Przepisy z VII odcinka - Niebiescy

MasterChef
MasterChef

DRUŻYNA NIEBIESKA (składniki na 1 porcję)

Danie główne

Grillowana kofta z dwoma sosami, sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami

Grillowana kofta wołowo-wieprzowa

  • 50 g wieprzowiny, 50 g wołowiny
    • pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki kminu rzymskiego
      • ¼ cebuli białej
        • mięta, kolendra, oregano
          • odrobina wody
            • oliwa
              • papryka słodka
                • sól, pieprz

                  Mięsa mielimy, przyprawiamy wszystkimi przyprawami, kolendrę i miętę siekamy, cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa, dajemy oliwę i wodę, wszystko mieszamy i rolujemy mięso na kofty i nakłuwamy na patyk do szaszłyków. Grillujemy z każdej strony po około 2 minuty i zostawiamy na gorącym grillu około 4 minut.

                  Sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami

                  • Cukinia
                    • bakłażan
                      • papryka
                        • cebula
                          • pomidor
                            • główki szparagów
                              • papryka słodka, oregano, kmin rzymski
                                • oliwa
                                  • sól, pieprz
                                    • zioła prowansalskie
                                      • passata pomidorowa
                                        • makaron muszelki

                                          Warzywa kroimy w drobne plastry, przyprawiamy, wysypujemy na blachę, polewamy passatą i oliwą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku o temp. 200 stopni ok 20 minut. Zdejmujemy folię i grillujemy jeszcze ok 10 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut, dodajemy do zgrillowanych warzyw.

                                          Sos tahini

                                          • 200 g jogurtu greckiego
                                            • 50 g sosu tahini
                                              • 2 łyżki posiekanej mięty
                                                • 1 limonka
                                                  • sól

                                                    Jogurt wymieszać z sosem tahini i posiekaną miętę, wycisnąć sok z limonki i zetrzeć skórkę, przyprawić solą.

                                                    Sos a’la bbq

                                                    • 7 ziarenek ziela angielskiego
                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                        • pół łyżeczki słodkiej papryki i pół ostrej
                                                          • 250 ml octu z czerwonego wina
                                                            • 100 g cukru
                                                              • 200 g borówek
                                                                • litr passaty pomidorowej
                                                                  • musztarda

                                                                    W moździerzu rozgniatamy ziele angielskie, łączymy z pozostałymi przyprawami. W rondelku rozpuszczamy cukier, jak zacznie się karmelizować, wsypujemy mieszankę przypraw, dodajemy drobno posiekany czosnek i chwilę obsmażamy. Następnie zalewamy octem, odparowujemy go, wlewamy passatę, gotujemy całość na wolnym ogniu. Do drugiego rondelka wsypujemy borówki, podsypujemy 2 łyżkami cukru i gotujemy, aż borówki się rozpadną, następnie blendujemy i dodajemy do sosu, dorzucamy łyżkę musztardy. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok 1,5 godziny.

                                                                    Na talerz na środek wykładamy koftę, po jednej stornie kładziemy sałatkę, a po drugiej sosy.

                                                                    DESER

                                                                    Naleśniki z truskawkami w karmelu

                                                                    • 3 jajka
                                                                      • 200 ml mleka
                                                                        • 200 ml wody
                                                                          • 4 łyżki oleju
                                                                            • 160 g mąki
                                                                              • 150 g cukru
                                                                                • 200 g mascarpone
                                                                                  • 4 łyżki śmietany 36%
                                                                                    • 400 g truskawek
                                                                                      • świeże owoce (różne)

                                                                                        Jajka, mleko, wodę, olej, mąkę i 3 łyżki cukru wymieszaj na gładką masę, odstaw na odpoczynek. W garnku rozpuść resztę cukru, dolewając 3 łyżki wody, podgrzewaj, aż syrop zrobi się brązowy, wtedy zdejmij garnek z ognia i dolej śmietanę. Jak sos trochę przestygnie, dodaj mascarpone i dobrze wymieszaj. Truskawki pokrój w małe kawałki i połącz z sosem karmelowym.

                                                                                        Na patelni smaż cienkie naleśniki, zawiń je razem z truskawkami w sosie i udekoruj świeżymi owocami.

                                                                                        JEDZENIE DLA PIESKA

                                                                                        Jagnięcina z gotowanymi warzywami

                                                                                        • Udziec jagnięcy
                                                                                          • marchewka, ćwiartka selera, pietruszka

                                                                                            Jagnięcinę gotujemy w wodzie przez około godzinę, dorzucamy pokrojone grubo warzywa i gotujemy jeszcze pół godziny, odcedzamy. Kości jagnięce obieramy z mięsa i mięso mielimy razem z warzywami na grubych oczkach, mieszamy i gotowe. Podajemy w miseczce dla pieska J

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości