Przepisy z V odcinka - Wielkie grillowanie!

Image_1024 (24).jpg
Image_1024 (24).jpg

Ola i Rafał - czerwoni

Pstrąg grillowany w całości:

-pstrąg,

-łyżka masła,

-łyżka oliwy,

-łyżka posiekanej natki pietruszki,

-ząbek czosnku,

-plaster pomarańczy,

-plaster cytryny,

-pół kopru włoskiego,

-garść winogron zielonych i czerwonych,

-wyfiletowana pomarańcza,

-pieczona papryka czerwona,

-pół obranej kalarepy,

-winegret pomarańczowy,

-sól, pieprz,

-musztarda dijon

Pstrąga nacieramy solą, do środka wkładamy masło wymieszane z solą, pierzem, czosnkiem i pietruszką. Dokładamy plaster pomarańczy i cytryny i plaster fenkułu. Pstrąga smarujemy oliwą, zawijamy w folię aluminiową w papilot. Pieczemy na grillu 10 minut z każdej strony. Winogrona kroimy na pół, dodajemy posiekaną obraną kalarepę i posiekany fenkuł oraz wyfiletowaną pomarańczę i grillowaną paprykę.

Robimy winegret: mieszamy łyżkę musztardy miodowej z sokiem z połowy pomarańczy, doprawiamy solą i pierzem i mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Serwujemy z cząstką cytryny.

Karkówka w marynacie musztardowej

-karkówka

-musztarda miodowa i francuska

-ocet winny

-sól,pieprz

Plaster karkówki marynujemy w łyżce musztardy miodowej i gruboziarnistej (francuskiej), dolewamy łyżkę octu winnego, solimy, pieprzymy i odstawiamy na godzinę. Po godzinie grillujemy 15 minut.

Coleslaw do karkówki

-pół główki czerwonej i pół główki białej kapusty,

-3 marchewki,

-cebula,

-jabłko,

-garść pestek granatu,

- majonez, (jajo,musztarda,sok z cytryny,ocwt winny czerwony,sól,pieprz,olej)

-łyżeczka sosu worcestershire

Kapusty szatkujemy, a marchewkę, cebulę i jabłko trzemy na tarce na grubych oczkach. Robimy majonez: do wysokiego kielicha od blendera wbijamy całe jajko, 2 łyżki musztardy, łyżkę soku z cytryny, łyżkę octu winnego czerwonego, sól, pieprz i szklankę oleju. Zblendować od samego dołu, stopniowo podnosząc blender do góry do uzyskania konsystencji majonezu. Majonez wymieszać ze składnikami na colesława.

Kofty wołowe

-pół kg tłustego mięsa wołowego,

-jedna duża cebula,

-4-5 ząbków czosnku,

-po garści pietruszki zielonej, kolendry, mięty, tymianku

-sól,pieprz,ostra papryka w proszku

Wszystkie składniki mielimy w maszynce na grubych oczkach. Mięso wyrabiamy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ostrą papryką. Na metalowych szpadkach formujemy podłużne kiełbaski, grillujemy 10 minut, po 5 minutach, można przewrócić na druga stronę.

Tzatziki do koft

-ogórki

-sól,pieprz

-jogurt grecki

-czosnek

-cytryna

-miętaOgórek myjemy i tarkujemy na grubych oczkach, dodajemy łyżeczkę soli, odstawiamy do puszczenia soków. Po 15 minutach odsączamy przez ściereczkę lub gazę. Dodajemy jogurt grecki, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, sól, pieprz, łyżkę soku z cytryny, porwaną miętę, wszystko mieszamy.

Ajvar

-grillowana papryka czerwona,

-grillowany pomidor,

-grillowana połowa główki czosnku,

-oliwa z oliwek,

-oregano,

-mięta,

-pietruszka natka,

-tymianek,

-pół papryczki chili

-sól,pieprz

Wszystko blendujemy na jednolita masę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z koftami.

Pieczarki faszerowane kozim serem

-pieczarki

-ser kozi

-zioła prowansalskie

-tymianek

-sól,pieprz

Z pieczarek wydrążamy środki, odcinamy nóżki. Nóżki przekładamy do malaksera, dodajemy do nich 100 g sera koziego, doprawiamy ziołami prowansalskimi, tymiankiem, solą i pieprzem, wszystko miksujemy. Uzyskaną masą wypełniamy wydrążone pieczarki, grillujemy pod przykryciem ok. 10 minut.

Karolina i Janek – pomarańczowi

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem

  • pierś z kurczaka,
    • czerwona papryka,
      • żółta papryka,
        • czerwona cebula,
          • świeży ananas,
            • musztard miodowa,
              • papryczka chili
                • sól,pieprz

                  Kurczaka kroimy w grubą kostkę, ananasa też w kostkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy musztardą miodową z drobno posiekaną papryczką chili. Paprykę i cebulę kroimy na grube kawałki. Na patyczek nadziewamy kurczaka, papryki, cebulę, ananasa na przemian, żeby było kolorowo. Smażymy na grillu po 10 minut z każdej strony.

                  Salsa do szaszłyków

                  • czerwona papryka,
                    • żółta papryka,
                      • pół granatu,
                        • czerwona cebula,
                          • mięta,
                            • sok z ananasa,
                              • musztarda miodowa,
                                • sól, pieprz

                                  Papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę, miętę siekamy, dodajemy łyżkę musztardy, łyżkę soku z ananasa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

                                  Polędwica wołowa marynowana w świeżym tymianku, chipsy z ziemniaków

                                  • 20 dag polędwicy wołowej,
                                    • czosnek,
                                      • pół kostki masła,
                                        • 1/3 doniczki tymianku,
                                          • 2 ziemniaki,
                                            • rozmaryn suszony,
                                              • oliwa
                                                • sól

                                                  Polędwice czyścimy z błon, marynujemy w świeżym posiekanym tymianku i w oliwie. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki, skrapiamy oliwą, 2 szczyptami soli i szczyptą suszonego rozmarynu. Polędwicę wrzucamy na rozgrzanego grilla, smażymy po 3 minuty z każdej strony na krwisto. Ściągamy z grilla i dajemy odpocząć ok. 5 minut. Na końcu dajemy kawałek masła czosnkowego na górę steka. Na końcu doprawiamy szczyptą soli. Ziemniaki kładziemy na grilla. Roztapiamy masło z czosnkiem i tym smarujemy ziemniaki, następnie pieczemy je na grillu po 5 minut na każdej strony do uzyskania brązowego koloru.

                                                  Dodatek do steka

                                                  Do rozpuszczonego masła z czosnkiem dodajemy łyżkę musztardy i mieszamy.

                                                  Pstrąg z sosem tzatziki

                                                  • pstrąg,
                                                    • 50 g masła,
                                                      • pół pęczku kopru,
                                                        • 2 plastry cytryny,
                                                          • 2 ogórki świeże gruntowe,
                                                            • jogurt grecki,
                                                              • czosnek,
                                                                • sól

                                                                  Nacieramy pstrąga solą. Rozpuszczamy masło z czosnkiem i marynujemy w tym pstrąga. Dodajemy porwany koper do środka pstrąga i 2 plastry cytryny. Zamykamy pstrąga w folii i pieczemy na grillu po 4 minuty z każdej strony.

                                                                  Ogórek kroimy w drobną kosteczkę, dajemy do miseczki, do tego 3 posiekane łodygi kopru, wyciśnięty ząbek czosnku, jogurt, sól do smaku, mieszamy.

                                                                  Diana i Adrian - żółci

                                                                  Szaszłyki z kurczakiem

                                                                  • pierś z kurczaka,
                                                                    • woda mineralna gazowana,
                                                                      • papryka czerwona,
                                                                        • cebula biała,
                                                                          • pomidor czerwony
                                                                            • sól,pieprz
                                                                              • masło

                                                                                Kroimy kurczaka na mniejsze kostki, kroimy cebule w piórka, paprykę w dużą kostkę, kurczaka zalewamy wodą mineralną z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na pół godziny. Pomidory kroimy w ćwiartki. Po pół godzinie nabijamy na patyczki kurczaka, paprykę, cebulę, pomidora. Grillujemy ok. 20 minut. W trakcie grillowania szaszłyk smarujemy masłem.

                                                                                Surówka z białej kapusty

                                                                                • główka białej kapusty,
                                                                                  • 2 marchewki,
                                                                                    • papryka czerwona,
                                                                                      • oliwa z oliwek,
                                                                                        • ocet jabłkowy,
                                                                                          • ocet winny biały,
                                                                                            • pieprz, sól, cukier,
                                                                                              • mięta,
                                                                                                • pietruszka naciowa

                                                                                                  Wycinamy głąb z kapusty, szatkujemy, ścieramy marchewkę do miski z kapustą, kroimy zioła, solimy, pieprzymy, dodajemy cukier i ocet. Zagniatamy mocno kapustę, żeby straciła objętość.

                                                                                                  Salsa

                                                                                                  • 2 pomidory,
                                                                                                    • pół czerwonej cebuli,
                                                                                                      • natka pietruszki,
                                                                                                        • oliwa,
                                                                                                          • sól, pieprz,
                                                                                                            • pół papryki czerwonej

                                                                                                              Pomidor kroimy w drobną kostkę, cebulkę też, zioła siekamy, paprykę też w drobną kostkę, dodajemy sól, pieprz, oliwę, wszystko mieszamy.

                                                                                                              Pstrąg

                                                                                                              • pstrąg,
                                                                                                                • 20 g masła,
                                                                                                                  • natka pietruszki,
                                                                                                                    • sól, pieprz,
                                                                                                                      • cytryna

                                                                                                                        Usuwamy z pstrąga skrzela, wydłubujemy oczy, do środka dajemy posiekaną pietruszkę, masło, 2 plastry cytryny, doprawiamy solą i pieprzem z zewnątrz i w środku. Grillujemy po 5 minut z każdej strony. Na koniec na pstrąga kładziemy kawałek cytryny.

                                                                                                                        Majonez

                                                                                                                        • jajko,
                                                                                                                          • łyżeczka musztardy,
                                                                                                                            • pół ząbku czosnku,
                                                                                                                              • 150 ml oleju rzepakowego
                                                                                                                                • sól,pieprz

                                                                                                                                  Jajko wbijamy do kielicha, dodajemy musztardę, pół ząbku czosnku, blendujemy. Po ujednoliceniu masy dolewamy małym strumieniem olej do zgęstnienia. Doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                                                                                  Burger

                                                                                                                                  • grzyby portobello,
                                                                                                                                    • pomidor,
                                                                                                                                      • wołowina,
                                                                                                                                        • cebula duża,
                                                                                                                                          • czosnek,
                                                                                                                                            • pół kostki masła,
                                                                                                                                              • jajko sadzone,
                                                                                                                                                • ser cheddar,
                                                                                                                                                  • majonez z przepisu powyżej
                                                                                                                                                    • oliwa
                                                                                                                                                      • sól,pieprz

                                                                                                                                                        Obcinamy nóżkę z grzybów, kapelusz nacinamy, nacieramy oliwą, dodajemy sól i grillujemy z obu stron po 5 minut.

                                                                                                                                                        Mielimy wołowinę z cebulą i czosnkiem, dodajemy masło do środka, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze ugniatamy. Formujemy kotleciki na wysokość 2,5 cm. Smażymy na grillu 8 minut z każdej strony. Składamy burgera: grzyby, majonez, mięso, pomidor, plaster cheddara, pomidor, jajko sadzone, majonez, grzyb, przebijamy patyczkiem do szaszłyków.

                                                                                                                                                        Burgera podajemy z kapustą i szaszłykiem a pstrąga z salsą.

                                                                                                                                                        Sylwia i Tomek S. - zieloni

                                                                                                                                                        Szaszłyk kolorowy

                                                                                                                                                        -pierś z kurczaka,

                                                                                                                                                        -boczek świeży,

                                                                                                                                                        -cebula,

                                                                                                                                                        -3 rodzaje papryki,

                                                                                                                                                        -cukinia,

                                                                                                                                                        -sól,

                                                                                                                                                        -olej,

                                                                                                                                                        -papryka słodka

                                                                                                                                                        Wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę, umieszczamy w misce, marynujemy w słodkiej papryce, soli i oleju. Nabijamy na patyczek. Grillujemy ok. 15 minut.

