Romantyczna kolacja, czyli przepisy z 5. odcinka!

Małgorzata Socha w 10. edycji MasterChefa!
Małgorzata Socha w 10. edycji MasterChefa!

Kasia Jezierska

Polędwiczki wieprzowe z puree warzywno-owocowym z laską wanilii i salsą

Puree:

  • pietruszka-2szt.
    • ćwiartka korzenia selera
      • gruszka, jabłko-po 1szt.
        • mleko-0.3l
          • laska wanilii-1szt.
            • masło-80 g
              • śmietana 30%-50ml

                Wszystko kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem, gotujemy do miękkości z laską wanilii. Blendujemy z łyżką masła i 2 łyżkami śmietany na gładką masę.

                Salsa:

                • ogórek zielony -1szt.
                  • sól, pieprz
                    • seler naciowy
                      • jabłko, gruszka- po 1szt.
                        • papryczka chili-do smaku

                          Ogórek zielony kroimy w drobną kostkę, solimy i odkładamy na sitku, aby spłynął płyn. Cztery łodygi selera naciowego, jabłko i gruszkę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy bardzo drobno posiekany centymetr papryczki chili oraz pokrojony ogórek z sitka. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

                          Polędwiczka wieprzowa:

                          • polędwiczka wieprzowa - 200g
                            • olej
                              • masło
                                • świeży tymianek

                                  Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon, solimy i smażymy na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju. Dodajemy 50 g masła, 3 gałązki tymianku, odwracamy polędwiczkę na drugą stronę i masełkujemy ok. 5 minut. Mięso musi mieć złoty kolor.

                                  Chips z parmezanu: starty parmezan wyłożyć na papier do pieczenia, wsadzić do piekarnika w temp. 180 stopni i piec ok. 8-10 minut.

                                  Sos malinowy:

                                  • maliny
                                    • masło
                                      • cukier
                                        • likier pomarańczowy

                                          Dwie garście malin i 50 g masła rozpuszczamy na patelni, zasypujemy 50 g cukru, mieszamy, podlewamy likierem pomarańczowym i redukujemy do gęstości sosu.

                                          Na talerz wykładamy 2 łyżki puree, 2 łyżki salsy, 3 cm plasterki polędwiczki, chipsa wkładamy na puree, z boku robimy łezkę z sosu malinowego.

                                          Fondant czekoladowy

                                          • masło-100g
                                            • gorzka czekolada-100g
                                              • żółtka -6szt.
                                                • cukier -100g
                                                  • mąka -2 łyżki

                                                    100 g masła rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy pokrojoną w kostkę tabliczkę gorzkiej czekolady. 6 żółtek miksujemy z 100 g cukru na puszystą masę. Dodajemy 2 łyżki mąki. Wolnym strumieniem dolewamy rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Masę wylewamy do foremek i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 8 minut. Dekorujemy maliną i cukrem pudrem.

                                                    Zuza Lisowska

                                                    Tortilla de patatas z grillowanymi krewetkami

                                                    • 1kg ziemniaków,
                                                      • duża cebula
                                                        • 4 ząbki czosnku
                                                          • 5 jajek
                                                            • oliwa z oliwek
                                                              • 14 krewetek tygrysich
                                                                • pietruszka
                                                                  • przecier pomidorowy
                                                                    • cytryna
                                                                      • sól, ziele angielskie, liść laurowy
                                                                        • 2 duże pomidory
                                                                          • chorizo
                                                                            • masło
                                                                              • olej rzepakowy

                                                                                Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy 7 krewetek na papierze do pieczenia, obok nich 2 pomidory z wydrążonym środkiem. Pieczemy ok. 20 minut. Obieramy ziemniaki, kroimy w nierówne części. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w kosteczkę, a jeden ząbek zostawiamy cały. Na głęboką patelnię wlewamy dużą ilość oliwy z oliwek, rozgrzewamy bardzo mocno, do uzyskania bąbelków. Wrzucamy ziemniaki, cebulę, posiekany czosnek, smażymy do miękkości. Przecedzamy przez sito, studzimy. Wrzucamy ziemniaki do garnka, zalewamy 1/4 wody, wrzucamy do środka pieczone krewetki, pieczone pomidory bez skórki, dodajemy natkę pietruszki, ziele angielskie, 3 liście laurowe i pół szklanki przecieru pomidorowego. Po 10 minutach gotowania miksujemy cały sos wraz z pancerzami na gładką masę. Przecedzamy przez sito raz, a drugi raz przez sito i ściereczkę.

                                                                                Podsmażamy 4 plasterki chorizo na małej patelni, tłuszcz wydobyty z tego przelewamy do sosu, redukujemy o połowę, zdejmujemy z palnika i dodajemy solidną łyżkę masła.

                                                                                Wbijamy 5 jajek do miski, trzepiemy trzepaczką. Jak jajka będą ubite, dodajemy ziemniaki z cebulą i czosnkiem. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju rzepakowego i oliwą, wlewamy masę ziemniaczaną i czekamy, aż jajka się zetną. Przykrywamy pokrywką, odwracamy na drugą stronę, smażymy tortillę z drugiej strony i czekamy, aż się zetnie. Rozgrzewamy oliwę na patelni, smażymy pozostałe 7 krewetek, dodajemy masło, plasterki cytryny, chwilę smażymy.

                                                                                Z tortilli wykrawamy kwadracik, kładziemy na niego grillowaną krewetkę tygrysią, posypujemy natką pietruszki. Sosem oblewamy dookoła.

                                                                                Angelika Strzebińska

                                                                                Łosoś z salsą ogórkowo-pomidorową

                                                                                • łosoś filet -200g

                                                                                  Salsa:

                                                                                  • 2 pomidory czerwone, jeden żółty
                                                                                    • 2 zielone ogórki
                                                                                      • kilka gałązek kolendry.
                                                                                        • sól, pieprz

                                                                                          Wszystko kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy

                                                                                          Sos:

                                                                                          • czerwona cebula
                                                                                            • liść laurowy, ziele angielskie
                                                                                              • ocet winny
                                                                                                • białe wino
                                                                                                  • masło

                                                                                                    Cebulę czerwoną kroimy drobno, wrzucamy do garnka, dodajemy 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 1/4 szklanki octu winnego i 3/4 białego wina. Zagotowujemy do odparowania płynnych składników. Następnie przekładamy do zimnego garnka, dodajemy pół kostki masła i ucieramy. Maślaną masę przecieramy przez sitko, otrzymany sos odstawiamy.

                                                                                                    Filet z łososia kroimy na porcje. Rozgrzewamy trochę oleju na patelni, obsmażamy łososia z wszystkich stron, dodajemy masło i masełkujemy.

                                                                                                    Na talerz wykładamy łososia, obok salsę, obok sos.

                                                                                                    Puch z jeżyną

                                                                                                    • śmietana 30% -250ml
                                                                                                      • biała czekolada -100g

                                                                                                        Wlewamy do garnuszka 250 ml śmietanki i tabliczkę białej czekolady, rozpuszczamy, ale nie zagotowujemy. Otrzymają masę wkładamy do lodówki do ostudzenia.

                                                                                                        Konfitura z jeżyn:

                                                                                                        • jeżyny
                                                                                                          • cukier
                                                                                                            • mięta
                                                                                                              • sok z cytryny

                                                                                                                Garść jeżyn, odrobinę wody i trochę cukru wrzucamy na patelnię, smażymy do rozpuszczenia, dodajemy kilka listków mięty i sok z cytryny. Przecedzamy przez sitko. Śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywno. Do małej miseczki wkładamy konfiturę, na to śmietanę, dekorujemy listkiem mięty i jeżyną pokrojoną na pół.

                                                                                                                Arek Tomes

                                                                                                                Łosoś z puree z pora i pietruszki w sosie morelowo - pomarańczowym z sałatką z rukoli

                                                                                                                • 100 g łososia-filet
                                                                                                                  • kawałki łososia
                                                                                                                    • biała część pora ok. 15-20cm
                                                                                                                      • pół pęczka pietruszki zielonej
                                                                                                                        • 100 ml mleka
                                                                                                                          • kostka masła
                                                                                                                            • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
                                                                                                                              • 3 krople sosu rybnego
                                                                                                                                • 2 pomarańcze całe
                                                                                                                                  • 6 moreli
                                                                                                                                    • 3 łyżki oliwy
                                                                                                                                      • sól, pieprz
                                                                                                                                        • łyżeczka świeżej papryczki chili
                                                                                                                                          • rukola
                                                                                                                                            • pestki słonecznika

                                                                                                                                              Z cząstek łososia robimy wywar, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy. Na rozgrzaną patelnię z łyżką masła wrzucamy pokrojone w cząstki morele, dodajemy sok z połowy pomarańczy, dodajemy wywar rybny. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Sos blendujemy, cedzimy przez sito i doprawiamy.

                                                                                                                                              Na mleku gotujemy pora z 2 łyżkami masła i 3 gałązkami natki pietruszki, gotujemy do miękkości, dolewając systematycznie odparowane mleko. Przekładamy do blendera, dodajemy łyżkę masła, miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Doprawiamy do smaku.

                                                                                                                                              Sałatka: do miski wsypujemy rukolę, dodajemy cząstki z moreli i pomarańczy, delikatnie mieszamy.

                                                                                                                                              Do miseczki wlewamy sok z połówki pomarańczy, dodajemy oliwę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odrobiną soku z cytryny i chili. Mieszamy, odstawiamy. Dodajemy do sałatki przed podaniem. W międzyczasie na suchej patelni prażymy słonecznik.

                                                                                                                                              Łososia smażymy na odrobinie oleju 2 minutki od strony skóry, przewracamy na drugą stronę, smażymy jeszcze minutę. Odwracamy, dodajemy 2 łyżki masła i gałązkę tymianku, masełkujemy minutę. Odstawiamy na ręcznik papierowy do odpoczęcia ryby na ok. 2 minuty.

                                                                                                                                              Na talerz wykładamy puree z pora, kawałek usmażonego łososia, dekorujemy świeżą sałatką z rukoli. Całość polewamy sosem z moreli i pomarańczy.

                                                                                                                                              Maciek Regulski

                                                                                                                                              Łosoś, ceviche z przegrzebków, puree z kalafiora, grillowane szparagi i tajski sos maślany

                                                                                                                                              Puree:

                                                                                                                                              • pół główki kalafiora
                                                                                                                                                • 400 ml mleka kokosowego, 100 ml mleka zwykłego
                                                                                                                                                  • szczypta gałki muszkatołowej
                                                                                                                                                    • pół łyżeczki oleju sezamowego
                                                                                                                                                      • ser długodojrzewający 2 łyżki

                                                                                                                                                        Do garnka wrzucić rozdrobniony kalafior i oba mleka. Gotować, aż większość płynu odparuje, a kalafior będzie miękki. Zblendować i przesiać przez sito, dodać olej i gałkę oraz ser. Doprawić solą.

                                                                                                                                                        Ceviche:

                                                                                                                                                        • 6 przegrzebków pokrojonych w kostkę
                                                                                                                                                          • sok z 2 limonek, skórka z jednej limonki
                                                                                                                                                            • 2 łyżki oliwy
                                                                                                                                                              • łyżeczka posiekanego szczypiorku
                                                                                                                                                                • pół łyżeczki posiekanego chili

                                                                                                                                                                  Wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawić solą i sokiem z limonki. Wstawić do lodówki.

                                                                                                                                                                  Sos:

                                                                                                                                                                  • cebula dymka pokrojona w drobną kostkę
                                                                                                                                                                    • ząbek czosnku posiekany
                                                                                                                                                                      • 100 ml wina białego wytrawnego
                                                                                                                                                                        • 1,5 łyżki octu ryżowego
                                                                                                                                                                          • łyżeczka sosu rybnego
                                                                                                                                                                            • ok. 60 g masła
                                                                                                                                                                              • łyżeczka posiekanej kolendry i szczypiorku

                                                                                                                                                                                Do rondelka dodać cebulę, czosnek, ocet i wino, redukować, aż cały płyn wyparuje, a cebula lekko się zarumieni. Wyłączyć ogień i dodać zimne masło. Dodać zioła i sos rybny, doprawić solą. Utrzymać w cieple.

                                                                                                                                                                                • szparagi
                                                                                                                                                                                  • masło
                                                                                                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                      • olej
                                                                                                                                                                                        • filet z łososia

                                                                                                                                                                                          Szparagi blanszować przez 3-4 minuty. Przełożyć na patelnię z łyżką masła, doprawić solą i pieprzem. Łososia smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, doprawić solą, smażyć skorą do dołu, aż się zarumieni, a następnie po minucie z 3 pozostałych stron. Zdjąć z patelni, osuszyć na ręczniku.

                                                                                                                                                                                          Na talerzu ułożyć puree z kalafiora, ma środku niego ceviche i łyżkę sosu spod przegrzebków, obok ułożyć szparagi, a łososia oprzeć na szparagach. Oblać sosem dookoła. Na całość zetrzeć odrobinę skórki z limonki.

                                                                                                                                                                                          Renia Semeniuk

                                                                                                                                                                                          Miłosne serca schabowe

                                                                                                                                                                                          • schab- 3 kotlety
                                                                                                                                                                                            • ziemniaki-6 szt.
                                                                                                                                                                                              • pół kostki masła
                                                                                                                                                                                                • pół szklanki mleka
                                                                                                                                                                                                  • bułka tarta
                                                                                                                                                                                                    • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                      • smalec do smażenia
                                                                                                                                                                                                        • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
                                                                                                                                                                                                          • łyżka mąki
                                                                                                                                                                                                            • garść truskawek,
                                                                                                                                                                                                              • 1 czereśnia
                                                                                                                                                                                                                • dwie tabliczki czekolady gorzka 60%
                                                                                                                                                                                                                  • cebula dymka
                                                                                                                                                                                                                    • szparagi

                                                                                                                                                                                                                      Wykonanie:

                                                                                                                                                                                                                      Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, truskawki myjemy i suszymy ręcznikiem. Następnie do połowy zanurzamy je w rozpuszczonej czekoladzie i odkładamy do zastygnięcia. Obieramy i gotujemy ziemniaki na puree w osolonej w wodzie, do momentu aż będą miękkie. Dodajemy mleko i pół masła, blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mięso ze schabu rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem i wykrawamy serduszka. Obtaczamy kotlety w jajku, następnie w bułce tarte wymieszanej z mąką i smażymy na rozgrzanym smalcu z dodatkiem cebuli dymki. Smażymy przez 3-4 minuty z każdej strony, wykładamy na papierowy ręcznik, odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

                                                                                                                                                                                                                      Szparagi pokrojone na bardzo cienkie paski wykładamy na talerz i solimy, truskawki układamy w półkole, na środku wykładamy puree z ziemniaka i obok kładziemy schab w kształcie serduszek.

                                                                                                                                                                                                                      Mariusz Kisiel

                                                                                                                                                                                                                      Dorsz dla Anetki

                                                                                                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                                                                                                      • 1 płat dorsza
                                                                                                                                                                                                                        • pak choi
                                                                                                                                                                                                                          • 1 cukinia
                                                                                                                                                                                                                            • koper włoski
                                                                                                                                                                                                                              • natka pietruszki, natka koperku, listki mięty
                                                                                                                                                                                                                                • sok z cytryny, skórka z cytryny, skórka z limonki
                                                                                                                                                                                                                                  • orzeszki pini
                                                                                                                                                                                                                                    • oliwa z oliwek extra virgin
                                                                                                                                                                                                                                      • 1/4 kostki masła
                                                                                                                                                                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                          • ząbek czosnku,

                                                                                                                                                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                                                                            Grillujemy na patelni na oliwie koper włoski do zarumienienia się. Następnie kroimy cukinię na cienkie paski i grillujemy je do zarumienienia na tej samej patelni. Odkrawamy większy kawałek z pak-choia i smażymy tak jak wcześniejsze warzywa, wszystkie warzywa doprawiamy przed grillowaniem solą i pieprzem.

                                                                                                                                                                                                                                            Przygotowanie sosu:Drobno siekamy natkę pietruszki, koperek, listki mięty oraz czosnek, dodajemy oliwę extra virgin, sól i pieprz, łyżkę soku z cytryny i skórkę z cytryny do smaku. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy, prażymy orzeszki pini na patelni.

                                                                                                                                                                                                                                            Ryba: solimy z jednej i drugiej strony, wrzucamy na patelnię i smażymy przez 2,5 minuty z jednej strony. Po odwróceniu na drugą masełkujemy, a po ściągnięciu z patelni zawijamy w ręcznik bawełniany do odpoczęcia.

                                                                                                                                                                                                                                            Na talerzu kładziemy pak choi i koper włoski. Cukinię zawijamy w ruloniki. Obok kładziemy rybę, polewamy wcześniej zrobionym sosem, posypujemy prażonymi orzeszkami pini.

                                                                                                                                                                                                                                            Lody:

                                                                                                                                                                                                                                            • duża garść truskawek
                                                                                                                                                                                                                                              • 200 ml mleka, 120 ml śmietany 30%
                                                                                                                                                                                                                                                • dwa żółtka
                                                                                                                                                                                                                                                  • cukier wanilinowy 12g
                                                                                                                                                                                                                                                    • cukier zwykły 3 czubate łyżki
                                                                                                                                                                                                                                                      • ciekły azot

                                                                                                                                                                                                                                                        Obieramy truskawki z szypułek, gotujemy w osłodzonej wodzie, przecedzamy, wrzucamy do blendera i blendujemy wraz z 6 świeżymi truskawkami. Mleko, cukier wanilinowy i śmietanę zagotowujemy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy dwa żółtka z czubatą łyżką cukru, wlewamy do nich ostudzony roztwór mleka, śmietany i cukru wanilinowego, mieszamy wszystko w robocie kuchennym, powoli dodając zblendowany mus truskawkowy. Do połączonej masy dodajemy ciekły azot. Odstawiamy do zamrażarki do czasu zgęstnienia.

                                                                                                                                                                                                                                                        Tniemy truskawki i układamy w literkę A pod literką w miseczce na lody nakładamy gałkę lodów. Posypujemy orzeszkami pini.

                                                                                                                                                                                                                                                        Mateusz Pietruszewski

                                                                                                                                                                                                                                                        Łosoś z salsą

                                                                                                                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                        Salsa:

                                                                                                                                                                                                                                                        • dwie małe czerwone cebulki
                                                                                                                                                                                                                                                          • jeden granat
                                                                                                                                                                                                                                                            • 4 cm świeżego imbiru
                                                                                                                                                                                                                                                              • pęczek mięty

                                                                                                                                                                                                                                                                Łosoś:

                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 filety z łososia
                                                                                                                                                                                                                                                                  • sok z połowy cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                    • szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                      • koperek

                                                                                                                                                                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                                                                                                        Cebulki i miętę drobno siekamy, z granata wybijamy pestki, na drobnej tarce ścieramy imbir, wszystkie składniki łączymy.

                                                                                                                                                                                                                                                                        Łososia nacieramy solą i skrapiamy sokiem z cytryny, obsmażamy na rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony.

                                                                                                                                                                                                                                                                        Na talerzu układamy salsę, na to kładziemy smażony filet, posypujemy koperkiem i skrapiamy delikatnie cytryną

                                                                                                                                                                                                                                                                        Deser:

                                                                                                                                                                                                                                                                        • 4 kiwi
                                                                                                                                                                                                                                                                          • 400 gram truskawek
                                                                                                                                                                                                                                                                            • jogurt naturalny
                                                                                                                                                                                                                                                                              • banan
                                                                                                                                                                                                                                                                                • listki mięty

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Kiwi i truskawki (OSOBNO) obieramy i blendujemy na mus, wyciskamy nadmiar soku. Banana kroimy na plastry,

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Deser:

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Na dnie pucharka kładziemy mus z kiw,i przekładamy jogurtem naturalnym, następnie układamy mus z truskawek. Na górze układamy 3 plasterki banana i listek mięty.

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Marco Biasone

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Miłego tuńczyka

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 300 gram filet z tuńczyka
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 5 langustynek
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 marakuje
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 5 chińskich mandarynek
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • połowa mini ananasa
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 3 żółtka
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • laska waniliowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • seler naciowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • pół cebuli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • sos pomidorowy 100 ml
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 100 ml prosecco
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • liście mięty, liście kolendry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • skórka z limonki i limonka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 20 gram zimnego masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 50 gram mąki migdałowej

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Tuńczyka kroimy w kostki o wymiarach centymetr na centymetr, marynujemy z oliwą, solą i skórką z limonki. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Obieramy langustynki, mięso wkładamy do miseczki, a resztki wrzucamy na patelnię razem z oliwą, cebulą pokrojoną w duże kawałki i 2 kostkami selera naciowego. Smażymy przez 5 minut, dolewamy 50 ml prosecco i solimy. Jak alkohol odparuje, dodajemy sos pomidorowy, podlewamy 3 łyżkami wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie robimy majonez- wbijamy 3 żółtka do miseczki, sypiemy szczyptę soli, dodajmy pomału oliwy, ciągle mieszając. Następnie odkładamy na bok, przez sitko odcedzamy sok ananasa, marakui i mandarynki. Majonez i soki z owoców mieszamy, doprawiamy do smaku solą i cukrem, a na końcu dodajemy pokrojoną na pół laskę waniliową. Mieszamy i dajemy do lodówki na 30 minut. Przez sitko przecieramy sos z patelni, żeby resztki zostały, wlewamy sos do garnka, gotujemy na małym ogniu, dodajemy kosteczkę masła i mieszamy do połączenia składników. Blendujemy mąkę migdałową, 6 liści mięty i łyżkę oliwy. Na gorącą patelnię dajemy panierkę, żeby stała się chrupiąca. Cały czas mieszajmy, żeby nie przywarła. Langustynki smażymy na patelni z odrobiną oliwy przez dwie minuty, ściągamy z gazu i solimy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Na połowie talerza układamy tatar z tuńczyka, z jednej strony sos majonezowy, po drugiej stronie sos bisque, krewetki kładziemy na tatarze z tuńczyka i posypujemy panierką.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Kamila Kamrowska

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Sałatka z plasterkami kaczki z fioletowymi pomarańczami, awokado oraz sosem na bazie cytrusów z łyżką pistacji

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Sos:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • sok z połowy limonki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • sok z całej pomarańczy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 4 łyżki oliwy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • łyżka kolendry świeżej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • łyżeczka chili

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Sałatka:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • roszponka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • filety z jednej pomarańczy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • pół awokado
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • połowa pomidora
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • jedna pierś z kaczki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • majeranek

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Pierś z kaczki oczyszczamy z błony, nacinamy skórkę w kratkę, kładziemy na zimną patelnię, solimy, dodajemy szczyptę majeranku i smażymy około 5 minut skórą do dołu. Przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy 3 minuty. Po tym czasie ściągamy z patelni i odstawiamy, by pierś odpoczęła.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Roszponkę wykładamy na talerz, dodajemy plasterki awokado, pomidor pokrojony w kosteczkę oraz filety pomarańczy, na samą górę kładziemy plasterki kaczki i posypujemy drobno posiekanymi pistacjami i polewamy sosem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Deser:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Krem czekoladowy z karmelizowanymi truskawkami oraz posypką z bezy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • śmietanka 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • tabliczka gorzkiej czekolady
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • dwie garście truskawek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 3 białka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • pół szklanki cukru

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Białka wrzucamy do miksera ze szczyptą soli. Ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy łyżka po łyżce cukier tak, żeby się rozpuścił. Kiedy beza jest już sztywna i lśniąca, wyłączamy mikser i dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy, wykładamy na blaszkę i cienko rozsmarowujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 35 minut.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Przygotowanie kremu: śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy połamaną czekoladę, delikatnie podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Truskawki obieramy i wrzucamy do garnka, dodajemy dwie łyżki cukru, gotujemy przez 25 minut, aż truskawki się skarmelizują. Wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Zimną masę czekoladową wlewamy do misy miksera i ubijamy, aż powstanie gęsty, delikatny krem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Krem czekoladowy wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe różyczki, następnie delikatnie w 3 miejscach wykładamy karmelizowane truskawki, posypujemy skruszoną bezą, dekorujemy świeżymi truskawkami oraz listkiem mięty.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Ela BłaszyńskaSmażony tuńczyk z krewetkami, sosem pomidorowym oraz kluseczkami z batatów z imbirem

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 6 szt. krewetek tygrysich
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 300 g tuńczyka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 6 szt. pomidorów lima
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 30 ml pulpy pomidorowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 50 ml oliwy z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 30 ml oleju
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 3 gałązki rozmarynu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 50 ml białego wina
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 batat
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 3 małe ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 30 g mąki ziemniaczanej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 10 g mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 5 g świeżego imbiru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 limonka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 czerwona cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 jajko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • niewielka ilość chili
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 łyżka czarnuszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • pieprz, sól

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Sos pomidorowy: obrać krewetki i wyciąć jelitka. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać umyte skorupki krewetek i głowy, pokrojoną w kostkę cebulę, szczyptę chili i rozmiażdżony czosnek. Smażyć przez 3 minuty. Pomidory obrać i wykroić gniazda oraz pestki. Obrane pomidory wrzucić na patelnię. Dusić przez 3 minuty, po odparowaniu wody dolać białe wino. Kiedy alkohol odparuje, podlać sos wodą (około 200ml). Dusić przez około 20 minut. Po uduszeniu wyciągnąć pomidory, odlać sos i dodać pulpy pomidorowej. Całość zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Kluseczki z batatów: Ziemniaki i bataty obrać. Ziemniaki pokroić w mniejszą kostkę niż bataty. Włożyć do garnka, zalać wodą i dodać 2 gałązki rozmarynu. Gotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodać niewielką ilość skórki startej z limonki, starty korzeń imbiru, pół łyżeczki soku z limonki, pieprz oraz szczyptę soli. Następnie do masy należy dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i żółtko. Całość dokładnie wymieszać. Kluseczki należy rzucać na osoloną wodę, masę należy formować przy pomocy dwóch łyżek. Kluseczki gotować około 3-4 minuty. Odcedzić.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Tuńczyk, krewetki: Do miski wlać olej, wkroić niewielką ilość chili oraz pokrojoną kolendrę. Po 15 minutach rozgrzać olej na patelni. Tuńczyka smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości). Usmażonego tuńczyka odłożyć na ściereczkę, aby odpoczął. Następnie należy go pokroić na 3 mniejsze kawałki. Krewetki smażyć przez około 1-2 minuty z każdej strony.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Podanie: Na talerz wyłożyć sos, następnie kluseczki z batata, kawałek tuńczyka oraz po dwie krewetki. Całość posypać czarnuszką, dodać kilka listków kolendry. Krewetki i tuńczyka skropić sokiem z limonki.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Marlena Starzec

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Sałatka ze sterczącą krewetką

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • filet z tuńczyka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 duże krewetki

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Tempura:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • szklanka lodowatej wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • garść lodu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • szklanka mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • szczypta sody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • pół szklanki panko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • garść roszponki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • garść rukoli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • garść świeżego szpinaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • ½ marakui
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 6 truskawek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • garść groszku cukrowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • ½ papryczki chilli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • garść świeżej kolendry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • olej do smażenia ok. 300 ml

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Sos:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 3 łyżki oleju
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 łyżki przecieru z mango
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • ½ chilli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • łyżka soku z cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • łyżka soku z pomarańczy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • łyżka soku z limonki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • łyżeczka syropu z agawy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Gruby plaster fileta z tuńczyka pokroić w podłużne grube paski o przekroju kwadratu. Zamarynować w oleju z chili, solą i odrobiną soku z limonki. Obsmażyć po ok. pół minuty z każdej strony. Pokroić na około 1 cm plastry.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Zmieszać trzepaczką wszystkie składniki sosu.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Krewetki obrać i oczyścić, zostawiając nieobrane ogonki.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Połączyć mąkę z sodą i solą. Zalać lodowatą wodą i wrzucić lód. Do osobnej miski wsypać panko. Krewetki obtoczyć w tempurze, następnie w panko i wrzucić na rozgrzany olej, trzymając za ogonek. Smażyć chwilkę na złoty kolor, odłożyć na chwilę na ręcznik papierowy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Groszek cukrowy gotować do 2 minut na osolonej wodzie.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Na talerzu ułożyć sałaty wymieszane z sosem. Położyć groszek cukrowy, pokrojone na pół truskawki na przemian z kawałkami tuńczyka. Na górę ułożyć krewetki, tak aby jedna z nich sterczała. Na całość nałożyć wnętrze marakui.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Roksana Bogusz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Deser z musem z mango

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • mango
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • pomarańcza
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • malutka papryczka chili
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • sok z limonki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • cukier
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • listek mięty
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • cukier

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Wszystko zblendować.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • śmietana 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • opakowanie cukru waniliowego

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Ubić na sztywno.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • biszkopty
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • mleko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • jabłko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • masło
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • likier pomarańczowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Do przezroczystego naczynia włożyć namoczone w mleku biszkopty, na to nałożyć ubitą śmietankę, a na śmietankę mus z mango. Na górę położyć 2 plasterki zblanszowanego jabłka na maśle z dodatkiem cukru i likieru pomarańczowego.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Łosoś z sałatką wiosenną

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • łosoś
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • roszponka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • sałata lodowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • ogórek świeży, obrany i pokrojony w plasterki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • pomidor pokrojony w plasterki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • figa suszona
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • ser feta pokrojony w kosteczkę
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • czerwona cebula pokrojona w piórka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • czarne oliwki pokrojone w kółeczka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • plastry nektarynki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • prażony na maśle słonym słonecznik
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • różowe winogrona

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Wszystkie składniki poza łososiem włożyć do miseczki i wymieszać.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Sos

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • truskawki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • melon
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • imbir
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • nektarynka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • cukier
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • sok z limonki

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Wszystko zblendować.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Łososia posolić i usmażyć na małej ilości oleju.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Wyłożyć na talerz, obok wyłożyć sałatkę i polać sosem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    DANIE - Marcin Filipkiewicz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Pstrąg ojcowski z mizerią

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    rillettes z pstrąga (pasztet)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    230gr filet z pstrąga,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    cytryna 2szt,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    majonez 25gr,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    kwaśna śmietana typu creme fraische 70gr,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    cebula szalotka 40gr,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    koperek5gr,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    szczypiorek 5gr,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    pietruszka zielona 5gr,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    oliwa z oliwek 200ml,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    sól, pieprz biały

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    1 cytrynę pokroić w plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na cytrynie ułożyć jeden filet z pstrąga i zalać oliwą z oliwek tak, aby pokryła cały filet, następnie wkładamy do piekarnika na 160st na czas ok. 10min. Po tym czasie wyjmujemy rybę z oliwy i pozostawiamy do ostygnięcia.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Gdy ryba nam stygnie, siekamy cebulę oraz zioła w bardzo drobną kostkę, dodajemy majonez, śmietanę oraz poszarpaną w rękach lub widelcem rybę i wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z drugiej cytryny

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    mizeria (kawior,sos,ogórki)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    kawior

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    330gr woda ogórkowa,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    1gr xantana,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    3gr agar,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    koperek,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    olej 300ml

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    ogórki pokroić i wycisnąć z nich sok, do soku dodać agar, xantanę i zagotować, następnie zmiksować blenderem ręcznym, dodać koperek i miksować do uzyskania zielonej barwy następnie masę przełożyć do dyspenzera i wstrzykiwać płyn do zimnego oleju aby powstały kuleczki imitujące kawior

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    sos

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    ogórek 2szt,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    sól,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    cukier,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    1 gr xantana,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    20 liści bazylii,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    20 liści mięta,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    gałązka tymianku świeżego,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    wycisnąć sok z ogórka, dodać do niego liście bazylii, mięty oraz tymianku, miksujemy blenderem, cedzimy przez drobne sitko, dodajemy xantanę i miksujemy na zimno.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    ogórki

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    gruntowe ogórki pokroić wzdłuż cienko lub na mandolinie i zwinąć w rulony

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    oliwa pietruszkowa

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    pietruszka zielona 100gr

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    olej

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    pietruszkę zmiksować z oliwą, przecedzić, przelać do dyspenzera i schłodzić

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Na talerzu ułożyć rillettes z pstrąga, dołożyć usmażony na świeżo drugi filet ryby. Udekorować ogórkami, kawiorem oraz ziołami (koperek, liście nasturcji, kwiaty bzu), polać sosem ogórkowym oraz oliwą z pietruszki.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    DESER

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    kruchy ptyś z kawą

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    kruszonka

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    70gr masło,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    80gr cukier trzcinowy,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    70gr mąka typ 500,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    10gr biały mak,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    10gr siekane orzechy włoskie,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    6gr kakao

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Wszystkie składniki wymieszać jak ciasto kruche i schłodzić. Schłodzone ciasto wałkujemy przez pergamin i wykrawamy okręgi, następnie przekładamy je do zamrażarki i mocno chłodzimy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    ciasto ptysiowe

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    250gr mleko,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    100gr masło,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    szczypta soli,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    15gr cukier,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    40gr czekolada gorzka,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    140gr mąka typ 500,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    5 jajek

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Mleko zagotować z masłem, solą i cukrem, do gorącego mleka wrzucamy przesianą mąkę, czekoladę oraz kakao i szybkim ruchem mieszamy do uzyskania gęstej masy, następnie na małym ogniu cały czas mieszając zaparzamy ciasto, aby powstała jednolita masa, a ciasto przestało pachnieć surową mąką. Gotową masę przekładamy do robota kuchennego i miksujemy tak, aby ciasto spulchniło się i jednocześnie stygło. Gdy temperatura ciasta osiągnie temp. pokojową, dodajemy po jednym jajku nie przerywając procesu miksowania. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na blachy wyłożone pergaminem. Na każde ciasto kładziemy wykrojony krążek z kruszonki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temp. 165st i pieczemy 40min., następnie obniżamy temp. do 140 stopni i dopiekamy jeszcze 10min.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ganage kawowy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    170gr czekolada biała,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    4gr kawa rozpuszczalna,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    120gr śmietana 30%

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    280gr śmietana 33%

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Podgrzać śmietanę 30% i wrzucić do niej kawę oraz czekoladę tak, aby wszystkie składniki się rozpuściły, następnie przelewamy do śmietany 33% i umieszczamy w naczyniu do miksowania, mocno schładzamy i miksujemy na sztywną masę, którą umieszczamy w szprycy cukierniczej.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ptysia przekrawamy na pół następnie napełniamy go kremem kawowym i przykrywamy druga połówką, na górną warstwę ptysia szprycujemy część kremu i dekorujemy płatkiem mlecznym oraz sezamkiem z białego maku.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    sezamek

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    cukier puder 100gr,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    glukoza gel 50gr,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    masło kakaowe 2gr,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    mak

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    wszystkie składniki podgrzać przełożyć na pergamin lub mate silpat i piec w piekarniku 170st ok. 10 wyjąć i jeszcze ciepłe, wałkować na cienkie płatki i pozostawić do ostudzenia

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    płatek mleczny

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    50gr mleko,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    50gr mleko skondensowane,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    50gr mleko proszek,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    1/2lyzeczki sody

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Wszystkie składniki połączyć, rozsmarować cienko na pergaminie i upiec w temp. 75 st. ok. 20min.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Przepisy z 4. odcinka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Przepisy z 4. odcinka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Przepisy z 4. odcinka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Przepisy z 4. odcinka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Przepisy z 4. odcinka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    +23
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Zobacz galerię

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Przepisy z 4. odcinka

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"