Przepisy z VIII odcinka - Gotowanie dla teściowej!:)

KSAWERY _JW56145.jpg
KSAWERY _JW56145.jpg

Ela Podraza

Sałatka z makaronem risoni

  • 50 g makaronu risoni
    • 1 cebula
      • 50 g kukurydzy
        • 50 g sera żółtego typu gouda
          • 2 jaja
            • Sól, pieprz do smaku
              • Puszka pomidorów bez skóry
                • Pół łyżeczki sosu chilli
                  • Papryka słodka
                    • Papryka wędzona
                      • koncentrat pomidorowy
                        • łyżka musztardy
                          • Łyżka soku z cytryny
                            • Szklanka oleju
                              • Koperek do ozdoby

                                Makaron ugotować w osolonej wodzie. Jajo ugotować, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, sparzyć. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pomidory zredukować, dodać 2 łyżki koncentratu, papryki, sól, pieprz, sos chili do smaku, gotować do redukcji płynu. Przetrzeć przez sitko. Makaron wymieszać z keczupem. Jajko wymieszać blenderem z musztardą, cytryną, solą i pieprzem. Stopniowo wlewać olej i cały czas ubijając blenderem, wlewać stopniowo olej do uzyskania majonezu. W ringu układać kolejno warstwy: makaron, cebulę, majonez, jajko, majonez, kukurydzę i ser. Ozdobić posiekanym koperkiem.

                                Łosoś na parze z sosem pieczarkowo-koperkowym

                                • Filet z łososia
                                  • Sól, pieprz
                                    • łyżka soku z cytryny
                                      • Łyżka masła
                                        • 50 ml śmietany kremówki 36 %
                                          • Pół łyżki skórki otartej z cytryny
                                            • 150 g pieczarek
                                              • 50 ml wina białego
                                                • Cebula szalotka 2 szt
                                                  • szparagi
                                                    • rozmaryn

                                                      Cebulę zeszklić na maśle, dodać wino i śmietanę, sól, pieprz, pieczarki pokrojone w plastry, dusić do zredukowania płynu o połowę. Na końcu wsypać posiekany świeży koperek. Łososia zamarynować w soli, soku z cytryny i startej skórce z cytryny na około 10min następnie gotować na parze ok. 15-20 minut. Szparagi zeszklić na posolonym maśle z dodatkiem rozmarynu, przez ok. 2 minuty, do uzyskania efektu al dente.

                                                      Łososia ułożyć na sosie, podawać ze szparagami.

                                                      Brownie z malinami

                                                      • 100 ml wody
                                                        • 250 g cukru pudru
                                                          • 3 jaja
                                                            • 200 g masła
                                                              • 80 g mąki pszennej
                                                                • 200 g czekolady
                                                                  • Garść płatków migdałowych
                                                                    • Cukier waniliowy maliny

                                                                      Wodę ugotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pokruszoną w kostki czekoladę i masło, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Jajka wymieszać w osobnej misce z mąką. Do mąki z jajami wlewać stopniowo masę czekoladową. Dodać migdały. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Podawać z malinami

                                                                      Krystian Pawlik

                                                                      Spaghetti z czerwonym pesto

                                                                      • Orzeszki pinii
                                                                        • Suszone pomidory w oliwie
                                                                          • Parmezan
                                                                            • Ser pecorino
                                                                              • Ząbek Czosnku
                                                                                • Papryczka chili
                                                                                  • Makaron spaghetti
                                                                                    • bazylia

                                                                                      4 łyżki orzeszków pinii, pół szklanki suszonych pomidorów, 1/3 szklanki oliwy z pomidorów, ząbek czosnku, ¼ szklanki parmezanu, ¼ szklanki pecorino i odrobinę chili wrzucamy do blendera. Makaron gotujemy ok. 8 min. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i skrapiamy odrobiną oliwy. Mieszamy ze zblendowanym pesto. Wykładamy na talerz i dekorujemy listkiem bazylii oraz podpieczonymi na patelni orzeszkami pinii.

                                                                                      Faszerowane papryki

                                                                                      • Papryki słodkie 3 sztuki
                                                                                        • Mięso mielone – wieprzowo-wołowe
                                                                                          • Cebula
                                                                                            • Czosnek
                                                                                              • Pomidorki z puszki
                                                                                                • Rozmaryn, Pietruszka, Bazylia
                                                                                                  • Papryczka chili
                                                                                                    • Pieczarki
                                                                                                      • Pieprz, sól
                                                                                                        • Ser feta
                                                                                                          • parmezan
                                                                                                            • Curry
                                                                                                              • kumin
                                                                                                                • oliwa

                                                                                                                  Paprykom odkrawamy czubki i czyścimy w środku z pestek. Wkładamy do piekarnika na 200 stopni Celsjusza do zrumienienia.

                                                                                                                  Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek, następnie pietruszkę, bazylię, rozmaryn, mięsa mielone i pieczarki. Po krótkim smażeniu dodajemy odrobinę wody po gotowaniu makaronu, papryczkę chili i pomidory z puszki. Całość przyprawiamy pieprzem, curry i kuminem. Na koniec wrzucamy rozdrobniony ser feta. Po 10 minutach smażenia tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki oprószając je startym parmezanem i wrzucamy je do piekarnika na 180 stopni, na 10 minut. Wykładamy na talerz razem z „czapeczkami” i jeszcze oprószamy startym parmezanem.

                                                                                                                  Fondant

                                                                                                                  • 100g gorzkiej czekolady
                                                                                                                    • 50 g masła
                                                                                                                      • 2 jaja
                                                                                                                        • 4 łyżki cukru
                                                                                                                          • Łyżka mąki
                                                                                                                            • Maliny
                                                                                                                              • Cukier puder do dekoracji

                                                                                                                                Na kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. W misce roztrzepujemy jajka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę. Do jajek dodajemy czekoladę z masłem. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremki wyściełanej odrobiną masła i mąki. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Po upieczeniu wykładamy ciasto, by odpoczęło przez 2 minuty. Następnie wyciągamy z formy i układamy na talerzu. Dekorujemy malinami i cukrem pudrem.

                                                                                                                                Mariusz Komenda

                                                                                                                                Polędwica z sosem kawowym

                                                                                                                                • Polędwiczka 500 g,
                                                                                                                                  • 3 cebule,
                                                                                                                                    • pieprz czarny w ziarnach,
                                                                                                                                      • powidło śliwkowe,
                                                                                                                                        • rozmaryn,
                                                                                                                                          • wino czerwone,
                                                                                                                                            • kawa,
                                                                                                                                              • cynamon,
                                                                                                                                                • sos chili,
                                                                                                                                                  • gorzka czekolada,
                                                                                                                                                    • gorgonzola,
                                                                                                                                                      • masło

                                                                                                                                                        Pieprz ziarnisty przesyp do woreczka strunowego i rozbij młotkiem. Polędwicę panieruj w rozbitym pieprzu. Cebule w całości włożyć do piekarnika i upiec w temp. 190 stopni ok. 20 minut. Powidła śliwkowe usmaż na patelni, dodaj rozmaryn, czerwone wino, dopraw do smaku. Zaparz filiżankę kawy, dolej do sosu i na koniec dodaj masło. Polędwicę obsmaż z każdej strony na patelni i zapiecz w piekarniku 8 minut w temp. 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, zostaw w ręczniku papierowym, aby odpoczęła.

                                                                                                                                                        Na talerz wylej sos, na niego połóż pokrojoną w 2 cm plastry polędwicę, obok ułożyć upieczone cebule przekrojone na pół, udekoruj rozmarynem.

                                                                                                                                                        Suflet czekoladowy

                                                                                                                                                        • 125 g czekolady deserowej,
                                                                                                                                                          • 90 g masła,
                                                                                                                                                            • 70 g cukru pudru,
                                                                                                                                                              • 50 g mąki tortowej 450,
                                                                                                                                                                • 3 jajka,

                                                                                                                                                                  Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, do ubitych jajek dodać mąkę oraz roztopioną ostudzoną czekoladę z masłem. Przelać do małych foremek i piec w piekarniku 10 minut w temp. 200 stopni. Podawać na talerzu, udekorować kwiatami

                                                                                                                                                                  Carbonara

                                                                                                                                                                  • Boczek wędzony,
                                                                                                                                                                    • makaron spaghetti,
                                                                                                                                                                      • czosnek,
                                                                                                                                                                        • 3 jajka,
                                                                                                                                                                          • grana padano,
                                                                                                                                                                            • kiełki

                                                                                                                                                                              Boczek pokrojony w kostkę usmażyć na patelni. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Żółtka jajek wymieszać z serem grana padano (100g). Na patelni, na której smażył się boczek, wyłożyć makaron, dodać żółtka z serem, wymieszać. Serwować na talerzu przyozdobionym boczkiem, serem i kiełkami.