                                                                                                                                                        Musztarda z grillowanej papryki

                                                                                                                                                        -papryka czerwona i żółta,

                                                                                                                                                        -100 ml oliwy z oliwek,

                                                                                                                                                        -sól, pieprz,

                                                                                                                                                        -garść rukoli,

                                                                                                                                                        -łyżeczka octu winnego

                                                                                                                                                        Z papryk wycinamy środek, kroimy na części, grillujemy, aż skóra będzie przypalona. Ściągamy paprykę, wkładamy do miski i przykrywamy folią aluminiową tak, by skórka sama odeszła od papryki. Po około 15 minutach ściągamy skórę, wrzucamy wszystkie składniki do blendera, blendujemy na gładką masę.

                                                                                                                                                        Burger

                                                                                                                                                        -wołowina

                                                                                                                                                        -boczek

                                                                                                                                                        -cebula

                                                                                                                                                        -musztarda francuska

                                                                                                                                                        -sól,pieprz

                                                                                                                                                        Mięso wołowe mielimy wraz z boczkiem w proporcjach 70/30. Cebulę białą też mielimy, dodajemy dużą łyżkę musztardy francuskiej, doprawiamy solą i pierzem. Formujemy kotleciki na burgery i grillujemy 10 minut z każdej strony.

                                                                                                                                                        Sałatka z fasoli czerwonej

                                                                                                                                                        -pół puszki fasoli,

                                                                                                                                                        -garść kolendry,

                                                                                                                                                        -garść natki pietruszki,

                                                                                                                                                        -sok z cytryny,

                                                                                                                                                        -pół łyżeczki imbiru,

                                                                                                                                                        -½ posiekanej papryczki chili,

                                                                                                                                                        -100 ml oliwy z oliwek

                                                                                                                                                        Fasolę odsączamy, płuczemy pod wodą, wrzucamy do miski. Dodajemy posiekane zioła, posiekane chili i resztę składników. Całość mieszamy.

                                                                                                                                                        Sałatka z serem halloumi

                                                                                                                                                        -garść szpinaku,

                                                                                                                                                        -garść rukoli,

                                                                                                                                                        -pół serka halloumi,

                                                                                                                                                        -garść owocu granatu,

                                                                                                                                                        -2 łyżki sosu sojowego,

                                                                                                                                                        -łyżka miodu,

                                                                                                                                                        -sól, pieprz,

                                                                                                                                                        -sok z połowy cytryny

                                                                                                                                                        Halloumi kroimy na plastry i grillujemy po 5 minut z każdej strony. Szpinak, rukolę wrzucamy do miski, dorzucamy pozostałe składniki i ziarenka granatu ze zgrillowanym serem, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

                                                                                                                                                        Pstrąg

                                                                                                                                                        Marynata:

                                                                                                                                                        -garść pietruszki,

                                                                                                                                                        -100 ml oliwy z oliwek,

                                                                                                                                                        -pół łyżeczki imbiru,

                                                                                                                                                        -pół posiekanego chili,

                                                                                                                                                        -pół cytryny,

                                                                                                                                                        -¼ kostki masła,

                                                                                                                                                        -kilka listków szałwii,

                                                                                                                                                        -garść tymianku

                                                                                                                                                        Cytrynę kroimy na plastry i grillujemy. Pietruszkę i chili siekamy, wrzucamy do miseczki, zalewamy oliwą, dodajemy sok z połowy cytryny, imbir, skórkę z połowy cytryny. Masło rozcieramy z posiekaną szałwią. Rybę nacinamy i nacieramy ją całą marynatą. W nacięcia wsmarowujemy szałwiowe masło, do środka wkładamy tymianek oraz grillowną cytrynę. Całość smażymy na folii aluminiowej po 5 minut z każdej strony.

                                                                                                                                                        Sałatka do pstrąga

                                                                                                                                                        -3 pomidorki koktajlowe,

                                                                                                                                                        -garść koperku,

                                                                                                                                                        -garść kolendry,

                                                                                                                                                        -oliwa z oliwek,

                                                                                                                                                        -ząbek czosnku,

                                                                                                                                                        -sól, pieprz

                                                                                                                                                        Na patelni blanszujemy pomidory w oliwie, czosnku, dorzucamy posiekane zioła, po kilku sekundach ściągamy z patelni na talerz.

                                                                                                                                                        Asia i Joasia – fioletowe

                                                                                                                                                        Karminadle z grilla

                                                                                                                                                        -1kg karkówki wieprzowej,

                                                                                                                                                        -cebula,

                                                                                                                                                        -majeranek,

                                                                                                                                                        -sól, pieprz,

                                                                                                                                                        -musztarda dijon

                                                                                                                                                        Mięso przepuścić przez maszynkę, dodać dużą łyżkę musztardy. Cebulkę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dosypać łyżeczkę majeranku, doprawić solą i pierzem, wszystko wymieszać. Uformować kulki.

                                                                                                                                                        Smażyć na grillu po 5 minut z każdej strony, żeby mięso było soczyste

                                                                                                                                                        Szaszłyki z kurczaka z kiełbasą i pieczarkami

                                                                                                                                                        -pierś z kurczaka

                                                                                                                                                        -sól,pieprz

                                                                                                                                                        -papryka słodka

                                                                                                                                                        -pieczarki

                                                                                                                                                        -kiełbasa

                                                                                                                                                        Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę, przyprawić solą, pierzem, papryką słodką. Pieczarki pokroić w kawałki, a kiełbaskę w talarki. Nabić na patyczek i smażyć na grillu po 5 minut z każdej strony.

                                                                                                                                                        Smażone ziemniaczki z tymiankiem i kozim serem

                                                                                                                                                        -ziemniaki

                                                                                                                                                        -oliwa

                                                                                                                                                        -sól,pieprz,tymianek

                                                                                                                                                        -kozi ser

                                                                                                                                                        -oliwa koperkowa

                                                                                                                                                        Ziemniaki pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlać troszeczkę oliwy, dodać sól i tymianek. Smażyć do zarumienienia skórki. Po usmażeniu ziemniaczków pokruszyć na nie kozi ser zamarynowany w oliwie koperkowej.

                                                                                                                                                        Sos tzatziki

                                                                                                                                                        -3 ogórki gruntowe,

                                                                                                                                                        -jeden gęsty jogurt grecki,

                                                                                                                                                        -garść kopru,

                                                                                                                                                        -2 ząbki czosnku,

                                                                                                                                                        -sól, pieprz

                                                                                                                                                        Ogórki obrać, zetrzeć na grubych oczkach na tarce, dodać jogurt grecki, sól, pieprz, posiekany czosnek i posiekaną garść koperku. Wymieszać.

                                                                                                                                                        Surówka z młodej kapusty, marchewki i koperku

                                                                                                                                                        -połówka młodej kapusty,

                                                                                                                                                        -marchewka,

                                                                                                                                                        -garść koperku,

                                                                                                                                                        -połowa soku z cytryny,

                                                                                                                                                        -sól,pieprz,

                                                                                                                                                        -cukier do smaku,

                                                                                                                                                        -łyżka oliwy

                                                                                                                                                        Poszatkować kapustę, marchewkę zetrzeć na tarce, posiekać koperek. Kapustę wrzucić do miski, sypać solą i cukrem. Poczekać, aż kapusta puści soki, dodać łyżkę oliwy, sok z cytryny, wymieszać wszystko razem, doprawić wg uznania.

                                                                                                                                                        Pstrąg

                                                                                                                                                        -pstrąg

                                                                                                                                                        -masło

                                                                                                                                                        -czosnek

                                                                                                                                                        -koperek

                                                                                                                                                        -cytryna

                                                                                                                                                        -sól

                                                                                                                                                        Do środka pstrąga dodać 2 łyżki masła, posiekany ząbek czosnku, dużą łyżkę posiekanego koperku i plasterek cytryny. Posolić z wierzchu. Smażyć na grillu po 5 minut z każdej strony.

                                                                                                                                                        Kasia i Tomek - niebiescy

                                                                                                                                                        Szaszłyki z kurczakiem, papryką i cukinią

                                                                                                                                                        -piersi z kurczaka

                                                                                                                                                        -papryka słodka,curry

                                                                                                                                                        -sól,pieprz

                                                                                                                                                        -cynamon

                                                                                                                                                        -gałka muszkatołowa

                                                                                                                                                        -jogurt grecki

                                                                                                                                                        -cytryna

                                                                                                                                                        4 piersi kurczaka pociąć w kostkę, wrzucić do miski, dodać przyprawy: paprykę słodka łyżeczkę, curry łyżeczka, sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół opakowania jogurtu greckiego, sok z połowy cytryny. Kurczaka marynować w tym 20 minut. Nadziać na patyki cukinię w plasterkach, paprykę pokrojoną w kostkę i kawałki kurczaka. Grillować do zarumienienia kurczaka.

                                                                                                                                                        Karkówka

                                                                                                                                                        -karkówka

                                                                                                                                                        -pieprz,sól

                                                                                                                                                        -papryka ostra

                                                                                                                                                        -musztarda miodowa

                                                                                                                                                        -sos Worcestershire

                                                                                                                                                        2 duże kawałki karkówki pociąć w 2 cm plastry, włożyć do miski. Marynata: pieprz, sól, papryka ostra, musztarda miodowa 5 łyżek, sos Worcestershire. Włożyć karkówkę do marynaty na 20 minut. Potem grillować do zbrązowienia mięsa.

                                                                                                                                                        Pstrąg

                                                                                                                                                        -pstrąg,

                                                                                                                                                        -3 plasterki cytryny,

                                                                                                                                                        -garść koperku i natki pietruszki,

                                                                                                                                                        -łyżka masła,

                                                                                                                                                        -łyżka oliwy z oliwek,

                                                                                                                                                        -sól, pieprz

                                                                                                                                                        Pstrąga w środku posolić i popieprzyć. Włożyć plasterki cytryny, zioła i masło. Z zewnątrz posmarować oliwą. Grillować 5 minut z każdej strony.

                                                                                                                                                        Sałatka z pomarańczy

                                                                                                                                                        -3 pomarańcze,

                                                                                                                                                        -pół granatu,

                                                                                                                                                        -jedna doniczka kolendry,

                                                                                                                                                        -garść pietruszki,

                                                                                                                                                        -3 łyżki soku z cytryny,

                                                                                                                                                        -2 łyżki oliwy z oliwek

                                                                                                                                                        Pomarańcze obrać, wyfiletować, pokroić w kostkę. Dodać pestki granatu i drobno posiekane kolendrę i pietruszkę. Dolać oliwę, sok z cytryny i wszystko razem wymieszać.

                                                                                                                                                        Sałatka arbuzowa

                                                                                                                                                        -pół arbuza,

                                                                                                                                                        -opakowanie sera feta,

                                                                                                                                                        -garść mięty,

                                                                                                                                                        -2 łyżki oliwy,

                                                                                                                                                        -2 łyżki soku z cytryny,

                                                                                                                                                        -sól, pieprz

                                                                                                                                                        Arbuza pokroić w kostkę, pokruszyć fetę i dodać posiekaną miętę. Dolać oliwy i soku z cytryny, doprawić i wymieszać.

                                                                                                                                                        Sos musztardowy do karkówki

                                                                                                                                                        -3 jajka,

                                                                                                                                                        -2 łyżki soku z cytryny,

                                                                                                                                                        -2 łyżki musztardy,

                                                                                                                                                        -2 szklanki oleju,

                                                                                                                                                        -100 g ziarnistej musztardy,

                                                                                                                                                        -sól, pieprz

                                                                                                                                                        Do kielicha blendera wbić całe jajka, dodać sok z cytryny i musztardę, zalać olejem. Zblendować od samego dołu, stopniowo podnosząc blender do góry do uzyskania konsystencji majonezu. Wymieszać z musztardą ziarnistą, doprawić solą i pieprzem do smaku.

                                                                                                                                                        Konfitura z białej cebuli do karkówki

                                                                                                                                                        -5 cebul,

                                                                                                                                                        -szklanka białego wina,

                                                                                                                                                        -szklanka wody,

                                                                                                                                                        -3 łyżki cukru,

                                                                                                                                                        -łyżeczka soli,

                                                                                                                                                        -łyżeczka suszonego tymianku,

                                                                                                                                                        -łyżka oliwy

                                                                                                                                                        Cebule obrać, pokroić w piórka i przesmażyć na oliwie do lekko złotego koloru. Zalać winem, odparować, dodać cukier i sól, podsmażyć do delikatnego skarmelizowania cukru, dodać tymianek, zalać wodą i gotować ok. 15 minut do miękkości.

                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości