronie i drugim płatem makaronu przykrywamy ravioli. Tam, gdzie nie ma nadzienia, smarujemy wodą, żeby się skleiło. Wycinamy kwadraty (lub koła). Gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną i będą al dente około 7 minut. Kilka łyżek palonego masła dajemy na patelnię i dorzucamy garść listków szałwii. Po chwili dodajemy kilka surowych główek szparagów, podlewamy winem i redukujemy.

                                                                    Wykładamy na talerz ravioli, podlewamy kroplą oliwy, żeby się nie skleiły. Na ravioli kładziemy szparagi z palonego masła, polewamy 2 łyżkami palonego masła i posypujemy prażonymi orzechami.

                                                                    Krystian Pawlik

                                                                    Niezłe jaja, czyli ciastko czekoladowe z kremem owocowym i mascarpone

                                                                    • Czekolada 72% 125 g
                                                                      • masło 100 g
                                                                        • zaparzona kawa (płyn 80 g)
                                                                          • 4 jajka
                                                                            • cukier
                                                                              • maliny, jeżyny, wiśnie
                                                                                • pomarańcza
                                                                                  • ser mascarpone ok. 500g

                                                                                    Czekoladę, masło oraz kawę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, białka ubijamy osobno. Masę czekoladową przelewamy do żółtek, dodajemy ubite białka. Mieszamy wszystko. Na blachę wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Na patelni karmelizujemy owoce z cukrem, następnie je blendujemy i przecieramy przez sitko. Taki mus owocowy dodajemy do serka mascarpone i ubijamy. Dodatkowo ubijamy sam serek mascarpone z cukrem. Z upieczonego ciasta wycinamy krążki o średnicy około 10 cm. Przekładamy kremami. Na wierzch dajemy karmelizowane pomarańcze oraz maliny i jeżyny luzem.

                                                                                    Hubert Paluch

                                                                                    Pierogi z parmezanem

                                                                                    • Woda
                                                                                      • mąka
                                                                                        • parmezan
                                                                                          • mięso z indyka
                                                                                            • pietruszka
                                                                                              • liście botwinki
                                                                                                • szczypiorek
                                                                                                  • majeranek
                                                                                                    • słodka papryka
                                                                                                      • sól
                                                                                                        • śmietana 36%
                                                                                                          • masło
                                                                                                            • rzodkiewka

                                                                                                              Robimy ciasto na pierogi. Zaparzamy mąkę z wodą i wyrabiamy ciasto do gładkości. Na sam koniec dodajemy trochę masła, żeby dodać mu smaku. Mięso kroimy w kosteczkę, smażymy na oleju z solą i pietruszką. Gotowe ciasto wałkujemy, wycinamy ringiem krążki. Nakładamy do krążków podsmażone mięso, starty parmezan i troszeczkę masła. Lepimy pierogi. W międzyczasie robimy sos na bazie śmietany, masła, parmezanu i pietruszki. Blanszujemy liście z botwinki i kroimy rzodkiewkę w kółka. Pierogi gotujemy we wrzątku, gotujemy od czasu wypłynięcia na powierzchnię przez 2 minuty.

                                                                                                              Na dno talerza kładziemy blanszowane liście botwinki, na nie rzucamy pierogi, na pierogi dajemy sos, ozdabiamy pokrojoną rzodkiewką i szczypiorkiem.

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                              Zofia Szawernowska: "Małgosia się bała. Wcale jej się nie dziwię"

                                                                                                              Zofia Szawernowska: "Małgosia się bała. Wcale jej się nie dziwię"

                                                                                                              Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

                                                                                                              Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

                                                                                                              Skazana 3 PRZED EMISJĄ W TV: Alicja oskarża Hepnera o handel kobietami

                                                                                                              Skazana 3 PRZED EMISJĄ W TV: Alicja oskarża Hepnera o handel kobietami

                                                                                                              Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                                                              Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                                                              Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u Kuby Wojewódzkiego! "Nic dodać, nic ująć"!

                                                                                                              Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u Kuby Wojewódzkiego! "Nic dodać, nic ująć"!

                                                                                                              W marcu TVN Warner Bros. Discovery wyprzedził konkurencję

                                                                                                              W marcu TVN Warner Bros. Discovery wyprzedził konkurencję

                                                                                                              Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                              Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                              "Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?

                                                                                                              "Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?