                                                                                                                                                                              Grzesiek Zawierucha

                                                                                                                                                                              Wieprzowina thai basil

                                                                                                                                                                              • Ryż jaśminowy,
                                                                                                                                                                                • olej,
                                                                                                                                                                                  • curry thai,
                                                                                                                                                                                    • chili, imbir, trawa cytrynowa,
                                                                                                                                                                                      • brokuł,
                                                                                                                                                                                        • marchew
                                                                                                                                                                                          • wieprzowina 100 g,
                                                                                                                                                                                            • sos rybny, sos ostrygowy, sos sojowy ciemny i jasny,
                                                                                                                                                                                              • tajska bazylia,
                                                                                                                                                                                                • dymka ze szczypiorkiem,
                                                                                                                                                                                                  • pak choi,
                                                                                                                                                                                                    • grzyby mun 4,
                                                                                                                                                                                                      • liście kafiru

                                                                                                                                                                                                        Wieprzowinę kroimy w cienkie plasterki, przyprawiamy czerwonym curry, sosem sojowym ciemnym i sosem rybnym, odstawiamy na bok na 20 minut. Marchewkę kroimy w cienkie słupki, cebulkę kroimy na ćwiartki, grzybki na ćwiartki, pak choi na kawałki 3 cm. Czosnek rozgniatamy z liśćmi limonki kafir, imbirem i chili oraz czerwonym curry, wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy kilka sekund, po czym wrzucamy wieprzowinę, dodajemy łyżkę sosu rybnego. Następnie wrzucamy warzywa, całość szybko smażymy ok. minutę, ciągle mieszając. Dodajemy 2 łyżki sosu ostrygowego, łyżkę ciemnego, łyżkę jasnego, pół łyżki rybnego, odrobinę octu, pół łyżeczki cukru. Na koniec dajemy liście tajskiej bazylii, ściągamy z ognia.

                                                                                                                                                                                                        Szklankę ryżu płuczemy w bardzo zimnej wodzie, wylewamy ją i wlewamy wodę, żeby przykrywała ryż taką warstwą, ile jest ryżu. Wrzucamy rozgniecioną trawę cytrynową, wstawiamy na duży ogień, jak się zagotuje, to ogień zmniejszamy do minimum, gotujemy ok. 6 minut, po czym wyłączamy i trzymamy ryż pod przykryciem.

                                                                                                                                                                                                        Na talerzu układamy ryż, obok dajemy wieprzowinę, polewamy odrobina sosu, ozdabiamy tajską bazylią.

                                                                                                                                                                                                        Makaron aglio e olio e peperoncino

                                                                                                                                                                                                        • Czosnek
                                                                                                                                                                                                          • anchois,
                                                                                                                                                                                                            • pomidorki koktajlowe 8,
                                                                                                                                                                                                              • peperoncino
                                                                                                                                                                                                                • grana padano,
                                                                                                                                                                                                                  • pietruszka,
                                                                                                                                                                                                                    • sól, pieprz,
                                                                                                                                                                                                                      • bazylia,
                                                                                                                                                                                                                        • oliwa,
                                                                                                                                                                                                                          • makaron spaghetti 100 g,
                                                                                                                                                                                                                            • słodkie pomidory suszone w zalewie

                                                                                                                                                                                                                              Makaron gotuj w osolonej wodzie ok. 9 minut. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Jak się lekko podsmaży, to wrzucamy troszkę wody z gotowania makaronu. Dodajemy posiekane anchois, po 30 sekundach dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, lekko podsmażamy, po czym pomidory rozdrabniamy na patelni. Następnie wrzucamy odrobinę peperoncino, po chwili wrzucamy pokrojone w paseczki słodkie pomidory suszone (3) i trochę pietruszki oraz grana padano. Następnie dodajemy makaron prosto z wody, całość energicznie mieszamy, wykładamy na talerz. Na wierzch posypujemy świeżo startym serem grana padano oraz ozdabiamy rukolą oraz kiełkami amarantusa i oliwą.

                                                                                                                                                                                                                              Ciasto nemesis

                                                                                                                                                                                                                              • 300 g czekolady
                                                                                                                                                                                                                                • 200 g masła,
                                                                                                                                                                                                                                  • 5 jaj,
                                                                                                                                                                                                                                    • 1,5 szklanki cukru pudru,
                                                                                                                                                                                                                                      • maliny,
                                                                                                                                                                                                                                        • kardamon,
                                                                                                                                                                                                                                          • cukier,
                                                                                                                                                                                                                                            • śmietana 36%
                                                                                                                                                                                                                                              • pieprz, sól
                                                                                                                                                                                                                                                • cukier trzcinowy

                                                                                                                                                                                                                                                  Czekoladę razem z masłem roztapiamy w rondelku na małym ogniu, ściągamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy połowę cukru, a drugą dajemy do masy czekoladowej. Kiedy białka będą błyszczące, dodajemy po jednym żółtku i mieszamy powoli. Jak się wszystko połączy, ręcznie wlewamy masę czekoladową do puszystej piany. Wlewamy do foremki, pieczemy w brytfance wypełnionej wodą ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Następnie dajemy odpocząć 15 minut i chłodzimy w lodówce ok. 2 godziny. Na patelni podsmażamy maliny, dodajemy cukier trzcinowy, odrobinę wody, kardamon oraz pieprz mielony. Przecieramy przez sito i sosem polewamy ciasto.

                                                                                                                                                                                                                                                  Ksawery Rajter

                                                                                                                                                                                                                                                  Carbonara z wędzonym łososiem

                                                                                                                                                                                                                                                  • 100 g wędzonych brzuszków łososiowych,
                                                                                                                                                                                                                                                    • makaron tagiatelle,
                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 żółtka,
                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 łyżki mleka,
                                                                                                                                                                                                                                                          • 50 ml białego wina,
                                                                                                                                                                                                                                                            • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                              Brzuszki obierz ze skóry, podsmaż na odrobinie oliwy, podlej winem i zredukuj, odstaw. W osobnym garnku ugotuj makaron al dente 6 minut. W misce wymieszaj 2 żółtka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Do łososia dodaj makaron, wymieszaj i zalej żółtkami, dopraw do smaku. Wyłóż na talerz, udekoruj szczawikiem motylim i pieprzem.

                                                                                                                                                                                                                                                              Bitki wieprzowe w sosie własnym z kluskami śląskimi i modrą kapustą

                                                                                                                                                                                                                                                              • Pół polędwiczki wieprzowej,
                                                                                                                                                                                                                                                                • ziele angielskie,
                                                                                                                                                                                                                                                                  • pół cebuli,
                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                                                                                                                                                                                      • liść laurowy,
                                                                                                                                                                                                                                                                        • mąka do panierowania,
                                                                                                                                                                                                                                                                          • 3 ziemniaki,
                                                                                                                                                                                                                                                                            • mąka ziemniaczana,
                                                                                                                                                                                                                                                                              • pół główki czerwonej kapusty,
                                                                                                                                                                                                                                                                                • mały kawałek boczku,
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • łyżka jagód jałowca, 3 goździki,
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 łyżki masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • oliwa

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Polędwiczkę potnij na 2 cm plastry, rozbij na cienkie bitki, obtocz w mące i smaż na rozgrzanej oliwie ok. minutę z każdej strony, zdejmij z patelni. Na pozostały tłuszcz wrzuć drobno pokrojoną cebulę, 2 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie i skarmelizuj cebulę na brązowo. Bitki wrzuć z powrotem na patelnię i zalej odrobiną wody, duś przez pół godziny. Kiedy bitki będą gotowe, na osobną patelnię przecedź sos i zagęść go zimnym masłem. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Przeciśnij przez praskę do miski. Ziemniaki w misce podziel na 4 części, wyjmij jedną, a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, zagnieć na zwarte ciasto i formuj kluski. Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną.

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Kapustę drobno poszatkuj, wrzuć do garnka razem z drobno posiekaną cebulą, 2 goździkami, zielem angielskim i jagodami jałowca, podlej wodą i duś przez 20 minut. Na osobnej patelni, podsmaż boczek na skwarki i razem z tłuszczem dodaj do kapusty.

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Wykładamy kapustę, osobno kluski i bitki, polewamy sosem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Pudding z amaretto

                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Pół litra mleka,
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • laska wanilii,
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 3 łyżki cukru,
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • łyżka mąki,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • tabliczka gorzkiej czekolady,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 ciasteczka amaretti
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 70 ml amaretto,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 łyżki masła

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        W garnku podgrzej mleko, kiedy będzie ciepłe, ale nie wrzącej, dodaj cukier oraz mąkę, wymieszaj trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Do mleka dorzuć rozdrobnioną czekoladę i laskę wanilii, mieszaj łyżką, aż zgęstnieje, dodaj masło i wymieszaj, aż pudding będzie lśniący. Podawaj w filiżance lub w pucharku, ozdób pokruszonymi ciasteczkami amaretti.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Marlena Cichocka

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Tagiatelle ze szpinakiem, szynką parmeńską i pomidorami suszonymi

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 100 g makaronu tagiatelle,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 garście świeżego szpinaku,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 4 plastry szynki parmeńskiej,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 4 pomidory suszone z zalewy,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • łyżka mascarpone,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 2 łyżki śmietany 36%,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 100 ml wina białego wytrawnego,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • parmezan,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 ząbki czosnku

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Makaron ugotuj przez 6 minut w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Na patelni podsmaż pokrojony drobno czosnek, dodaj szpinak, suszone pomidory pokrojone i podsmażaj, aż szpinak zmięknie. Podlej całość winem i zredukuj. Na osobnej patelni przysmaż pokrojoną szynkę i dorzuć do zredukowanego szpinaku. Na patelnię wrzuć makaron z wody dodaj łyżkę mascarpone i 2 łyżki śmietany, dobrze wymieszaj i wyłóż na talerz, posyp startym parmezanem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Kaczka z brzoskwiniami w sosie balsamico i puree z pietruszki

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 korzenie pietruszki,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • pół litra mleka,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 piersi z kaczki,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 brzoskwinie,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • ocet balsamiczny gęsty,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • łyżka miodu,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 3 gałązki rozmarynu,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Skórę na piersi potnij w kratkę, uważając na mięso, aby go nie naciąć, przypraw solą i pieprzem oraz posiekanym rozmarynem. Odstaw na 20 minut. Pokrój drobno pietruszkę, zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Następnie zmiksuj w blenderze na gładką masę, doprawiając solą i pieprzem i kilkoma łyżkami mleka z gotowania. Oczyść piersi z rozmarynu i zacznij smażyć na zimnej patelni od strony skóry przez 12 minut z każdej strony na bardzo małym ogniu. Zdejmij piersi i pozwól im odpocząć przez 10 minut. Na tłuszcz ze smażenia wrzuć pokrojone brzoskwinie, 50 ml octu balsamicznego, miód i łyżkę posiekanego rozmarynu z marynowania piersi. Chwilę redukuj, spróbuj sosu, ewentualnie dopraw większą ilością octu lub miodu, pamiętając, aby brzoskwinie się nie rozpadły.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Na talerz wyłóż 3 kleksy z puree, na tym połóż pokrojoną kaczkę, obok brzoskwinię z sosu i polej odrobiną sosu balsamico

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Brownie czekoladowe z kremem poziomkowym

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 200 g gorzkiej czekolady,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 200 g masła,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 100 ml wody,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 jajka,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 200 cukru pudru,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 80 g mąki,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • duża garść poziomek,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 150 ml śmietany 36%,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 łyżki mascarpone,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • bratki jadalne

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Zagotuj wodę, zdejmij z ognia, wrzuć czekoladę i masło, poczekaj, aż wszystko się rozpuści i wymieszaj, aby powstała gładka emulsja. W osobnej misce wymieszaj jajka z mąką i cukrem. Połącz wszystkie składniki i piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Ubij zimną śmietanę, dodaj 2 łyżki mascarpone i 1 łyżkę cukru pudru. Dodaj pogniecione poziomki i zmiksuj na krem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Na talerzu wyłóż ciasto, na to krem i całe poziomki. Udekoruj kwiatami.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"