Przepisy z VIII odcinka - Christopher Kostow

DANIA KOSTOW_JW55782.jpg
DANIA KOSTOW_JW55782.jpg

1. Kurczak pieczony w soli i ziołach z pieczonymi grzybami i puree ziemniaczanym

  • cały kurczak
    • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
      • 1,6kg soli
        • 20g liści pietruszki
          • 10g estragonu
            • 800g białek jajka
              • 4 ząbki czosnku
                • oliwa z oliwek
                  • grzyby

                    Przygotuj kurczaka, odcinając skrzydełka i usuwając podroby. Nafaszeruj cytryną i zwiąż ciasno. Odłóż do lodówki, żeby mięso odpoczęło. Wymieszaj sól z pietruszką i estragonem, powoli dodawaj białka jajek, ciągle mieszając całość. Wyłóż kurczaka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie, małymi porcjami, obłóż kurczaka mieszanką soli tak, żeby nie było żadnych szczelin. Wygładź powierzchnię soli i wstaw kurczaka do piekarnika nagrzanego do 260 stopni. Piecz przez 35 minut, a następnie wyjmij w piekarnika. Odstaw do odpoczęcia na 25 minut, a następnie rozbij skorupkę i pozostaw do wystygnięcia. Odetnij piersi i udka, zachowaj korpus do zrobienia wywaru. Wlej oliwę z oliwek do patelni i wstaw na duży ogień. Smaż piersi i udka od strony skóry przez 4-5 minut. Kiedy już zrobią się chrupiące i złoto-brązowe, zdejmij z patelni i pokrój na pół.

                    Puree ziemniaczane:

                    • 450g ziemniaków
                      • 1,5l wody
                        • 7g soli
                          • 70g masła
                            • 63g ciepłej śmietanki 36%
                              • 88g crème fraiche (kwaśnej śmietany)

                                Do zimnej, osolonej wody wrzuć ziemniaki i gotuj do miękkości. Odcedź i przetrzyj przez sitko. Podgrzej śmietankę z masłem, aż masło się roztopi. Dodaj tę mieszankę do ziemniaków i wymieszaj. Udekoruj kwaśną śmietaną i dopraw do smaku solą.

                                Sposób podania: Na środku talerza wyłóż łyżką puree ziemniaczane. Obok ułóż kawałek piersi, udko i nogę z kurczaka. Do dekoracji użyj pieczonych grzybów, sałaty i plastrów cytryny. Na wierzch dania wylej odrobinę sosu.

                                2. Ciasto Mocchi

                                • 227g mąki z ryżu kleistego (Mochiko Rice)
                                  • 275g cukru
                                    • 5g proszku do pieczenia
                                      • 200g mleka kokosowego
                                        • 170g mleka w proszku
                                          • 1,5 jajka
                                            • 3g wanilii
                                              • 57g roztopionego masła

                                                Połącz mleko kokosowe, mleko w proszku, jajka i wanilię mikserem na wolnych obrotach. Pamiętaj, żeby nie ubić składników na pianę, tylko je ze sobą delikatnie zmieszać. Dodaj mąkę ryżową, cukier i proszek do pieczenia. Następnie powoli wmieszaj rozpuszczone masło.

                                                Umieść masę w nasmarowanej formie do pieczenia chleba. Do piekarnika, nagrzanego na 165 stopni Celsjusza, wsadź formę z ciastem. Umieść ją na środkowej półce. Ciasto należy piec przez 30-35 minut. Po mniej więcej 15 minutach obróć masę na drugą stronę. Po upływie 30 minut sprawdź, czy ciasto jest gotowe: wyjmij formę z piekarnika i poruszaj nią. Ciasto nie powinno się trząść. Jeśli trzeba, wsadź je z powrotem do piekarnika na 5 minut.

                                                Ciasto należy kroić po wystygnięciu.

                                                3. Zabajone z truskawkami

                                                • 12 żółtek
                                                  • 150g cuktu
                                                    • 33g białego porto
                                                      • 690g śmietany
                                                        • 2,5 arkuszy żelatyny

                                                          Wymieszaj żółtka z cukrem w kąpieli wodnej aż do rozpuszczenia się cukru. Trzymaj na parze, aż wszystko zgęstnieje. Dolej porto i wymieszaj. Odstaw do miski z zimną wodą. Żelatynę skrop zimną wodą i rozpuść w niewielkiej ilości śmietany. Pozostałą śmietanę lekko ubij. Dolej do niej mieszanki żelatyny ze śmietaną i ubijaj, aż śmietana będzie gładka.

                                                          • 250g soku z truskawek
                                                            • 250g truskawek
                                                              • 10g pektyny jabłkowej
                                                                • 5g kwasu askorbinowego
                                                                  • 150g cukru

                                                                    Wymieszaj cukier z pektyną. Dodaj do soku z truskawek i zagotuj, często mieszając. Odstaw do wystygnięcia. Gdy już wystygnie, dodaj kwas askorbinowy i truskawki. Dopraw do smaku.

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości