Puszyste naleśniki z czekoladowym sosem angielskim

Puszyste naleśniki z czekoladowym sosem angielskim
Puszyste naleśniki z czekoladowym sosem angielskim

Magdalena Mierzwińska – Puszyste naleśniki z czekoladowym sosem angielskim

SKŁADNIKI:

1 tabliczka gorzkiej czekolady

3 żółtka

3 łyżki cukru

1 szklanka mleka

ziarenka wanilii

1 łyżka miodu leśnego

2 jajka

1,5 szklanki mleka

szczypta soli

2 płaskie łyżki cukru

1 szklanka maki tortowej

SOS ANGIELSKI:

W rondelku podgrzewamy szklankę mleka z ziarenkami wanilii i 1 łyżką miodu leśnego. W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem na puszysta masę, czy jak kto woli na kogel-mogel. Następnie powoli wlewamy mleko do ubitych żółtek, przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos będzie oblepiał łyżkę, a po podmuchaniu będą tworzyły się falki.

W 0,5 szklance gorącego mleka rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady, łączymy z sosem angielskim i odstawiamy. Można podać schłodzony lub ciepły.

NALEŚNIKI:

2 jajka łączymy z 1,5 szklanki mleka (lub lepiej pół na pół z wodą gazowaną), szczyptą soli i 2 płaskimi łyżkami cukru. Dosypujemy 1 szklankę mąki tortowej. Mieszamy do momentu, aż nie będzie widać grudek. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na min. 15 minut.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy trochę masła. Wlewamy trochę ciasta i smażyć do lekkiego zezłocenia.

Na dużym talerzu kładziemy małą miseczkę z sosem czekoladowym. Naleśniki ciasno zwijamy w rulon, przecinamy ukośnie na pół i ładnie układamy na talerzu obok miseczki z sosem. Dekorujemy talerz wiórkami z białej czekolady i listkiem mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości