Roksana Środa

Roksana Środa
Ma 25 lat i mieszka w Dąbrowie Górniczej. Jest dietetykiem klinicznym.

Risotto z krewetkami i szparagami

 

Potrzebne składniki - wszystko „na oko” :))

• ryż arborio

• białe wino

• krewetki

• cebula szalotka

• czosnek

• oliwa z oliwek

• masło

• szparagi

• parmezan

• sól, pieprz

• wywar

 

Krewetki wyjęłam wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Na patelni podsmażyłam posiekany czosnek z cebulą, po chwili wrzuciłam krewetki i obsmażyłam - około 30 sekund z każdej strony. Zdjęłam krewetki. Na patelni dodałam odrobinę masła i wsypałam ryż. Zalałam białym winem. Gdy wino odparowała, wlewałam po trochu wywaru. Gdy ryż wchłonął płyn, wlewałam kolejną porcję - tak do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy ryż był gotowy, wrzuciłam pokrojone szparagi - wystarczyła minutka, żeby szparagi były al dente. Pod koniec dodałam krewetki, masło, tarty parmezan i wymieszałam.

 

W normalnych warunkach najlepszą opcją byłoby przygotowanie wywaru na głowach i pancerzach krewetek :) Natomiast, nie miałam do takich dostępu, dlatego wywar zrobiłam na bazie jarzyn z dodatkiem szparagów oraz twardej części parmezanu - smak umami.

tvnpix