Roksana Środa

Ma 25 lat i mieszka w Dąbrowie Górniczej. Jest dietetykiem klinicznym.

Risotto z krewetkami i szparagami
Potrzebne składniki - wszystko „na oko” :))
• ryż arborio
• białe wino
• krewetki
• cebula szalotka
• czosnek
• oliwa z oliwek
• masło
• szparagi
• parmezan
• sól, pieprz
• wywar
Krewetki wyjęłam wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Na patelni podsmażyłam posiekany czosnek z cebulą, po chwili wrzuciłam krewetki i obsmażyłam - około 30 sekund z każdej strony. Zdjęłam krewetki. Na patelni dodałam odrobinę masła i wsypałam ryż. Zalałam białym winem. Gdy wino odparowała, wlewałam po trochu wywaru. Gdy ryż wchłonął płyn, wlewałam kolejną porcję - tak do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy ryż był gotowy, wrzuciłam pokrojone szparagi - wystarczyła minutka, żeby szparagi były al dente. Pod koniec dodałam krewetki, masło, tarty parmezan i wymieszałam.
W normalnych warunkach najlepszą opcją byłoby przygotowanie wywaru na głowach i pancerzach krewetek :) Natomiast, nie miałam do takich dostępu, dlatego wywar zrobiłam na bazie jarzyn z dodatkiem szparagów oraz twardej części parmezanu - smak umami.
Pozostałe wiadomości