Przepisy z wielkiego FINAŁU! Grzyby, jagnięcina, crêpes suzette

MasterChef
MasterChef

Sylwia Garska – Chmarycz

Pierogi z kurkami

  • pół kg mąki pszennej,
    • woda (wrzątek)
      • sól
        • 2 garści kurek,
          • 3 plastry boczku
            • 1 ziemniak
              • masło

                Ugniatamy ciasto na pierogi, wysypując mąkę i łączymy ją z gorącą wodą tak, aby mąka się lekko zaparzyła. Odstawiamy pod przykryciem i w tym czasie robimy farsz. Gotujemy ziemniaka, przeciskamy przez praskę, a na patelni podsmażamy kurki z boczkiem. Łączymy grzyby z ziemniakiem, taki farsz wkładamy do pierożków i gotujemy do wypłynięcia. Okraszamy masełkiem.

                Comber z jagnięciny z pieczona kukurydzą i sosem chutney

                • comber jagnięcy,
                  • sól, pieprz
                    • cukier
                      • kolba kukurydzy,
                        • jeżyny garść,
                          • cebula,
                            • masło
                              • wino białe,
                                • ocet winny
                                  • wiśniówka
                                    • oliwa z oliwek

                                      Comber doprawiamy lekko solą, odstawiamy. W rondlu rozpuszczamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną cebulę i podlewamy winem. Dodajemy jeżyny, podlewamy wiśniówką, doprawiamy solą i pieprzem oraz octem winnym. Redukujemy, możemy trochę doprawić cukrem. Kukurydzę opalamy na patelni, a pod koniec kładziemy trochę masła i solimy ją. Wykładamy na talerz. Comber kładziemy na mocno rozgrzanej patelni z kroplą oliwy. Smażymy po 2 minuty z każdej strony. Układamy wszystko na talerzu.

                                      Naleśniki Crêpes Suzette

                                      • 3 łyżki cukru
                                        • 200 ml soku z pomarańczy musi być świeżo wyciśnięty, nie może być z kartonu
                                          • sok z połowy cytryny
                                            • skórka z 1 pomarańczy
                                              • skórka z pół cytryny
                                                • 20 ml likieru pomarańczowego
                                                  • 50g masła

                                                    Na patelnię wsypujemy 3 łyżki cukru i zostawiamy ją na średnim ogniu. Nie mieszamy, ani nią nie ruszamy. Cukier powinien się skarmelizować i mieć bursztynowy kolor – wtedy natychmiast zdejmujemy z ognia. Od razu dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy oraz cytryny, a także likier. Ale ostrożnie: rozgrzany karmel bardzo się wzburzy i zacznie bulgotać, więc trzeba uważać. Dodajemy też otartą skórkę z pomarańczy i cytryny. Patelnię stawiamy znowu na średni ogień, by stopić ponownie karmel i by połączyć go z sokiem oraz skórką. Na samym końcu dodajemy masło, mieszamy sos i redukujemy, by był gęstszy. Dodajemy naleśniki złożone na ćwiartki. Podgrzewamy całość, polewając co chwilę naleśniki sosem.

                                                    Ciasto:

                                                    • mąka pszenna
                                                      • mleko
                                                        • woda
                                                          • masło klarowane
                                                            • cukier.
                                                              • jaja

                                                                Mieszamy do uzyskania ciekłej masy o konsystencji śmietany.

                                                                Ola Juszkiewicz

                                                                Szybkie gołąbki z grzybami leśnymi

                                                                • kasza jęczmienna
                                                                  • sól, pieprz
                                                                    • gałka muszkatołowa
                                                                      • kapusta włoska
                                                                        • leśne grzyby (borowik, maślaki, itp)
                                                                          • masło
                                                                            • szalotka
                                                                              • kurki
                                                                                • białe wino
                                                                                  • śmietana 30 lub 36%

                                                                                    -Pół szklanki kaszy jęczmiennej opłucz w zimnej wodzie i ugotuj w osolonej wodzie. 5 liści kapusty włoskiej ugotuj do miękkości, odkrój grubszy trzonek. Garść grzybów leśnych pokrój na kawałki i podsmaż na patelni z łyżką masła i posiekaną szalotką. Ugotowaną kaszę wymieszaj z gotowymi grzybami, wyłóż na ugotowaną kapustę i zawiń jak gołąbki. Gotowe gołąbki podsmaż na maśle. Przygotuj sos do gołąbków: pół drobno posiekanej szalotki podduś na łyżeczce masła, dodaj parę kurek i 40 ml wina białego. Zredukuj alkohol. Dodaj pół szklanki śmietanki 30-36% i gotuj jeszcze przez parę minut. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

                                                                                    Comber jagnięcy z bobem i kruszonką ziołową

                                                                                    • comber jagnięcy
                                                                                      • sól
                                                                                        • tymianek
                                                                                          • rozmaryn
                                                                                            • majeranek
                                                                                              • zioła prowansalskie
                                                                                                • oliwa z oliwek
                                                                                                  • bób
                                                                                                    • masło
                                                                                                      • szałwia (świeża)
                                                                                                        • mąka
                                                                                                          • cukier
                                                                                                            • jeżyny, porzeczki

                                                                                                              Pokrój comber jagnięcy na mniejsze kotleciki z kością. Kotlety posól i natrzyj odrobiną tymianku i rozmarynu. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżeczkę oliwy i połóż kotleciki. Smaż z każdej strony ok. 6-7 min, następnie zawiń w ściereczkę i pozostaw na ok. 7-8 min by jagnięcina odpoczęła.

                                                                                                              Bób ugotuj w osolonej wodzie, obierz z łusek i podsmaż na patelni z łyżką masła i garścią posiekanej świeżej szałwi. Przygotuj kruszonkę: pół szklanki mąki, ok. 40 gram zimnego masła, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki wybranych ziół (może być: tymianek, majeranek, rozmaryn, zioła prowansalskie) wyrób w palcach na kruszonkę. Gotową kruszonkę wysyp na patelnię i smaż na średnim ogniu aż jej kolor będzie rumiany. Przygotuj sos z jeżyn i porzeczek: garść jeżyn i pół garści porzeczek wyłóż na patelnię, dodaj łyżkę masła i duś na małym ogniu aż owoce puszczą soki. Kiedy sos będzie gotowy, przetrzyj go przez sitko, tak by pestki z owoców zostały na sitku.

                                                                                                              Wszystko ładnie ułóż na talerzu.

                                                                                                              Crêpes Suzette

                                                                                                              • maka pszenna
                                                                                                                • jaja
                                                                                                                  • mleko
                                                                                                                    • cukier pomarańczowy
                                                                                                                      • masło klarowane
                                                                                                                        • cukier
                                                                                                                          • pomarańcze
                                                                                                                            • likier pomarańczowy(Cointreau)
                                                                                                                              • masło

                                                                                                                                -Przygotuj ciasto na naleśniki: w dużej misce wymieszaj 3/4 mąki pszennej, jajko, 1 szklankę mleka, łyżkę cukru pomarańczowego oraz ok. pół szklanki masła klarowanego. Odstaw na ok. 10 minut, następnie usmaż naleśniki.

                                                                                                                                Syrop do naleśników: na patelni skarmelizuj ok. 1/3 szklanki cukru, kiedy cukier się rozpuści dodaj sok z 4 świeżo wyciśniętych pomarańczy. Pogotuj jeszcze przez ok. 3-4 min na średnim ogniu. Dodaj 50 ml Cointreau i gotuj do czasu, aż alkohol wyparuje. Na sam koniec dodaj 50 gram masła i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe naleśniki wyłóż kolejno na patelnię z syropem i w patelni złóż je na ćwiartki. Potrzymaj naleśniki jeszcze przez ok. 2-3 min na patelni na bardzo małym ogniu, tak by ciasto "nasiąknęło" syropem.

                                                                                                                                Rafał Fidyt

                                                                                                                                Kaszotto grzybowe z oscypkiem

                                                                                                                                • kasza gryczana niepalona 100g
                                                                                                                                  • grzyby 3 sztuki
                                                                                                                                    • grzyby suszone garść
                                                                                                                                      • cebula
                                                                                                                                        • czosnek
                                                                                                                                          • marchew
                                                                                                                                            • pietruszka
                                                                                                                                              • seler
                                                                                                                                                • rozmaryn
                                                                                                                                                  • natka pietruszki
                                                                                                                                                    • oscypek 50g
                                                                                                                                                      • wino białe
                                                                                                                                                        • masło
                                                                                                                                                          • sól,pieprz

                                                                                                                                                            Z grzybów suszonych i warzyw gotujemy intensywny wywar, który doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                                                                                                            Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy kaszę i chwilę smażymy, podlewamy odrobiną wina i czekamy aż wino odparuje. Następnie podlewamy kaszę wywarem z suszonych grzybów i gdy wywar się wchłonie, powtarzamy tę czynność do uzyskania miękkiej kaszy. Na sam koniec dodajemy masło i oscypek. Doprawiamy solą, pieprzem i poszatkowaną natką pietruszki.

                                                                                                                                                            Kotleciki jagnięce z bakłażanem

                                                                                                                                                            • Kotleciki jagnięce 3 sztuki
                                                                                                                                                              • Cytryna
                                                                                                                                                                • oregano
                                                                                                                                                                  • Bakłażan
                                                                                                                                                                    • pasta pomidorowa
                                                                                                                                                                      • bazylia
                                                                                                                                                                        • parmezan
                                                                                                                                                                          • cebula
                                                                                                                                                                            • sól ,pieprz

                                                                                                                                                                              Kotleciki jagnięce marynujemy w soku z cytryny, oregano, soli i pieprzu. Bakłażana kroimy w plastry, solimy, by się "spocił" i po 15 minutach myjemy i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy pastę pomidorową, przyprawiamy solą i pieprzem, bazylią i robimy gęsty sos. Grillowane plastry bakłażana smarujemy sosem, posypujemy startym parmezanem i układamy kilka warstw. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kotleciki grillujemy na rozgrzanej patelni ok. 4 minuty. Na talerzu układamy pieczonego bakłażana i obok kotleciki, przyozdabiamy świeżą bazylią.

                                                                                                                                                                              Crêpes Suzette

                                                                                                                                                                              • 250 g mąki,
                                                                                                                                                                                • jajko,
                                                                                                                                                                                  • mleko,
                                                                                                                                                                                    • cukier,
                                                                                                                                                                                      • 50 g roztopionego masła,
                                                                                                                                                                                        • limonka,
                                                                                                                                                                                          • pomarańcze,
                                                                                                                                                                                            • likier pomarańczowy

                                                                                                                                                                                              Z mąki, mleka, wody, jajka, cukru i masła robimy gęste ciasto naleśnikowe. Smażymy na patelni lekko posmarowanej masłem. Odkładamy na bok.

                                                                                                                                                                                              Na patelni rozgrzewamy cukier z sokiem z limonki, potartą skórkę pomarańczową i czekamy, aż się zacznie karmelizować. Dodajemy sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, redukujemy do gęstego sosu. Jak zgęstnieje, dodajemy filety z pomarańczy, karmelizujemy je w sosie. Na koniec dodajemy naleśniki poskładane w trójkąty, lekko podsmażamy, dolewamy 50 ml likieru pomarańczowego i flambirujemy. Podajemy na talerzu, ozdabiamy filetami z pomarańczy.

                                                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości