Przepisy z VII odcinka - Kaczka!!!

Image_1024 (18).jpg
Image_1024 (18).jpg

Ola Juszkiewicz:

Kaczka po polsku

-kaczka cała

-kasza gryczana

-wątróbka drobiowa

-tymianek,rozmaryn,majeranek

-sól,pieprz

-oliwa z oliwek

-świeży rozmaryn i tymianek

-morele

-jabłka

-żurawina suszona i świeża

-wiśnie

-wiśniówka

-marchew,pietruszka

-szalotka

-podroby z kaczki

-cydr

-syrop klonowy

-masło

-drożdże

-mąka

-borowiki

-śmietana 36%

-Gotujemy woreczek kaszy gryczanej. Na maśle podsmażamy 4 wątróbki drobiowe. Przygotowujemy marynatę do kaczki: łyżeczka tymianku, rozmarynu, majeranku, soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżki oliwy. Wszystko razem mieszamy i bardzo dobrze nacieramy kaczkę marynatą. Pod skórę wkładamy gałązkę rozmarynu i 3 gałązki tymianku.

2 morele, jedno jabłko, garstkę suszonej żurawiny, parę wiśni i parę świeżych żurawin kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, dodajemy zmieloną wątróbkę i ugotowaną kaszę, mieszamy i faszerujemy tym kaczkę. Kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy ok. 1,5 godziny, podlewając co ok. 10-15 minut wodą z wiśniówką i solą.

Sos: skórki z 3 marchewek, skórki z pietruszki, jabłko, szalotkę podsmażamy na oliwie. W oddzielnym garnku podsmażamy na oliwie podroby z kaczki razem z szyjką. Podsmażane warzywa przekładamy do rondelka z podrobami, podlewamy szklanką cydru i 1/3 szklanki wiśniówki, dodajemy pół szklanki wody, łyżeczkę tymianku, łyżkę syropu klonowego, gotujemy przez ok. 40 minut. Następnie cedzimy sos przez sitko, do powstałego sosu dodajemy łyżkę masła i 3 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji, przelewamy do sosjerki.

Pampuchy na parze:

Zagotowujemy 125 ml wody. Do małej miseczki wlewamy połowę zagotowanej wody, 25 g drożdży, łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Mieszamy, dodajemy 2 łyżki mąki, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 230 g mąki mieszamy z rozczynem i łyżką oliwy. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Z powstałego ciasta formujemy wałek i przekładamy do naczynia na parze, gotujemy ok. 30-35 minut. Podajemy pokrojone w grube plastry.

Dodatek do kaczki:

5 dużych borowików kroimy w ćwiartki lub połówki, podsmażamy na maśle, dodajemy pół szklanki śmietanki 36%, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, doprowadzamy do zagotowania, gotujemy przez ok. 5 minut, by sos odparował. Przelewamy do sosjerki.

Dodatki:

3 obrane marchewki, jabłko pokrojone w ósemki i 2 morele pokrojone w ósemki podsmażamy na łyżce masła, doprawiamy tymiankiem i wrzucamy do piekącej się kaczki. Podajemy w brytfance razem z kaczką.

Karolina Źródłowska

Kaczka nadziewana śliwkami, jabłkami, kaszą gryczaną z pieczonymi jabłkami i ziemniakami, sos śliwkowy

  • Kaczka w całości,
    • śliwki,
      • jabłka,
        • pół torebki kaszy gryczanej ugotowanej,
          • kardamon,
            • cynamon,
              • tymianek,
                • sól, pieprz,
                  • 5 ziemniaków,
                    • syrop klonowy,
                      • czosnek,
                        • cebula,
                          • świeży tymianek,
                            • masło,
                              • wiśniówka,
                                • szalotka

                                  Całą kaczkę nacieramy dużą ilością soli. Wyciągamy z niej wnętrzności, obcinamy ogon.

                                  Gotujemy torebkę kaszy w osolonej wodzie. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, śliwki kroimy na ćwiartki. Obieramy 2 ząbki czosnku, miażdżymy nożem. W moździerzu mielimy kardamon, sól, pieprz, tymianek. Ugotowaną kaszę wrzucamy do owoców, mieszamy z przyprawami. Kaczkę nadziewamy farszem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny, co jakiś czas obracając ją i podlewając wytopionym tłuszczem i wiśniówką z wodą.

                                  Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie al dente. Jabłka obieramy ze skóry, smażymy na patelni z masłem, tymiankiem, czosnkiem, szalotką, do delikatnie podsmażonych jabłek dodajemy ziemniaki pokrojone w ćwiartki i wszystko razem smażymy do złotego koloru.

                                  Sos: w garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy skórki z jabłek, śliwki, pół ząbku czosnku, wiśniówkę i syrop klonowy, wszystko mieszamy, podlewamy rozwodnioną wiśniówką z wodą. Po 10 minutach przecedzamy sos przez sito, podgotowujemy, na sam koniec dodajemy do sosu wytopiony tłuszcz z kaczki.

                                  Na środku talerza kładziemy miseczkę, do której wlewamy sos, dookoła niej wykładamy ziemniaki i jabłka. Kaczkę podajemy na półmisku z resztą jabłek i śliwek.

                                  Diana Kashel

                                  Kaczka w stylu azjatyckim

                                  -kaczka

                                  -sos sojowy

                                  -miód

                                  -imbir

                                  -czosnek

                                  -oliwa z oliwek

                                  jabłka

                                  -pomarańcz

                                  -cydr

                                  -ryż jaśminowy

                                  -ocet ryżowy

                                  -masło

                                  -olej ryżowy

                                  -marchew

                                  -cukinia,bakłażan

                                  -papryka czerwona

                                  -seler

                                  -cebula biała

                                  -sos ostrygowy

                                  -orzechy nerkowca

                                  Marynata do kaczki: wymieszać sos sojowy i miód w proporcjach 1:1, zblendowany kawałek imbiru, 5 ząbków czosnku i łyżkę oliwy.

                                  Farsz: jabłko i pomarańcza wymoczona w marynacie do kaczki.

                                  Kaczkę faszerujemy i masując, wcieramy marynatę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem odrobiny cydru, przykrytą folią aluminiową na 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze godzinę i 20 minut. W trakcie pieczenia przewracamy kaczkę w naczyniu, jak i samo naczynie. Polewamy kaczkę wytopionym z niej tłuszczem. 30-40 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy z kaczki folię.

                                  Dodatki:

                                  Ryż jaśminowy gotujemy wg czasu na opakowaniu, dodajemy sól, ocet ryżowy i odrobinę masła.

                                  Warzywa w woku:

                                  Podsmażamy w woku na oleju ryżowym cienko posiekane: marchewkę, cukinię, bakłażan, paprykę, seler i cebulę. Minutę przed końcem smażenia dodajemy sos (1:1 miód i sos sojowy, łyżka sosu ostrygowego, imbir, czosnek, orzechy nerkowca drobno posiekane).

                                  Kaczkę serwujemy w półmisku z ryżem i warzywami.

                                  Tomek Grabowski

                                  Kaczka na styl azjatycki

                                  -kaczka

                                  -śliwki

                                  -morele

                                  -brzoskwinie

                                  -wątróbkadrobiowa lub kacza

                                  -cynamon,anyż

                                  -curry

                                  -imbir

                                  -sól,pieprz

                                  -tymianek świeży

                                  -masło

                                  -czosnek

                                  -białe wino

                                  -czerwona cebula

                                  -marchw,pietruszka korzeń

                                  -ziemniaki

                                  -śmietana 18%

                                  -szpinak baby

                                  -cukier

                                  -szalotka

                                  -mąka

                                  -jaja

                                  -soda oczyszczonaKaczkę oczyścić z wnętrzności, osuszyć. Przygotować farsz: 5 śliwek i 5 moreli pociąć na ćwiartki. Wątróbkę pociąć na kawałki podobnej wielkości, wymieszać z przyprawami: cynamon, anyż, curry, imbir, sól, pieprz. Kaczkę nafaszerować. Skórę od piersi naciąć, wsunąć kilka gałązek tymianku z masłem. Nogi związać, zabezpieczając farsz w środku. Kaczkę natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. W naczyniu żaroodpornym wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez godzinę i 40 minut. Co jakiś czas podlewać kaczkę wodą z białym winem i solą. Kaczkę kilkakrotnie obrócić. Pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę do 240 stopni i zapiec skórkę.

                                  Na ostatnią godzinę pieczenia do piekarnika dodać warzywa: czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę, 2 marchewki, pietruszkę i ziemniaka również pokrojone w kostkę.

                                  Na ostatnie pół godziny warzywa wyciągnąć na blachę, żeby nabrały koloru.

                                  Szpinak w sosie czosnkowym:

                                  Ząbek czosnku przetrzeć na drobnych oczkach na tarce, dodać śmietanę 18% i wymieszać ze szpinakiem baby.

                                  Sos owocowo – imbirowy:

                                  Na odrobinie masła podsmażyć 2 pokrojone w kostkę śliwki i 2 brzoskwinie. Po rozpadnięciu się owoców zblendować je. Doprawić solą, pieprzem i imbirem oraz cukrem.

                                  Sos mięsny:

                                  W suchym rondelku podsmażyć resztki z kaczki, skrzydła oraz podroby, dodać 3 drobno posiekane ząbki czosnku oraz szalotkę. Zalać wodą z białym winem do przykrycia składników. Gotować długo, dolewając wody, pod koniec zagęścić wodą z mąką.

                                  Proziaki:

                                  Do misy robota kuchennego wsypać szklankę mąki, 100 ml śmietanki, pół łyżeczki soli, jedno jajko i pół łyżki sody oczyszczonej. Wyrabiać jak ciasto drożdżowe. Rozwałkować na ok. pół cm, wyciąć okrągłe bułeczki. Smażyć na suchej patelni na wolnym ogniu, obracać. Powinny zwiększyć objętość i zarumienić się z obu stron.

                                  Kaczkę serwować z warzywami i proziakami, a sosy przelać do sosjerek.

                                  Janek Przybył

                                  Kaczka pieczona w soku pomarańczowym z jabłkami

                                  • kaczka w całości,
                                    • 2 pomarańcze,
                                      • 2 jabłka,
                                        • rozmaryn,
                                          • majeranek,
                                            • czosnek cała główka,
                                              • rukola,
                                                • 2 pomidory,
                                                  • bazylia świeża,
                                                    • pół kg ziemniaków,
                                                      • masło,
                                                        • śmietana ukwaszona,
                                                          • grana padano 50 g,
                                                            • żurawina świeża 200 g,
                                                              • mięta listki,
                                                                • orzeszki pini 50 g,
                                                                  • cytryna
                                                                    • cukier
                                                                      • musztarda francuska
                                                                        • oliwa z oliwek

                                                                          W kaczce robimy kieszonki. W garnku rozpuszczamy masło ze startą skórką z pomarańczy i świeżym majerankiem, wlewamy do kieszonek i do środka kaczki .Następnie wsadzamy obrane, pokrojone w kawałki jabłka. Wkładamy kaczkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy do przypieczenia skórki. Wyciągamy kaczkę, dajemy połówkę główki czosnku, 3 gałązki rozmarynu i kawałek cytryny, podlewamy wszystko sokiem z jednej pomarańczy. Pieczemy pod przykryciem 1,5 godziny. Co 15 minut podlewamy wodą z solą na zmianę z sokiem z pomarańczy, na końcu pieczenia – wytopionym tłuszczem.

                                                                          Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę, dodajemy kawałek masła 30 g, pół szklanki śmietany, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Prażymy orzechy pini i wsypujemy na wierzch puree. Żurawinę z małą ilością wody gotujemy w garnku do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodajemy cukier wg uznania. Dekorujemy listkami mięty.

                                                                          Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy z wodą i cukrem, dodajemy pół łyżeczki musztardy francuskiej i 100 ml oliwy, tworzymy emulsję. Rukolę mieszamy z posiekaną świeżą bazylią, zalewamy sosem winegret. Kroimy pomidory w trójkąty i układamy na sałacie. Sypiemy na wierzch starty grana padano.

                                                                          Kaczkę serwujemy z sałatką, żurawiną i puree z ziemniaków.

                                                                          Sylwia Garska – Chamrycz

                                                                          Kaczka w buraczkach

                                                                          • cała kaczka,
                                                                            • 3 ziemniaki,
                                                                              • czosnek,
                                                                                • cebula,
                                                                                  • wątróbka kacza,
                                                                                    • pietruszka,
                                                                                      • kolendra,
                                                                                        • gwiazdka anyżu,
                                                                                          • sól, pieprz,
                                                                                            • majeranek,
                                                                                              • estragon,
                                                                                                • tymianek,
                                                                                                  • oregano,
                                                                                                    • bazylia,
                                                                                                      • masło,
                                                                                                        • pietruszka,
                                                                                                          • seler naciowy,
                                                                                                            • marchew,
                                                                                                              • cebula,
                                                                                                                • morele,
                                                                                                                  • wiśnie,
                                                                                                                    • żurawina

                                                                                                                      Nacieramy kaczkę pod skórą masłem wymieszanym z wszystkimi ziołami i przyprawami. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wraz z warzywami korzennymi. Pieczemy kaczkę przez 5 minut w 200 stopniach, opiekamy na patelni z każdej strony do rumianego koloru. Wkładamy z powrotem do piekarnika, kontrolujemy, podlewamy wodą z solą przez godzinę i 20 minut.

                                                                                                                      Buraczki z boczkiem

                                                                                                                      • 2 duże buraki,
                                                                                                                        • boczek
                                                                                                                          • cebula,
                                                                                                                            • odrobina żurawiny i wiśni,
                                                                                                                              • czosnek,
                                                                                                                                • wiśniówka,
                                                                                                                                  • cydr,
                                                                                                                                    • woda

                                                                                                                                      Warzywa zetrzeć na tarce, zapiec w rondelku, dodać pozostałe składniki, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Kawałek boczku pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na patelni, odsączyć tłuszcz na ścierce, wrzucić do buraczków, wymieszać.

                                                                                                                                      Ćwikła buraczana

                                                                                                                                      -buraki

                                                                                                                                      -chrzan

                                                                                                                                      -masło

                                                                                                                                      -sól,pieprz

                                                                                                                                      czosnek

                                                                                                                                      Ugotowane buraki zblendować wraz z chrzanem, dodać odrobinę masła, doprawić solą, pieprzem i ząbkiem czosnku.

                                                                                                                                      Kluski śląskie

                                                                                                                                      -ziemniaki

                                                                                                                                      -mąka ziemniaczana

                                                                                                                                      2 ugotowane ziemniakiprzeciśnięte przez praskę, 20 g mąki ziemniaczanej – zagnieść ciasto, uformować kuleczki i palcem zrobić dziurki. Ugotować w solonej wodzie do wypłynięcia.

                                                                                                                                      Sos do kaczki:

                                                                                                                                      -tuszcz z kaczki

                                                                                                                                      -wiśniówka

                                                                                                                                      -sól,pieprz

                                                                                                                                      -mąka

                                                                                                                                      Łyżeczka tłuszczu z kaczki, kropla wiśniówki, szczypta mąki, woda, sól, pieprz. Wszystko zapiec na patelni, podlewać wodą

                                                                                                                                      Sos buraczano – jeżynowy:

                                                                                                                                      -tłuszcz z kaczki

                                                                                                                                      -szalotka

                                                                                                                                      -sok z buraka

                                                                                                                                      -ocet winny

                                                                                                                                      -jeżyny

                                                                                                                                      -mąka

                                                                                                                                      Na patelnię wylać łyżeczkę tłuszczu z kaczki, przesmażyć na nim posiekaną szalotkę, dać pół szklanki soku ze świeżego buraka, ocet winny, 4 jeżyny, doprowadzić do rozgotowania składników, lekko oprószyć mąką oraz wodą do uzyskania konsystencji sosu.

                                                                                                                                      Zapiekane jabłko z sosem malinowym

                                                                                                                                      -jabłka

                                                                                                                                      -wiśnie

                                                                                                                                      -żurawina

                                                                                                                                      -syrop klonowy

                                                                                                                                      Wydrążyć dziurkę w jabłku, umieścić tam wiśnie i żurawinę, zapiec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Pod koniec pieczenia polać syropem klonowym.

                                                                                                                                      Sos malinowy

                                                                                                                                      -maliny

                                                                                                                                      -cukier

                                                                                                                                      -mięta

                                                                                                                                      Garść malin z cukrem i miętą utrzeć w moździerzu, przetrzeć przez sito.

                                                                                                                                      Kaczkę podawać z kluskami i dodatkami

                                                                                                                                      Adrian Purzycki

                                                                                                                                      Kaczka po polsku z kiszoną kapustą, ziemniakami smażonymi na maśle i sosem owocowym

                                                                                                                                      -kaczka cała

                                                                                                                                      -jabłka

                                                                                                                                      -śliwki

                                                                                                                                      -majeranek świeży

                                                                                                                                      -sól,pieprz

                                                                                                                                      -białe wino wytrawne

                                                                                                                                      -marchew,pietruszka korzeń

                                                                                                                                      -czosnek

                                                                                                                                      -boczek parzony

                                                                                                                                      -szalotka

                                                                                                                                      -cydr

                                                                                                                                      -kiszona kapusta

                                                                                                                                      -ziele angielskie,liść laurowy

                                                                                                                                      -pomidory

                                                                                                                                      -ziemniaki

                                                                                                                                      -masło

                                                                                                                                      -cukier

                                                                                                                                      -pomarańcz

                                                                                                                                      -Z kaczki odcinamy kuper i skrzydełka, nadziewamy kawałkami jabłek i połówkami śliwek, dodajemy pęczek majeranku, solimy całą kaczkę. Wsadzamy do brytfanki, zalewamy szklanką białego wytrawnego wina. Dodajemy 2 pokrojone marchewki, jedną pokrojoną pietruszkę i główkę czosnku pokrojoną w poprzek. Wrzucamy do pieca nagrzanego do 220 stopni na 15 minut, góra dół. Po tym czasie przykrywamy pokrywką, pieczemy 1,5 godziny w 190 stopniach góra – dół. Co 15 minut podlewamy sosem z brytfanki.

                                                                                                                                      Kiszona kapusta

                                                                                                                                      Wrzucamy pokrojony boczek do zimnego garnka. Wytapiamy tłuszcz, po zarumienieniu boczku dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, smażymy 5 minut, podlewamy połową szklanki cydru, dodajemy kiszoną kapustę, pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę. Dodajemy garść świeżego majeranku, ziele angielskie, liść laurowy, pomidora pokrojonego w kostkę, dusimy ok. 1,5 godziny pod przykryciem.

                                                                                                                                      Ziemniaki

                                                                                                                                      5 ziemniaków gotujemy do miękkości z solą i świeżym majerankiem. Odcedzamy, wrzucamy na rozgrzane masło na patelnię, smażymy do zarumienienia.

                                                                                                                                      Sos owocowy

                                                                                                                                      Wlewamy szklankę wody na patelnię, dodajemy pół szklanki cukru, rozpuszczamy, dodajemy jedną wyfiletowaną pomarańczę, 2 wydrylowane śliwki, jedno jabłko pokrojone w plastry. Gotujemy do miękkości, blendujemy na gładką masę.

                                                                                                                                      Ziemniaki kładziemy na talerz, sos przelewamy do sosjerki. Kaczkę podajemy na półmisku. Kapustę w osobnej miseczce. Wszystko dekorujemy świeżym majerankiem.

                                                                                                                                      Rafał Fidyt

                                                                                                                                      Kaczka z jabłkami i gruszkami

                                                                                                                                      -kaczka cała

                                                                                                                                      -tymianek,majeranek

                                                                                                                                      -czosnek

                                                                                                                                      -sól,pieprz

                                                                                                                                      -wiśniówka

                                                                                                                                      -jabłka

                                                                                                                                      -gruszki

                                                                                                                                      Kaczkę oprawić, natrzeć mieszanką tymianku, majeranku, czosnku, soli, pieprzu i odrobiny wiśniówki. Nadziać ćwiartkami jabłka i gruszki wymieszanymi z pieprzem i majerankiem, związać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 180 i piec do uzyskania złocistej skórki. Kaczka po nakłuciu nie powinna wypuścić czerwonego płynu, wtedy będzie gotowa.

                                                                                                                                      Kluski na parze

                                                                                                                                      • 500 g mąki,
                                                                                                                                        • 35 g drożdży,
                                                                                                                                          • 150 ml – 200 ml mleka,
                                                                                                                                            • łyżka cukru,
                                                                                                                                              • szczypta soli,
                                                                                                                                                • 50 g roztopionego masła,
                                                                                                                                                  • jajko

                                                                                                                                                    Z drożdży, łyżki mleka, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyrobić gładkie ciasto, na koniec dodając roztopione masło i jajko. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie formować bułeczki i gotować je na parze ok. 15 minut.

                                                                                                                                                    Modra kapusta

                                                                                                                                                    -czerwona kapusta

                                                                                                                                                    -liść laurowy,ziele angielskie

                                                                                                                                                    -boczek parzony

                                                                                                                                                    -cebula biała

                                                                                                                                                    -ocet

                                                                                                                                                    -sól,pieprz

                                                                                                                                                    -cukier

                                                                                                                                                    Połowę główki czerwonej kapusty poszatkować, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. Na patelni wytopić 50 g pokrojonego boczku, dodać pół pokrojonej w kostkę cebuli. Gdy kapusta się ugotuje, odlać powstały płyn, dać łyżkę octu, żeby nie straciła koloru, dodać cebulkę i boczek, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

                                                                                                                                                    Sos wiśniowy

                                                                                                                                                    -wiśnie

                                                                                                                                                    -tymianek świeży

                                                                                                                                                    -wiśniówka

                                                                                                                                                    -migdały

                                                                                                                                                    200 g wiśni gotować w garnuszku do puszczenia soku razem z gałązkami tymianku i odrobiną wiśniówki. Jak wiśnie będą miękkie, przetrzeć przez sito. Powstały sos wymieszać z sosem, który wyszedł spod kaczki w piekarniku, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną majeranku.

                                                                                                                                                    Kaczkę podawać z prażonymi migdałami, kluskami, modrą kapustą i sosem wiśniowym.

                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości