SURF & TURF BARTKA KWIETNIA I MATEUSZA ZIELONKI

13554728.jpg
13554728.jpg

SURF & TURF BARTKA KWIETNIA I MATEUSZA ZIELONKI

Młode kalmary ugotowane w wywarze z langustynek.

Skład:

-2-3 młode kalmary

-baby ośmiorniczka

-fenkuł (koper włoski)

-marchew

-seler naciowy

-czosnek

-cebula

-3 langustynki

-sól, pieprz

-woda

Z kopru włoskiego, marchwi, selera naciowego, czosnku, cebuli i langustynek ugotuj wywar i dodaj do niego wyczyszczone i lekko ponacinane kalmary oraz ośmiorniczkę. Dopraw solą, pieprzem i odstaw.

Gruszka zagotowana w syropie z cukru i anyżu.

Skład:

-anyż

-2 twarde gruszki

-cukier

-woda

Obierz gruszki usuń gniazda pokrój w kostkę. Zagotuj wodę z cukrem i anyżem dodaj gruszki i gotuj przez 10 minut po czym odstaw.

Gęś marynowana w tymianku.

-2 piersi z gęsi

-świeży tymianek

-oliwa z oliwek

-sól, pieprz

Wyczyszczone piersi natrzyj tymiankiem, solą ,pieprzem i oliwą .Smaż od zimnej patelni po 5 minut z każdej strony a następnie przełóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 12-15 minut.

Kalafior marynowany (zielony albo fioletowy).

-ocet winny

-woda

-sól

-cukier

-liście laurowe

Zagotuj wodę z octem winnym, solą, cukrem i liściem laurowym i zalej wywarem uprzednio porozdzielany na różyczki lub pokrojony w cienkie plastry kalafior .

-figa

-cukier

Pokrojoną na cząstki figę skarmelizuj na patelni z cukrem.

Pianka tymiankowa:

-lecytyna sojowa

-tymianek świeży

-marchew

-ścinki z gęsi

-sól, pieprz

-woda,

-troszkę śmietany 30%

Z tymianku, marchwi, ścinek z gęsi zrób wywar, dopraw do smaku, przecedź, dodaj trochę śmietany. Na 100ml płynu dodaj 4g lecytyny sojowej i ubijaj blenderem do uzyskania piany.

-kiełki groszku

-kiełki bazylii tajskiej

Na talerz wyłóż pierś z gęsi, przekrój ją na pół, obok ułóż kalmary, ośmiorniczkę. Posyp marynowaną gruszką, kawałki figi i kalafiora ułóż obok gęsi. Na górę wyłóż piankę tymiankową i udekoruj kiełkami groszku i bazylii.

Smacznego!

podziel się:

Pozostałe wiadomości